Хроніка 37/2015

ЗАПЛАТИВ ГРОШІ, А ТЕЛЕФОН НЕ ОТРИМАВ
2 вересня у чергову частину надійшла заява від 34-річного новоград-волинця. Як виявилося, 13 серпня у Інтернеті, на сайті «OLX», він замовив мобільний телефон «Lenovo P70». За це перерахував 4300 гривень на банківський рахунок продавцю. Проте, замовлений телефон покупець так і не отримав, втративши свої гроші. Домовлялися по мобільному телефону, але нині цей номер, як виявилося, не обслуговується.
Міліціянти кваліфікують кримінальне правопорушення як шахрайство — ч.3 ст.190 КК України. Будьте уважні, здійснюючи покупки в Інтернеті!
БЕРЕЖІТЬ АВТОМОБІЛІ!
2 вересня у чергову частину МВ надійшло телефонне повідомлення від 30-річного городянина про те, що невстановлена особа, перебуваючи на території його домоволодіння, скоїла крадіжку з автомобіля марки «ВАЗ 2103».
Крадій «уподобав» акумуляторну батарею, магнітолу, 7 літрів бензину та 10 пар будівельних рукавичок. Матеріальна шкода від крадіжки склала майже дві тисячі гривень. Під час огляду місця події працівниками міліції було вилучено сліди пальців рук.
Перевірку за даним фактом, за ч.1 ст.185 (крадіжка) КК України, проводить Новоград-Волинський МВ.
Аналогічна заява про крадіжку з автівки надійшла цього ж дня у міський відділ міліції від 31-річного місцевого мешканця. У заяві так само йшлося про те, що хтось викрав акумуляторну батарею «Амега» та магнітолу «Піонер», заподіявши матеріальну шкоду на 1750 гривень. Цього разу — з автомобіля «ВАЗ-2104». Під час огляду місця події було вилучено відбитки пальців рук та сліди взуття. Проводиться перевірка за ч.1 ст.185 (крадіжка) КК України.
А 4 вересня у міський відділ надійшло телефонне повідомлення від 29-річного місцевого мешканця — з його автомобіля викрали ноутбук та гроші.
У ході слідчо-оперативних дій встановлено, що невідома особа, шляхом вільного доступу, викрала з салону автомобіля марки «Форд» 1 тисячу 500 гривень та ноутбук марки «Lenovo-S 206». Спричинивши заявнику майнової шкоди на суму 3500 грн., крадій зник з місця злочину. Вилучено сліди пальців рук, пошуки злодія тривають. Крадієві загрожує відповідальність за ч.1 ст.185 КК України.
ЗНЯВ ГРОШІ З КАРТКИ. ЧУЖОЇ…
4 вересня у чергову частину Новоград-Волинського МВ надійшла заява від 22-річної жительки одного із населених пунктів району про те, що її знайомий, шляхом обману, заволодів її грішми.
У ході перевірки працівниками сектору карного розшуку (СКР) було встановлено, що 22-річний звягельчанин, раніше судимий ст.186 ч.1 КК України (грабіж), шляхом обману та зловживання довірою, а саме — під приводом позичити гроші у сумі 200 гривень, заволодів банківською карткою потерпілої. У подальшому він зняв з картки 980 гривень, заподіявши потерпілій матеріальну шкоду на вказану вище суму.
Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення — ч.1 ст.190 (шахрайство) КК України.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК

ПРОВИНУ ВИЗНАЮТЬ, АЛЕ ПОЯСНИТИ СВОЇ ДІЇ НЕ МОЖУТЬ
2 вересня до міліції надійшло повідомлення про надання медичної допомоги 24-річному жителю одного з сіл району. Хлопця уночі, на вулиці села, побили двоє нетверезих молодиків. Оперативники Новоград-Волинського МВ УМВС Житомирщини встановили їх особи та затримали. Розпочато досудове розслідування.
Потерпілого було госпіталізовано до травматологічного відділення місцевої лікарні з переломом гомілки правої ноги та численними синцями й подряпинами.
Прибулим працівникам міліції хлопець розповів, що 1 вересня, близько 22.30, повертався додому. До нього підійшли двоє незнайомців, які почали чіплятись, а коли він не став з ними розмовляти, то звалили його з ніг і стали бити ногами. Один із нападників вирвав із найближчого забору штахетину та став наносити удари.
Потерпілий щосили гукав на допомогу й цим привернув увагу жителів сусідніх будинків. Коли вони вибігли на вулицю, то нападники покинули хлопця й втекли. Уже до ранку правоохоронці розшукали молодиків.
— Ми встановили, що це — двоє братів. Обидва у минулому притягувались до кримінальної відповідальності за хуліганство і крадіжки, — повідомив начальник Новоград-Волинського МВ Сергій Рябошапка. — Чоловіків було доставлено до медзакладу, де засвідчено їх перебування у стані алкогольного сп’яніння.
Розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.122 (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Підозрюваним, які вину визнають, але пояснити причину своїх дій не можуть, загрожують виправні роботи на строк до 2 років або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років.
У КРАДІЯ МІЛІЦІОНЕРИ ЗНАЙШЛИ ЩЕ Й НАРКОТИКИ…
На пероні залізничного вокзалу військовослужбовець виявив відсутність своєї сумки. Міліціонери затримали підозрюваного, а під час проведення його особистого огляду, ще й знайшли у нього наркотики.
До чергової частини міськвідділу міліції звернувся 46-річний місцевий мешканець. Чоловік повідомив, що збирався у службове відрядження, та на залізничному вокзалі у нього викрали дорожню сумку, в якій знаходився форменний одяг та засоби особистої гігієни. Сума збитку склала близько 2 тисяч гривень.
Провівши низку оперативних заходів, правоохоронці затримали злодія. Ним виявився 53-річний, раніше судимий за майнові злочини, городянин. Викрадене майно у нього вилучили та повернули власникові.
Однак, кримінальна історія підозрюваного на цьому не завершилась. Під час проведення, у присутності свідків, огляду затриманого, у кишені його сорочки було виявлено паперовий згорток з речовиною зеленого кольору, вагою близько 10 грамів. За попередньою інформацією, це — конопля, яку зловмисник зберігав при собі для власних потреб, без мети збуту.
Вилучену речовину направлено на дослідження до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України у Житомирській області. Після висновків фахівців буде дано остаточну кваліфікацію події.
— Інформацію про події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) та ч.1 ст.309 (Зберігання наркотичних засобів). Триває досудове розслідування, — коментує начальник Новоград-Волинського МВ УМВС України у Житомирській області Сергій Рябошапка.
ПРОГУЛЮВАВСЯ ПО МІСТУ З КОНОПЛЕЮ?
4 вересня правоохоронці помітили біля одного з будинків у місті підозрілого чоловіка. Під час огляду у нього виявили два пакунки з подрібненою рослинною масою зеленого кольору, вагою 55 грамів.
За попередніми даними, 22-річний житель райцентру зберігав коноплю. Вилучену речовину направлено на дослідження до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС, після висновків фахівців якого буде дано остаточну кваліфікацію події.
Відповідно до статті 309 Кримінального кодексу України, за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту, передбачено покарання у вигляді штрафу або виправних робіт, або арешту, або обмеження волі на строк до 3 років, або ж позбавлення волі на той самий строк.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника міліції