Краєзнавчий музей Новограда поповнився новими колекціями

Краєзнавчий музей Новограда поповнився новими колекціями

\"КраєзнавчийКуди ховається пам’ять? Де поділося історичне минуле — минуле, яке сплітається із сьогоденням? Багато жителів міста неодноразово чули про довгу і цікаву історію Новограда-Волинського, але, мабуть, побачити бодай частинку з почутого зміг не кожен. Насправді, історична пам’ять від Возвягеля до сучасного Новограда-Волинського сховалася зовсім близько — у Краєзнавчому музеї. Саме тут кожен бажаючий може на власні очі побачити багато цікавого і дізнатися нового з історії міста, адже цьому присвячено окремий розділ.
Нагадаємо, що з 2008 року розпочав роботу Історико-краєзнавчий музей міста на базі Музею Бойової слави, який у 2012 р. перейменовано у Краєзнавчий музей. Як повідомила директор музею О.М.ЖОВТЮК, на кінець 2013 року у музеї нараховується 2734 експонати.
Серед найбільш цінних предметів археології — артефакти з розкопок древнього городища літописного Звягеля, матеріали періоду раннього слов’янства та Київської Русі. Гордістю експозиції є відреставрована глиняна посудина періоду «бронза-раннє залізо» кінець II-початок I тисячоліття до н.е., яка належить до Білогрудівської культури.
Захоплюють і експонати з періоду Великої Вітчизняної війни, колекція монет, предмети матеріально-культурної спадщини. Музей привертає увагу багатьох відвідувачів. Так, до прикладу, в 2012 році його відвідало 5085 осіб (175 екскурсій), у 2013 р. — 5771 (182 екскурсії), у першій половині 2014 р. — 2534 осіб (71 екскурсія). Серед відвідувачів — жителі міста і району, області та інших міст України. Були відвідувачі і з-за кордону.
«Старші люди дуже часто дякують, адже доторкнувшись до певного експонату, здається, що, ніби, поспілкувався з предками. Навіть якщо щось пошкодилося, то все одно гріє душу», — розповідає О.М.Жовтюк.
Вже скоро стіни Краєзнавчого музею поповняться новою колекцією — експонатами матеріально-культурної спадщини. Збирав її Заслужений тренер України, краєзнавець, художник Л.А. Мельниченко родом із с.Поліське Коростенського району понад 15 років. У колекцію входить до 100 експонатів від дрібних до великих: віз, частинки автентичного млина, млинок, ткацький верстат, діжечки для зберігання вина, рогачі, глечики, дерев’яні ложки, жорна. Деяким речам вже понад 50-100 років, що особливо викликає інтерес.
Директор музею О.М.Жовтюк зацікавилася цією колекцією ще в 2006 році. Захопила тим, що містить багато нових експонатів, які зараз важко віднайти, а якщо щось і повторюється, то це також цікаво, адже, як наголосила директор музею: «Хоча речі і несуть один зміст, але вони по-різному зроблені». До прикладу, відвідувачам цікаво буде порівнювати різні глечики, діжечки, млинки, вишивки, адже вони зовсім по-іншому зроблені.
Олена Миколаївна листувалася і зустрічалася з власником, проте до Краєзнавчого музею колекція потрапила лише 4 липня цього року. Зараз працівники музею докладають усіх зусиль, щоб відреставрувати експонати новоприбулої колекції, адже багато з них із часом втратили свій історичний вигляд. Вже до кінця літа планується презентація колекції. Тому всі охочі вже скоро матимуть можливість побачити її на власні очі.
Керівництво музею вдячне директору ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» С.А.Нусбауму, який виділив кошти на придбання пального для транспортування колекції із с.Поліське до Новограда-Волинського, а також родині Захаренкових, яка допомагала у перевезенні.
Вже 26 липня відбудеться презентація ще однієї колекції періоду раннього слов’янства середини ХХ ст. — жіночих прикрас княгині.
Людмила ПЕТРУК