Розшукують шахраїв, які видурили у своїх жертв 30 тисяч гривень

Саме таку суму передали двоє жителів обласного центру невідомим водіям після спілкування з абонентами, які назвалися працівниками поліції і повідомили про затримання їх рідних за вчинення злочинів. Розпочато кримінальні провадження. Правоохоронці вкотре попереджають про небезпеку.
За словами 82-річної житомирянки, тривожний дзвінок надійшов на її мобільний близько 3 години ночі. Почувши від незнайомого абонента, який назвався поліцейським, про нібито затримання її сина за вчинення кримінального правопорушення, старенька погодилася на пропозицію заплатити за його визволення. Відтак за якусь годину віддала водієві автомобіля, який під’їхав до її будинку, 10 тисяч гривень. Уранці ж заявниця дізналася, що стала жертвою пройдисвітів, а з її сином нічого подібного не траплялося.
Тієї ж ночі за схожих обставин 55-річна житомирянка передала шахраям 20 тисяч гривень, «рятуючи» свого сина з вигаданої аферистами біди.
Вказані події поліція кваліфікувала як шахрайство і розпочала досудові розслідування, у рамках яких тривають заходи щодо встановлення осіб пройдисвітів.
Правоохоронці наголошують: злочин завжди легше попередити, аніж розкривати уже скоєний. Відтак просять громадян бути обережними і не довіряти незнайомцям, які вимагають у них гроші, телефонуючи на мобільні або домашні номери.
Щоб не постраждати від «мобільних аферистів», поліція радить дотримуватися наступних правил:

  1. Після заяви, нібито, вашої близької людини про те, що сталося нещастя, скажіть, що зараз передзвоните їй самі. Перевірте, чи дійсно той, хто дзвонить, є тим, за кого себе видає. Або ж зателефонуйте до когось із оточення вашого родича, який, нібито, потрапив у халепу (дружині, брату, сестрі, товаришу або колезі).

  2. Якщо вам телефонує людина, котра називає себе поліцейським, то зателефонуйте самі у поліцію. Уточніть, в якому саме відділі чи відділенні знаходиться ваш родич, і одразу ж зателефонуйте хоч би за номером: «102».

  3. Так або інакше, але перервіть розмову з невідомим абонентом, аби зібратися з думками, приборкати емоції, спробувати розсудити логічно і холоднокровно.


Не дозволяйте шахраям обвести себе навколо пальця. Пам’ятайте, що ви повинні завжди і в усьому бути більш, ніж уважними, щоб не стати жертвою у черговій кримінальній історії.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області