Рак молочної залози — не вирок

20 ЖОВТНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
Протягом життя у жінки відбуваються різні зміни молочної залози, постійна структурна перебудова внаслідок циклічних процесів в організмі. Стан цього органу залежить від віку, фаз менструального циклу, вагітності і лактації, гормональних особливостей та інших факторів. Оскільки молочна залоза постійно реагує на різні фізіологічні процеси і зовнішні впливи, лікарі дали їй назву «дзеркало жіночого здоров’я». Це пояснює поширеність захворювання на рак молочної залози.
Звернімо увагу на кілька фактів:

  • 1 із 4 ракових захворювань, діагностованих у жінок, — рак молочної залози;

  • щороку рівень зах­во­рю­ваності в Україні збіль­шу­ється приблизно на 1%;

  • одна з десяти жінок може захворіти на рак грудей на будь-якому етапі свого життя;

  • кожні 35-37 хвилин одній жінці ставлять діагноз рак молочної залози;

  • щогодини одна жінка помирає від раку молочної залози;

  • жінки, у яких діагностована хвороба на першій стадії, переживають п’ять років майже в 100%.


Так, у Новоград-Волинському міськрайТМО на обліку знаходиться 257 хворих жінок, із них 238 прожили більше 5 років після вставленого діагнозу. Проте рак не з’являється на порожньому місці. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів. Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання (лікування і профілактика), можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування патології. Процес переходу з передпухлинного захворювання в злоякісну пухлину проходить у кілька етапів і займає від 3 до 20 років. Найпоширенішим передраковим захворюванням є мастопатія.
Рак молочної залози займає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок. У нас більше чверті жінок звертаються до лікаря із занедбаними стадіями, коли лікарі вже нічим не можуть допомогти. Якщо жінка виявила у себе в молочній залозі будь-які ущільнення або зміни, то вона обов’язково повинна звернутися до фахівця (на первинному етапі це є сімейний лікар).
Тривалість життя онкохворих на сто відсотків залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування.
Жінка сама має вміти грамотно проводити самообстеження грудей, кожен місяць, адже, за словами фахівців, у 80% випадків жінка сама вперше помічає новоутворення, ущільнення, зміну шкіри або виділення із соска.
Обстеження молочних залоз полягає в огляді та пальпації (обмацуванні органу), при якому вивчаються форма, розміри, стан шкіри над молочними залозами, форма соска, наявність і характер виділень із соска. Проводиться поверхнева і глибока пальпація залоз і лімфовузлів, виз­начається наявність ущіль­нень і їхній характер.
Раннє виявлення — це най­кращий захист від раку молочної залози. Чим раніше діагностовано захворювання, тим вищі шанси на повне одужання. Лікування першої стадії раку молочної залози (пухлина до 2-х см у діаметрі без ураження регіональних лімфовузлів) дозволяє одужати 95% жінок. Проте з ростом пухлини або з поширенням її на регіональні лімфовузли відсоток одужання катастрофічно падає і сягає не більше 50%.
Для виявлення раку молочної залози основними методами є мамографія та лікарське обстеження залози.
Основними принципами профілактики та ранньої діагностики раку молочної залози є:

  1. Навчання жінок самообстеженню.

  2. Лікування жінок з дисгормональними захворюваннями молочних залоз.

  3. Обов’зковий про­філак­тичний огляд жінок у декретованих групах.

  4. Огляд молочних залоз лікарями всіх спеціальностей.


Захистити себе від раку мо­лочної залози, провести пов­не комплексне обстеження мож­на, звернувшись своєчасно до сімейного лікаря, який у подальшому, при потребі, направить на дообстеження до гінеколога або онкохірурга.
Юрій МОВЧАН, онкохірург Новоград-Волинського міськрайТМО