Харчові добавки: чи все дозволене безпечне?

Однією з проблем чинного законодавства у сфері харчових добавок є його невідповідність новітнім даним, отриманим при дослідженні впливу деяких добавок на організм людини. Зокрема, з переліку харчових добавок, дозволених для використання в Україні, варто було б вилучити (або, принаймні, обмежити їх використання) ті, шкідливість яких було доведено впродовж останніх років.
До переліку небезпечних харчових добавок передусім варто було б додати шість синтетичних барвників: тартразін (Е 102); хіноліновий жовтий (Е 104); захід сонця жовтий (Е 110); азорубін (кармуазін) (Е 122); понсо 4Р (Е 124); червоний чарівний АС (Е 129).
Підстава для негативного ставлення до зазначених добавок — їх шкідливий вплив на дитячий організм, доведений шляхом грунтовних медичних досліджень. Вживання у їжу зазначених харчових барвників може призвести до гіперактивності.
На сьогодні на території Євросоюзу діє норма, згідно з якою продукти харчування, що містять барвники, небезпечні для дітей, повинні містити спеціальний попереджувальний напис. На жаль, в Україні дотепер у жодний спосіб не обмежено використання небезпечних барвників, зокрема, і у продуктах, які часто потрапляють до дитячих рук.
Споживачі ж у переважній більшості не здогадуються про небезпеку таких продуктів, і не лише тому, що не знають про цю проблему, а й через те, що просто не звертають увагу на етикетку, на якій зазначено склад харчового продукту.
Втім, небезпечні барвники, як було сказано вище, найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо, власне, ці продукти і створюються барвистими для того, аби привертати дитячу увагу. Найпоширенішими продуктами, що містять небезпечні барвники, є солодкі напої, що мають яскраве забарвлення (зелений, жовтий, червоний кольори); різноманітні цукерки з сегменту дешевих кондитерських виробів, що мають різнокольорове забарвлення; вафлі та печиво з кольоровою начинкою; сухі суміші для приготування желе та киселів; жувальні гумки та желейні цукерки; різнокольорові креми, що використовуються при приготуванні тортів та інших кондитерських виробів; так звані цукати — схожі на сухофрукти продукти незрозумілого походження, що зазвичай фарбуються різноманітними барвниками; кустарні кондитерські вироби та саморобні цукерки (півники на паличці), де у вигляді барвника можуть використовуватись не лише небезпечні добавки із наведеного списку, а і заборонені в Україні барвники, що мають токсичні та канцерогенні властивості.
Аналізуючи сучасний стан у сфері використання харчових добавок, можна зробити висновок, що цілковито убезпечити себе від шкідливого впливу небезпечних продуктів неможливо. Але споживачеві цілком під силу зменшити ризики, пов’язані із вживанням шкідливих добавок. Для цього варто запам’ятати наступні правила:

  • не можна купувати продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі, а також продукти кустарного виробництва;

  • при придбанні продуктів харчування завжди слід уважно вивчати склад товару. Пам’ятаймо, що виробники не завжди належним чином маркують продукти, часто соромлячись додавати до назв харчових добавок їхні «Е» коди, що є прямим порушенням чинних у країні стандартів;

  • при купівлі продуктів варто уникати тих із них, що містять яскраві барвники. Насамперед, це стосується солодких напоїв, а також дешевих кондитерських виробів. Пам’ятаймо також, що деякі синтетичні барвники особливо небезпечні для дітей;

  • не варто зловживати продуктами, що містять консерванти, а ще краще взагалі відмовитись від них, замінивши на аналогічні, які не містять консервантів;

  • слід уникати вживання продуктів, що містять замінники цукру, наприклад, ацесульфам калію (Е 950), аспартам (Е 951), цикламат натрію (Е 952), сахарин (Е 954). Зазвичай, ці добавки містяться у дешевих солодких напоях та у жувальних гумках. Більшість замінників цукру є шкідливими для здоров’я, особливо дитячого.


Втім, при виборі продуктів харчування все ж таки слід віддавати перевагу продуктам, виготовленим власноруч. Це дозволить звести до мінімуму використання харчових добавок, отже, зменшить ризики, пов’язані з їх споживанням. Не потрібно також забувати про те, що лише повноцінне, збалансоване та здорове харчування є справжньою запорукою здоров’я та гарного самопочуття.
Л.ЧЕРНИШ, завідувачка дитячим відділенням міськрайТМО