Відпочинок в Україні влітку: декілька корисних ідей для подорожей

Літнє сонце й довгоочікувана відпустка обіцяють свіжі, яскраві враження. Варіанти є завжди: можна насолоджуватися відпочинком на березі моря, але є й інша альтернатива — відкрити для себе мальовничі й незвідані куточки нашої країни.
Кирилівка, Арабатська стрілка, Генічеськ. Азовське море — традиційно привітне. Воно — мілководне і швидко прогрівається, тому повноцінний відпочинок за теплої погоди вам забезпечений. Піщані пляжі Кирилівки (Запорізька область), великої коси Арабатська стрілка добре підходять для сімейного відпочинку з дітьми. Тут розташовано чимало турбаз і пансіонатів. У Кирилівці є дельфінарій «Оскар».
У Генічеську можна ще й оздоровитися — тут знаходяться цілющі джерела. В останній тиждень серпня у місті проходить етнографічний фестиваль «Таврійська сім’я».
Добратися можна потягами з Києва. До Кирилівки зручніше їхати з Мелітополя, куди довезе безпересадковий поїзд із Києва. Вартість проживання (тут і в подальшому, зрозуміло, що вказані суми можуть суттєво відрізнятися, в залежності від умов, віддалі від моря тощо) становить від 60-100 грн. з людини.
У Бердянськ — на віндсерфінг. У курортному Бердянську на Азові багато пансіонатів, санаторіїв та міні-готелів. Діє чудовий аквапарк і зоопарк «Сафарі», де зібрані близько 70 видів тварин, у ставках плескаються качки, пелікани та інші птахи. Діти будуть задоволені.
Дорослі також можуть відчути викид адреналіну: Бердянськ вважається столицею віндсерфінгу — знавці цієї справи стверджують, що на Азовському морі тут кращі умови для екстриму.
Дістатися до Бердянська можна потягом або автобусом. Вартість проживання — від 50-100 грн., білети в зоопарк — 80-100 грн., година прокату віндсерфінгу — 200 грн., година навчання — 50 грн.
За враженнями — в Одесу. Перлина Чорного моря — Одеса — вабить пляжами на будь-який смак: для молоді підійде «Аркадія» з розкішними нічними клубами, для спокійнішого відпочинку — «Відрада» і «Ланжерон», поруч із яким розташований дельфінарій «Немо».
В Одесі ви не тільки відпочинете на пляжі, але й полюбуєтеся величезним морським портом, пройдетеся колоритними Дерибасівською вулицею, Приморським бульваром, Потьомкінськими сходами, відвідаєте знаменитий ринок «Привоз». Для повноти вражень можна спуститися під землю — в Одеські катакомби. Звісно, без екскурсовода тут не обійтися.
Дістатися до Одеси можна потягом (із Шепетівки, Києва) або автобусом. Вартість: квартира подобово — від 150 грн., хостел — від 100 грн.
Білгород-Дністровський: море і стара фортеця. Містечко Білгород-Дністровський (древня назва Аккерман) знаходиться недалеко від Одеси. Влітку — це чудове місце для відпочинку. Тут розташована відома Аккерманська фортеця, в якій відображена історія 12-15 століть. Вона прекрасно збереглася.
Дістатися сюди з Одеси можна електропоїздом (1 год. 40 хв.) або автобусом з автовокзалу (1,5 год.). Вартість: житло подобово в Білгороді-Дністровському і Затоці — від 60 грн., дорослий квиток на фортецю — 40 грн.
Коблево: море і вино. У невеликому селищі Коблево (Миколаївська область) можна з комфортом відпочити біля моря. Пропонуються різні варіанти в міні-готелях, приватних пансіонатах. У Коблево дві зони — Молдавська, яку, зазвичай, рекомендують для молоді, і більш тиха й спокійна — Миколаївська, для відпочинку з дітьми. Є аквапарк.
У селищі знаходиться винзавод торгової марки «Коблево», пропонуються дегустаційні тури на виробництво.
Влітку за маршрутом «Київ — Коблево» курсує автобус. Інший варіант — потягом до Миколаєва чи Одеси, а звідти — автобусом.
Вартість: проживання — від 60 грн. за добу. Дегустація в Коблево — 45-80 грн. (в залежності від набору вин).
Кінбурнська коса. У Миколаївській області, в Очаківському районі, є чудове місце — Кінбурнська коса. Тут на вас чекають білосніжні піщані пляжі, аромат хвойного лісу і дикі степи з різнотрав’ям. Тут же знаходиться Національний природний парк «Білобережжя Святослава».
Це — прекрасне місце для «фотополювання». Ви зможете побувати на екскурсіях у місцях проживання рожевих фламінго, білих чапель, пеліканів, побачити дикий незайманий ліс. На Кінбурнській косі є і лікувальні грязеві озера.
Дістатися можна з Одеси або Миколаєва — до Очакова, а звідти — катером 45 хв.
Вартість проживання на приватних базах — від 50 грн.
Ольвія — подорож у часі. Якщо ви плануєте відпочити на Чорному морі в околицях Миколаєва чи Очакова, то варто виділити день на відвідування Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія». Тут у 7 столітті була антична грецька колонія. У відтвореній будівлі старого маяка знаходиться музей, де можна оглянути найцінніші археологічні знахідки.
Вхід у заповідник — у селі Парутіно. Туди їздять маршрутки з Миколаєва від станції «Дачна» (30 хв. у дорозі) і з Очакова (20 хв.). Вхідний квиток у заповідник — 15 грн.
У Миколаїв — на регату. Влітку й восени місто кораблебудівників Миколаїв запрошує на парусну регату крейсерсько-гоночних яхт. Не пропустіть це романтичне видовище! Всього в сезоні-2015 федерація парусного спорту організовує 10 регат.
Дістатися до Миколаєва можна потягом. Вартість: подивитися на регату — безкоштовно, умови участі потрібно уточнити на сайті Миколаївської федерації парусного спорту.
Екстрим — не лише на морі: Букський каньйон. У мальовничому селі Буки (Черкаська область), на річці Гірський Тікич, знаходиться Букський каньйон. Могутні скелі й водоспад, що залишився від першої в Україні ГЕС, — все це надає місцю неймовірного шарму. Тут, вдалині від цивілізації, добре відпочивати з наметом.
Добиратися сюди краще власним автотранспортом через Жашків, із Жашкова — можна автобусом.
Південний Буг. Влітку можна сплавитися Південним Бугом — подолати пороги в районі села Мигея (Миколаївська область). Це — гірський край серед просторів степу. Його ще називають маленькою Швейцарією. Спуск Південним Бугом підходить і початківцям, і екстремалам, адже, на відміну від гірських карпатських річок, вода тут не крижана, а тепла.
Маршрути пропонуються різної складності, на деякі беруть дітей від 6 років у супроводі дорослих. Місцина — живописна: гранітні береги-скелі, оточені зеленню. Це — територія Регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».
До Мигеї краще всього їхати з Первомайська (Миколаївська область), автобусом — 10 хв. Деякі тури починаються з Первомайська. Вартість — 80-400 грн., в залежності від складності маршруту й кількості людей у групі.
Блакитні озера на Чернігівщині. Блакитні озера в селі Олешня Чернігівської області полонять відпочивальників кришталево чистою водою, піщаними берегами і захоплюючими природними краєвидами. На Великому Блакитному озері є VIP-зона з кемпінгом, гриль-баром, спортмайданчиком, водними гірками. Умови проживання — дерев’яний будиночок із ліжком або намет. Готувати потрібно самотужки або запасатися їжею.
Дістатися можна автобусом до села Ріпки з Києва або з Чернігова. Від Ріпок до Олешні — ще 30 км. Вартість: поставити свій намет — 50 грн., оренда намету — 75 грн., будиночка — 200 грн.
Шацькі озера. Мальовничі Шацькі озера на Волині можуть по праву суперничати з морським відпочинком. Вони входять до складу Шацького національного природного парку. Найбільше із 30 озер гряди — Світязь, його глибина сягає 58 м, а вода настільки чиста, що навіть на глибині 8 м видно піщане дно. Захід сонця на острові озера Світязь — неймовірно красиве видовище, яке не залишить вас байдужими.
На Шацьких озерах — чотири зони відпочинку: «Гряда» (рекомендована для молоді) і спокійніші «Світязь», урочище «Гушове» і «Піщане».
Добиратися можна так: потягом до Ковеля, а звідти — маршруткою до Шацька або села Світязь.
Вартість проживання — від 65 грн. у приватному секторі.
Сорочинський ярмарок. У селі Великі Сорочинці на Полтавщині з 18 по 23 серпня проходитиме знаменитий Сорочинський ярмарок. Тут можна не тільки придбати різноманітні товари, сувеніри, вишиванки, але й взяти участь у майстер-класах народних промислів, поглянути на елітні породи свійських тварин.
На відкритті ярмарку — вистава, під час якої побачите і Гоголя, й Солоху, інших героїв його творів. Під час поїздки варто відвідати Миргород, де знаходиться найзнаменитіша, завдяки Гоголю, Миргородська калюжа, а також Полтаву.
Із Миргорода під час ярмарку до Великих Сорочинців курсують маршрутки. Вхід на ярмарок — безкоштовний.
Екотуризм у Карпатах. Гостинні господарі, походи по ягоди та гриби — у цьому переваги екотуризму. Скориставшись Інтернетом, можна підібрати зручний приватний пансіонат у горах на Буковині (Чернівецька область) або ж у передгір’ї Карпат, у Яремчі (Івано-Франківська область).
Полюбляєте екстремальний відпочинок, тоді підкоріть найвищу гору України Говерлу. Найлегший підйом — з боку села Лазещина (довжина маршруту — 16 км, підйом — 1350 м).
Дорога: поїздом до Чернівців або Івано-Франківська. До Лазещини з Івано-Франківська й Коломиї курсують маршрутки. Вартість проживання з однієї людини — від 65 грн.
Софроніївський монастир на Сумщині. Серед величного дубового лісу на горі Чудній (2 км від села Нова Слобода) знаходиться чоловічий Софроніївський монастир — одне з семи чудес Сумщини. Історія монастиря бере початок з 11-13 століття. Монахи рили печери на схилі гори, і зараз вона все ще зберігає таємниці — не всі підземні ходи вивчені.
Дістатися сюди можна рейсовим автобусом із Сум або Путивля, власним авто — від Путивля.
Озеро Синевир. У незайманих лісах Закарпаття, на вершині гори Озірна, знаходиться овіяне легендами озеро Синевир — своєрідна візитівка України. Воно — глибоке і чисте, з крутими схилами берегів, що поросли буком. Повсюди — джерела, скупатися можна в гірській річці Теребля, а в серпні тут — безліч грибів та ягід.
Добиратися сюди краще власним транспортом до селища Міжгір’я, громадський транспорт курсує один раз на день. За кемпінг поруч із озером потрібно буде сплатити близько 50 грн., відпочинок у селі Синевирська Поляна — від 75 грн. за добу.
Інформація з мережі Інтернет