«Перший національний аграрний кооператив» — новий проект для відродження сіл Звягельщини

«Перший національний аграрний кооператив» — новий проект для відродження сіл Звягельщини

\"«ПершийПрезентація кон­цеп­ції проекту за сприяння Благодійного фонду «Громадський розвиток» (директор — Артур Загривий) відбулася 5 серпня у великій залі Будинку рад за участі директора кооперативу Анатолія Онищука, заступника голови правління з органічного землеробства корпорації «Сварог» Василя Мельницького, голови РДА Володимира Михнюка, заступника голови районної ради Дмитра Рудницького, сільських та селищного голів, підприємців та землевласників.
Успішний досвід впровадження аграрного кооперативу має Хмельниччина, зокрема, місто Шепетівка. Тож у семінарі також узяв участь представник Благодійного фонду з Шепетівки «Зміцнення громад» Петро Дзяворук.
Мета концепції — відродження села шляхом розробки та впровадження дієвих економічних моделей, спрямованих на виробництво дрібними землевласниками високомаржинальної продукції з її подальшою реалізацією за ринковими цінами — передбачає залучення фермерів, землевласників і, навіть, сімей із міст, які готові перекваліфікуватися й зайнятися веденням господарства у селі.
Як найбільш перспективні напрямки діяльності кооперативу, організатори семінару озвучили наступні: збір визначених культур та їx початкова обробка; вирощування прибуткових культур на замовлення; розвиток тваринництва та птахівництва; розвиток фермерства; органічна сертифікація земель та продуктів і розвиток зеленого туризму, сегрегація сміття, енергозбереження.
«Великі підприємства в районі є самодостатніми та не потребують допомоги. Все, що їм потрібно від влади, — не створювати перепони у веденні господарської діяльності. Інша справа — з малими та середніми підприємствами: дрібні землевласники, фермери, які, зазвичай, є також і агрономами, і зоотехніками, і механізаторами, і зварниками, — на таких людях нам потрібно акцентувати увагу. Саме ця програма дозволяє розвинути та підняти на новий рівень цей сегмент господарювання», — узагальнив перспективи проекту голова РДА Володимир Михнюк.
Підготував Олег БРЮХАНОВ