Хроніка 23/2015

УПІЙМАЛИ КРАДІЯ «МОБІЛЬНИКА»
29 травня до Новоград-Волинського МВ УМВС звернувся житель району із повідомленням про крадіжку мобільного телефону. Інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.
У рамках кримінального провадження міліціонери встановили, що до вчинення крадіжки причетний 18-річний житель райцентру, в якого викрадений мобільник вилучено. Відповідно до чинного законодавства, подібні протиправні дії караються від штрафу до позбавлення волі строком до 3 років.
Прес-служба УМВС України в Житомирській області

ПІДПРИЄМЦЯ ПОЗБАВЛЕНО ПРАВА КОРИСТУВАТИСЯ МАЙНОМ, БО НЕ СПЛАЧУВАВ ЗА ОРЕНДУ
Позов Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури в інтересах держави до підприємства про розірвання укладеного з міськрадою договору оренди комунального майна, повернення його територіальній громаді та стягнення орендної плати господарським судом області задоволено у повному обсязі.
Установлено, що орендар, у порушення умов укладеного договору та вимог чинного законодавства про оренду державного та комунального майна, майже рік користувався двоповерховим приміщенням колишнього ЖЕКу, не сплачуючи орендну плату.
Своїм рішенням суд зобов’язав підприємство повернути територіальній громаді орендоване майно вартістю 100 тис. грн. та сплатити до місцевого бюджету увесь борг за оренду.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОГРАБУВАВ ВИПУСКНИЦЮ…
У Баранівський райвідділ міліції надійшло повідомлення про пограбування дівчини. Зловмисник вихопив з її рук жіночу сумочку. Правоохоронці швидко розшукали грабіжника.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група, співробітники якої з’ясували, що потерпілою є 18-річна випускниця загальноосвітнього навчального закладу, мешканка райцентру. Дівчина прямувала на свято останнього дзвоника, коли невідомий чоловік вирвав з її рук жіночу сумочку, в якій знаходився мобільний телефон, і з місця пригоди зник.
Оперативники карного розшуку встановили, що до пограбування може бути причетний раніше судимий 41-річний місцевий житель. Свого кривдника в ньому випускниця впізнала. Сам затриманий у скоєнні злочину зізнався. Згідно з чинним законодавством, подібні протиправні дії караються від штрафу до 4-річного ув’язнення.
expreszt.com.ua

ПРОКУРОР ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ СПИТАЄ З МІЛІЦІЇ, ДЕ КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ НА «БУРШТИНОВИХ» ВАТАЖКІВ
Прокуратура Житомирської області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем та неналежного виконання своїх обов’язків працівниками міліції під час припинення незаконного добування бурштину. Про це на брифінгу 29 травня сказав прокурор Житомирської області Любомир Війтович, — повідомляє прес-служба прокуратури.
Прокурор вважає, що правоохоронці умисно, з різних причин, уникають відкриття кримінальних справ проти організаторів злочинних угрупувань із видобутку бурштину, притягуючи до відповідальності копачів із місцевих селян.
Також прокурор заявив про створення у Житомирській області міжвідомчих груп із представників органів прокуратури, міліції, служби безпеки, прикордонної служби та контролюючих державних органів для протидії видобутку бурштину, — інформує прес-служба.
Упродовж 2014-2015 років до суду заявлено 12 позовів на суму 8,1 млн. грн.
Наразі задоволено 5 позовів щодо попередження передачі в користування 359,2 га земель загальною вартістю 3,3 млн. грн.
Житомир.info

ТРАГЕДІЯ В ОСТАННІЙ ДЕНЬ ВЕСНИ
У Малинському районі через необережне поводження на воді одна людина загинула, ще одну — вдалося врятувати. Сталося це 31 травня.
По прибуттю на місце події черговий караул рятувальників за допомогою надувного човна, палиць і гака для підняття каналізаційних люків зумів відшукати тіло 30-річного чоловіка без ознак життя і підняти його з дна водойми. «Як з’ясувалося, двоє жителів Запорізької області приїхали на заробітки до свого товариша, і всі разом вирішили відпочити на березі місцевого водоймища. Поставивши у воду рибальську сітку, чоловіки відпочивали на березі. Трохи пізніше двоє з них вирішили дістати лілій і попливли за ними на середину ставка, і тут сталося непоправне: один чоловік заплутався в рибальській сітці ногою, інший — намагався йому допомогти, і обидва почали тонути. Їхній товариш, який залишився на березі, кинувся на допомогу, але витягнути з води зміг лише одного з них, другий чоловік потонув. Врятований від госпіталізації відмовився», — розповіли в управлінні ДСНС.
У цей же день в Овруцькому районі після укусу плазуна чоловік потрапив до реанімації. «37-річний чоловік йшов по дорозі через село і раптом відчув різкий біль у гомілці ноги. Коли ж нахилився, то побачив, що по дорозі повзе змія. Потерпілий не розгубився і відразу ж викликав «швидку допомогу». Медики госпіталізували чоловіка до реанімаційного відділення Овруцької центральної районної лікарні, де він зараз і знаходиться. Стан його здоров’я — середнього ступеня тяжкості. Загрози життю немає», — інформує прес-служба обласного управління ДСНС.
Нагадаємо, що першою жертвою купання в цьому році став 23-річний хлопець, який потонув у Новоград-Волинському районі.
Житомир.info

ВИКРАДЕНОГО КОНЯ ВСТИГЛИ ДВІЧІ ПЕРЕПРОДАТИ
Уночі 28 травня до Ємільчинського райвідділу міліції звернувся 37-річний житель с. Усолуси. Чоловік розповів, що вдень із пасовища зник його кінь вартістю 20 тисяч гривень. Уже вночі, після невдалої спроби самостійно знайти худобу, чоловік звернувся до міліції.
Дільничний інспектор сусідньої адміністративної дільниці дізнався від заготівельників худоби, що один із місцевих мешканців придбав у них коня, якого ті викупили в іншому населеному пункті. Оглянувши тварину, міліціонер запідозрив, що вона викрадена. Заявник, якому повідомили про знахідку, підтвердив, що це — його кінь.
«Як виявилось, 64-річний житель сусіднього села, проїжджаючи повз пасовище на підводі, помітив чужу тварину. Він впряг коня у віз та поїхав, не викликаючи нічиєї підозри. Згодом продав його заготівельникам худоби, які були впевнені, що купують тварину у господаря. Після цього худоба опинилася в іншому селі, де на неї чекав новий покупець», — коментують подію правоохоронці, які вилучили краденого коня і повернули його господарю.
Розпочато розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання від штрафу до 3 років позбавлення волі.
Прес-служба УМВС України в Житомирській області

ОДНА ЛЮДИНА ЗАГИНУЛА, ЩЕ ВІСІМ — ТРАВМОВАНІ
228 порушень Правил дорожнього руху було виявлено та припинено працівниками Державтоінспекції на автошляхах області упродовж минулих вихідних. Затримано 45 водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. Складено 30 адміністративних протоколів на водіїв за перевищення швидкісних режимів.
За вихідні зафіксовано 8 дорожньо-транспортних пригод, в яких 1 людина загинула та 8 отримали тілесні ушкодження.
expreszt.com.ua

ЩЕ ДВОЄ ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ ПОТРАПИЛИ В ТЕНЕТА ШАХРАЇВ
Увечері, 29 травня, до Баранівського РВ УМВС надійшло повідомлення від 46-річної жительки райцентру про вчинене відносно неї шахрайство. Правоохоронцям заявниця розповіла, що на її мобільний зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що її син вчинив ДТП. Для звільнення його від кримінальної відповідальності незнайомець запросив кошти. Жінка перерахувала на продиктований банківський рахунок 2 тисячі гривень. Пізніше, подзвонивши до сина, зрозуміла, що її ошукали.
Подібна історія трапилася і з житомирянкою, яка за уявний порятунок сина віддала незнайомцеві 8 тисяч гривень.
За обома фактами нині відкриті кримінальні провадження за ч.1 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановлюють особи пройдисвітів.
RuporZT