Хроніка 36/2015

ЗАСУДЖЕНО ВІЙСЬКОВОГО, ЯКИЙ КРАВ АВІАЦІЙНЕ ПАЛЬНЕ
Набув чинності вирок суду в кримінальному провадженні стосовно військовослужбовця, який розкрадав авіаційне пальне, призначене для сил АТО.
Офіцера однієї з військових частин, дислокованих на території Житомирської області, співробітники військової контррозвідки СБУ затримали у липні минулого року «на гарячому» під час спроби викрасти 16 ємностей із майже 500 літрами пального.
Рішенням суду зловмисника визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.410 КК України. Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на п’ять років.
Крім того, на підставі ст.54 Кримінального кодексу України його позбавлено військового звання «капітан» та права обіймати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків, строком на три роки.
ПОВЕРНУТЬ ОБЛАСНИЙ ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧИЙ ЦЕНТР
Принципову позицію прокуратури, яка здійснила вступ у справу на боці комунального підприємства облради з метою захисту інтересів держави, враховано господарським судом Житомирської області та зобов’язано товариство з обмеженою відповідальністю повернути лікувально-реабілітаційний заклад з незаконної оренди.
Йдеться про те, що ТОВ «Фаворит Девелопмент Компані», взявши у лютому 2013 р. в оренду цілісний майновий комплекс КП «Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр «Полісся» Житомирської облради, понад півроку не сплачував орендної плати.
Унаслідок порушення орендарем умов договору до бюджету не надійшло майже 300 тис. грн.
З метою розірвання договору оренди та повернення майна, КП «Агенція з питань регіонального розвитку» облради заявила позов, який неодноразово розглядався судами різних інстанцій.
Лише господарський суд області, врахувавши правову позицію прокуратури, при-йняв рішення про повернення жителям області лікувально-оздоровчого реабілітаційного центру «Полісся» вартістю майже 6 млн грн.
Прес-група УСБ України у Житомирській області

ВИКРАВ З ХАТИ ПОБУТОВІ РЕЧІ
До міськвідділу міліції звернувся житель райцентру, 1966 р.н. Чоловік повідомив, що з його батьківського будинку у с.Киянка викрали майно. Сума завданого збитку становить майже 2 тисячі гривень.
На місці події працівники міліції з’ясували, що зловмисник, вийнявши скло у вікні, проник у будинок та викрав звідти газову плиту, телевізор та інші побутові речі.
Правоохоронці встановили, що до вчинення кримінального правопорушення причетний 59-річний місцевий житель, який у скоєному зізнався.
Відповідно до ч.3 ст.185 (крадіжка) КК України, за такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.
Інна Вовченко, помічник начальника міліції

АКЦІЯ «ДІТИ НА ДОРОЗІ»
З 20 серпня в Україні стартував комплекс профілактичних заходів «Увага! Діти на дорозі!». Щорічно проходить такий «місячник безпеки», вже став захід доброю традицією і у нашому місті. Акція триватиме до 20 вересня.
Літні канікули закінчилися, а це означає, що на вулицях міст та селищ побільшало маленьких пішоходів. Аби нагадати дітям правила дорожнього руху, призабуті за літній період, інспектори ДАІ проведуть у перші дні вересня уроки з правил безпечної поведінки на дорозі, забезпечать чергування біля шкіл — для безпечного пересування дітей.
У рамках підготовки вулично-дорожньої мережі до нового навчального року, ДАІ обстежує ділянки, що прилягають до територій дитячих та навчальних закладів, якими проходять маршрути руху шкільних автобусів.
Державтоінспекція звертається до керманичів авто: не забувайте, що поведінка дитини на дорозі часто є непередбачуваною, тож слід бути особливо уважними до маленьких учасників дорожнього руху.
Приділити більше уваги малюкам потрібно й батькам. Пам’ятайте, що безпека ваших дітей насамперед залежить від вас. Не полінуйтеся вкотре нагадати дітям основні правила безпечної поведінки на дорозі, пройдіть з ними маршрутом від будинку до школи, звертаючи увагу на особливості дорожнього руху. І, звичайно, дотримуйтесь правил руху самі, адже найкраще навчання — це особистий приклад правильної поведінки.
Новоград-Волинський ВДАІ

НЕ НАДАВАЙТЕ ОСОБИСТУ ІНФОРМАЦІЮ
Міліція вкотре застерігає звягельчан від ошуканств, що вчиняються нібито від імені банківських працівників. Нещодавно, у результаті подібних шахрайств, один із жителів області втратив 13 тисяч гривень із власного рахунку.
До одного з міськвідділів міліції області звернувся 45-річний чоловік, повідомивши про підозріле зникнення зі свого банківського рахунку 13 тисяч гривень. Напередодні чоловікові зателефонував невідомий, представившись працівником служби безпеки банку і попросив продиктувати персональні дані рахунку задля налаштування системи, що, начебто, дала збій. Заявник виконав прохання, а наступного дня отримав СМС-повідомлення про зняття коштів зі свого банківського рахунку.
Правоохоронці кваліфікували подію як шахрайство. У рамках розпочатого за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України досудового розслідування, міліція встановлює особу шахрая та його місцезнаходження.
Водночас міліція звертається до громадян: аби не стати жертвами подібних шахрайств, дотримуйтеся елементарних правил:

  • за жодних обставин не надавайте особистої інформації (номер банківської картки, рахунку, CVV-код, пін-код, коди, які приходять в СМС-повідомленнях тощо), тим більше — у телефонному режимі;

  • не довіряйте телефонним сповіщенням про невиконані кредитні зобов’язання й необхідність, у зв’язку з виниклим непорозумінням, звірити номер вашого кредитного рахунку з інформацією у банку. Принагідно згадайте, що у контактному центрі установи зазвичай клієнтів запитують лише чотири останні цифри вашої кредитки.


Врешті, у питаннях фінансового характеру керуйтеся здоровим глуздом, а у разі потреби — порадьтеся з фахівцями.
ВИКРАВ АКУМУЛЯТОРНУ БАТАРЕЮ
Житель Новоград-Волинського району викрав з території ферми акумуляторну батарею. Сума збитку склала 1500 гривень. Триває досудове розслідування.
До міськвідділу міліції звернувся 59-річний власник приватного фермерського господарства, розташованого в одному з сіл району. Заявник повідомив про викрадення з території вартісної акумуляторної батареї.
За отриманою інформацією оперативники карного розшуку встановили особу, причетну до злочину. Ним виявився 24-річний житель району, у скоєнні злочину він зізнався.
Молодик розповів, що викрадену батарею одразу продав невідомому чоловіку. Нині проводяться заходи, спрямовані на встановлення місцезнаходження викраденого майна.
За фактом крадіжки (ч.1 ст.185 КК України) відкрито кримінальне провадження. Крадію загрожує покарання у вигляді штрафних санкцій, громадських або виправних робіт, арешту, обмеження або позбавлення волі строком до 3 років.
Прес-служба Новоград-Волинського МВ УМВС

ШАХРАЇ ОФОРМЛЯЮТЬ СУБСИДІЮ ЗА 100 ГРИВЕНЬ
Управління праці та соціального захисту населення міської ради попереджає, що у Новограді з’явилися нові шахраї. Невідомі особи представляються працівниками управління та за сто гривень пропонують миттєво оформити субсидію на житлово-комунальні послуги. Мовляв, надто багато охочих оформити субсидію і треба годинами стояти у чергах в управлінні. Прикмети шахраїв: дві жінки з темним та рудим волоссям, віком близько 30 років.
Управління праці та соціального захисту населення повідомляє, що обслуговування новоград-волинців, які звертаються в управління за адресою: вул.Ушакова, 40, для оформлення субсидії, здійснюється оперативно, без великих черг, безкоштовно!
Крім того, відповідно до нового порядку, громадянам не обов’язково приходити в управління — достатньо поштою відправити заповнений бланк заяви і декларацію. Працює «гаряча лінія»: 5-53-95.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК