Вилучено 4 кулемети та 3 автомати...

Увечері 20 грудня до Черняхівського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що поблизу одного з магазинів у райцентрі виявлено тіло чоловіка з видимими тілесними ушкодженнями. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Зі слів працівників торговельного закладу та випадкових очевидців, правоохоронці з’ясували, що смерті загиблого, яким виявився 42-річний місцевий житель, передував вибух. Під час огляду місця події працівники міліції вилучили залишки вибухового пристрою та деталі гранати Ф-1.
За словами очевидців, чоловік перебував у неадекватному стані через надмірну кількість вжитого спиртного, він навіть не розумів, де знаходиться і що з ним відбувається, у тому числі й те, що у кишенях його одягу зберігався небезпечний предмет, який і вибухнув. На щастя, ніхто з інших громадян не постраждав.
— Попередньо встановлено, що загиблий був мобілізований до однієї з військових частин, проте безпосередньо у зоні проведення антитерористичної операції не перебував. Нині працівники міліції з’ясовують походження гранати, що спричинила його смерть, — повідомила перший заступник начальника Черняхівського РВ УМВС Інна Буката.
Слід зазначити, що напередодні, у тому ж таки селищі Черняхові, під час проведення оперативно-профілактичних заходів правоохоронці вилучили ручну гранату Ф-1 та окремо від’єднаний запал у 36-річного жителя с.Велика Горбаша.
З вибухівкою у кишені чоловік відпочивав у місцевому кафе. За його словами, небезпечний предмет він знайшов на зупинці громадського транспорту у райцентрі. Проте ця малоймовірна версія нині перевіряється працівниками міліції у рамках відкритого за даним фактом кримінального провадження. Нагадаємо, що за чинним законодавством подібні дії караються однозначним позбавленням волі від 3 до 7 років.
Правоохоронці відзначають, за декілька останніх місяців подібні факти стали нерідкістю і зафіксовані у різних районах Житомирщини. Переважну кількість вилучених вибухових пристроїв, речовин, боєприпасів, зброї і навіть окремих її частин привозять з буремного Сходу нашої держави учасники антитерористичної операції в якості сувенірів і трофеїв.
Загалом же, за статистикою, упродовж поточного року на Житомирщині правоохоронці зареєстрували декілька сотень фактів незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами. Серед вилученої з незаконного обігу зброї — 4 кулемети, 3 автомати, 8 карабінів, 20 пістолетів, 35 одиниць саморобної вогнепальної зброї, у правопорушників загалом вилучено понад 9 тисяч набоїв, понад 150 боєприпасів вибухової дії (мінометні міни, авіабомби, гранати тощо), а також 155 кілограмів вибухових речовин (порох і тротил). До кримінальної відповідальності притягнуто майже 150 осіб, до десятка з них — особи, які не досягли повноліття. Нині до суду з обвинувальними актами направлено 174 кримінальних провадження.
«Рупор Житомира»