Як приватизувати земельну ділянку, на якій розташовано гараж

15 січня в гаражному масиві на вул.Рокоссовського відбулася виїзна нарада за участю заступника міського голови Дмитра Ружицького, спеціалістів управління містобудування, архітектури та земельних відносин, юридичного відділу міської ради. Членам громадського об’єднання «Случ» надавалися роз’яснення щодо порядку оформлення права власності на земельні ділянки для обслуговування індивідуальних гаражів. Оформлення права власності на землю передбачається Земельним Кодексом України і відповідним рішенням міської ради.
Зробити це необхідно в інтересах власників для того, щоби надалі на підставі документів на землю в разі потреби була можливість здійснювати будь-які юридичні дії — дарувати, продавати, заповідати.
Управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради повідомляє, що міською радою був затверджений Порядок оформлення земельних ділянок у гаражних масивах на території м.Новоград-Волинський.
Згідно із вказаним Порядком, земельні ділянки під гаражами, що виділялись командуванням військових частин, підлягають оформленню (без обмеження терміну). Оформлення їх проводиться в порядку відведення.
Керуючись ст.118, 123 Земельного кодексу України, громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу місцевого самоврядування. Орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність, відповідно до своїх повноважень, розглядає клопотання у місячний термін і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.
Відповідно до статті 22 ЗУ «Про землеустрій», підставою для проведення робіт із землеустрою є рішення органу місцевого самоврядування та укладання договору між землекористувачем і розробником документації із землеустрою. При виготовлені документації із землеустрою проводиться формування земельної ділянки, що передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру, після чого така документація передається до органів місцевого самоврядування для затвердження.
Термін виготовлення документації, згідно із Законом України «Про землеустрій», визначається у договорі між замовником та виконавцем землевпорядних робіт.
За більш детальною інформацією звертатись до відділу земельних відносин управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради (вул.Пушкіна, 9, тел.: 3-55-66).
У місті понад 30 років тому утворилося декілька гаражних масивів на підставі розпоряджень командирів військових частин. Із тих пір змінилася держава, її законодавство. Тепер міська влада прагне привести у відповідність до норм закону користування землею, не обмежуючи при цьому прав власників гаражів. Подібні зустрічі будуть проведені і в інших гаражних кооперативах міста.
За інформацією міської ради