Порядок подання заяви про державну реєстрацію прав

Заява про державну реєстрацію прав подається у паперовій або електронній формі (винятково державним кадастровим реєстратором або державним виконавцем). Заява про державну реєстрацію прав власності, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, подається нотаріусу, який вчиняє таку дію.
У разі здійснення державної реєстрації речових прав на земельні ділянки, похідних від права власності, за відсутності державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на зазначені земельні ділянки, відповідний орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування зобов’язаний одночасно подати до органу державної реєстрації прав чи державному кадастровому реєстратору відповідну заяву про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на зазначені земельні ділянки.
Рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у користування вважається заявою про здійснення державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на зазначену земельну ділянку.
Реєстрація заяв проводиться в порядку черговості їх надходження. Разом із заявою подаються оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав, їх копії, засвідчені в установленому порядку. Заява не приймається у разі відсутності документа, що підтверджує оплату послуг із державної реєстрації прав та їх обтяжень.
При отриманні заяви та документів, необхідних для державної реєстрації, проводиться реєстрація заяви у базі даних про реєстрацію заяв та запитів із зазначенням дати і часу реєстрації. Заява може бути відкликана до прийняття державним реєстратором рішення про державну реєстрацію, відмову в державній реєстрації. Державна реєстрація прав проводиться на підставі заяви власника, іншого правонабувача, сторони правочину, за яким виникло право або уповноваженої ними особи.
Під час подання заяви про державну реєстрацію прав заявник повинен повідомити орган державної реєстрації прав про наявність встановленої законом заборони на відчуження нерухомого майна.
Під час подання заяви фізична особа повинна пред’явити документ, що посвідчує її особу, а у разі подання заяви представником, — також документ, що підтверджує його повноваження. У випадках, установлених законом, представник іноземної особи пред’являє документи, легалізовані в установленому нормативно-правовими актами порядку.

О.АРТЕМЧУК, провідний спеціаліст відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції