«НЕ ПИЙТЕ, ХЛОПЦІ, — ВКРАЇНА ПРОСИТЬ!»

Двадцять четвертого листопада ц.р. відбулося чергове засідання колегії держадміністрації, на якому в черговий раз відбувся розгляд «вічного» питання — про заходи щодо попередження пияцтва, самогоноваріння та забезпечення правопорядку на територїї району. Про стан справ з цього питання як у нас, так і в цілому по Україні, можна сказати одним словом: допились.
Допились. Станом смертності чоловіків в Україні у розквіті життя (40-45) років занепокоїлась навіть Організація Об’єднаних Націй. Середній вік чоловіків у нас майже на 13 років менший, ніж у Європі, і складає 60,5 років. Від хвороб, пов’язаних із надмірним вживанням алкоголю, вмирає біля 60.0% людей, причому чоловіків — у 6 разів більше, ніж жінок. Провідне місце у світі Україна зайняла по дитячому алкоголізму і дитячій смертності. А загалом по ресурсу здоров’я, як зазначив перший Президент незалежної України, «маємо те, що маємо» — майже 2,5 млн. інвалідів, більше ніж по мільйону хворих на туберкульоз, на хронічний алкоголізм (і вони, як правило, пов’язані), а також онкохворих, серцево-судинних, діабетиків і т.ін. (В інших країнах, наприклад, Японії, теж проблеми «мільйонерів» стоять — там не знають як «упоратись» з мільйоном 100-літніх жителів).
Тому ще в середині 2007 р. це все дало підставу Президенту Ющенку В.А. заявити: «За роки незалежності Україна втратила людей більше, ніж за роки Великої Вітчизняної війни». Це з широкого спектру причин. А голова Нацради з питань охорони здоров’я у січні ц.р. частково конкретизував: «Щороку в Україні з причин отруєння алкоголем помирає 40 тис. чоловік».
А сьогоднішня масова філософія випивох — «п’ю все, що горить, крім дров». Так і роблять. Одеколони, лосьйони, денатурати, самогони з карбідом, курячим послідом, капроновими покришками, кинутими в бідони з брагою перед «гонкою», інший дурман хімпромисловості — все йде в споживання для отримання п’яницею сумнівного «балдьожу». А по суті справи — для запаморочення мізків, щоб не бачити і не чути навколишню дійсність, сьогоднішніх життя і проблем. Щоб «вдарило по шарабану», або отримання відчуття таких же сумнівних хоробрості і сили для вирішення цих проблем.
Але дійсність нікуди не дівається, і алкоголь ніякої сили не додає, щоб здолати проблеми. Додає тільки того «досвіду, як у дяді Вані, що бачив дно у кожнім стакані» — передчасну смерть.
У нашому регіоні проблеми з цих питань ті ж, що і в Україні в цілому. Для визначення шляхів боротьби з ними і було скликане розширене засідання колегії районної державної адміністрації у великому залі Будинку Рад 24 листопада. На засідання були запрошені дільничні інспектори міліції, селищні і сільські голови, відповідальні працівники торгівлі, культури, освіти, медицини.
Співдоповідачами — заступник голови РДА Гриценко М.І. і заступник начальника МРВ УМВС підполковник міліції Іскоростенський В.П., завідувач наркодиспансеру Лавренюк Л.М. та інші — була представлена загальна картина стану справ з цих питань у нас.
Відмічається подальший ріст природного скорочення населення району (за 10 міс. ц.р. 346 чол. — проти 284 чол. за такий же період 2007 року) і загальної смертності — 794 чол. проти 760 чол. за той же період. Зросла також кількість розлучень на 27 (99 реєстрацій 2008 р. проти 72-х у 2007 р.). Натомість зменшилась народжуваність на 28 дітей (448 проти 476) та кількість шлюбів (213 проти 246-ти за 10 міс. 2007 р.).
У ряді причин для зростання цих негативних тенденцій — алкоголь. І якщо навіть він і не на першому місці — то, однозначно, що і не на останньому.
А взагалі провідну роль алкоголь відіграє у гірких справах неповнолітніх. На обліку у спеціальній службі РДА з цих справ перебуває 132 дитини із 51 сім’ї. З них уже на 31 сім’ю цією службою подані звернення в суд про позбавлення батьківських прав на 50 дітей (для порівняння — у 2006 р. таких дітей було 22, у 2007 р. — 44 дитини). Четверо дітей за 10 міс. ц.р. було доставлено в лікарню п’яними, 1 дитина — з алкогольним отруєнням.
Також повністю 2007 рік уже «переплюнуто» за 10 міс. 2008 р. по загальній кількості нещасних випадків т. зв. невиробничого характеру — 2106 проти 2005 випадків за весь минулий рік. Більшість з них, зазвичай, пов’язані зі вживанням алкоголю — отруїлись ним, п’яні втопились, замерзли, згоріли, розбились, впали, причинили самогубство, повбивали один одного і т.п. Хоча, правда, цей рік до середньостатистичних 150-ти смертельних, із 2 тис. загальних нещасних випадків, ще не «дотягнув». Але це не радує.
Враження таке, як сказав з душевним надривом Л.М.Лавренюк, що «нація гине». Більше як 1 тис. чол. у нас на обліку в наркодиспансері наркоманів і алкоголіків. Останніх з них 35 чол. працездатного віку знято з обліку у зв’язку зі смертю.
Воістину — «не пийте, хлопці, Вкраїна просить!» Але ж, якщо все-таки п’єте, всупереч пораді цієї слізно-кричущої пісні — пийте потрішечки, так як вся Європа — по 25-50 грамів — і більше закушують після кожного «прийому», не снігом взимку і листям влітку, а салом і яйцем.
Не будьте тим сміттям, лайном п’яним і непотрібом, яке нічого і ніяк не може вирішити й виконати. Не сподівайтесь, що хтось за вас щось зробить і за вас потурбується.
Влада району боротьбу у цьому напрямі у визначених повноваженнях проводить. Кодекс України про адмінпорушення визначає покарання за такі порушення: згідно ст.176 — за «виготовлення, зберігання самогону та самогонних апаратів», ст.177 — «придбання самогону та ін. спиртних напоїв домашнього виробництва», ст.178 — «розпивання спиртних напоїв у громадських місцях», ст.179 — «розпивання спиртних напоїв на виробництві», ст.180 — «доведення неповнолітніх до стану сп’яніння».
За 10 місяців ц.р. по ст.176 до відповідальності було притягнуто 265 осіб (181 в районі, і 84 у місті), вилучено органами міліції 303 л. самогону, накладено штрафів більше 15 тис. грн. («знатоки» сміються — це на тих, які не були «закришовані»). По ст.178 було складено 841 протокол (на 353 особи в районі і 488 у місті). Адмінстягнень нараховано 13,5 тис. грн. Сумне лідерство тут тримають смт.Городниця, Барвинівська і В.Молодьківська с/ради, а в «аутсайдерах» — с.Косенів, с.Стрієва і маленька планета — Суховоля. В них «зелений змій» не водиться, а якщо і є, то ледь помітний. Правда, в Суховолі був один протокол «за розпиття» (ст.178) складений, але то, напевно, інопланетянин був.
34 небораки в районі і лише 17 у місті були піймані за руку під час придбання самогону (ст.177). Покарання їм — тяжке адмінстягнення на суму 907 грн. та ще тяжче — вилучення 26 л. самогону.
І лише 1 випадок відбувся, коли було складено протокол за ст.180 — «доведення неповнолітнього до стану сп’яніння» (смт.Городниця), решта, 4 дітей, які були доставлені у лікарню п’яними, десь «нализалися» самі, де — міліція не знає.
Чи достатня робота проводиться в цій важкій справі боротьби за тверезий спосіб життя в районі — оцінювати не автору. Тут викладено лише факти. Але різка реакція першого заступника голови РДА Федорчука В.В. на одну з пропозицій виступаючих — «Тут умолювання не потрібні! Тут потрібно суворо вимагати!», схиляє до думки, що позитивні результати мають бути.
Рішенням колегії рекомендовано значно посилити роботу міськвідділу міліції, податкової держінспекції, органів місцевого самоврядування та інших відповідних районних служб із контролю за реалізацією тютюново-горілчаних виробів у мережі торгівлі, викоріненню самогоноваріння і з забезпечення правопорядку.
А роль флагмана у цій роботі-війні належить, по праву, селищному, сільському, міському голові. Бо якщо голова буде тільки скрушно похитувати власною головою, зажурено підраховуючи кількість жертв цієї війни — війна буде програна. Власникам «ганделиків» (яких ліцензовано на продаж спиртного в районі — 170, у місті — 130) і самогоноторговцям (яких у 3 рази більше). І будуть вони процвітати...
Микола ШОСТАК, учасник засідання