Злочини у сфері обігу наркотичних засобів — загроза здоров’ю населення

Відповідно до ст.49 Конституції України, кожен має право на охорону здоров’я. Держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя населення. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів — це злочини, що посягають на здоров’я населення. Вказані злочини впливають на безпеку біофізіологічного та психічного стану, що фактично склався, невизначеного кола осіб від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, отруйних, сильнодіючих речовин і одурманюючих засобів, біологічних агентів і токсинів, радіоактивно забрудненої продукції, а також від поширення епідемій.
Протягом останніх років спостерігається поширення наркоманії та зростання злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, ці злочини набувають усе більших масштабів і стають серйозним соціальним чинником, який негативно впливає на життя, здоров’я та благополуччя людей.
Одним із найнебезпечніших наслідків наркотизму стала наркозлочинність, тобто злочинність, що стимулюється наркотиками. Наркозлочинність виявляється у вчиненні багатьох видів злочинів. Проте всі їх можна поділити на дві групи: злочини, що вчиняються у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, тобто в операціях із ними, які передбачені у розділі XIII Кримінального кодексу України, та інші види злочинів різної спрямованості та галузевої належності, що вчиняються у стані наркотичного збудження (сп’яніння) під впливом вживання наркотиків.
Кримінальна відповідальність за ці злочини відповідає міжнародним договорам України, які передбачають обов’язки держав переслідувати осіб, винних у незаконному обігу предметів, що становлять підвищену небезпеку для здоров’я населення, у першу чергу — наркотичних засобів.
Всі вищевказані злочини своїм безпосереднім об’єктом впливу мають здоров’я населення. Предмети цих злочинів становлять підвищену небезпеку для здоров’я людей, ними є наркотичні засоби (ст.305-309, 313-320 КК); психотропні речовини (ст.305-309, 313-314, 315, 317-320 КК); їхні аналоги (ст.305-309, 313-315, 317, 320 КК); прекурсори (ст.305, 306, 311, 312, 318, 320 КК); снотворний мак і конопля (ст.310 КК); отруйні і сильнодіючі речовини (ст.321 КК); одурманюючі засоби (ст.322, 324 КК); мікробіологічні та інші біологічні агенти (ст.326 КК); токсини (ст.326 КК); допінг (ст.323 КК); радіоактивно забруднені продукти та інша продукція (ст.327 КК).
Будь-яка фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку та вчинила діяння, передбачені об’єктивною стороною конкретного складу злочину, як правило, може визнаватися суб’єктом злочину в сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів. Водночас знижений вік відповідальності за заволодіння наркотичними засобами шляхом крадіжки, грабежу, розбою і вимагання — це, відповідно, фізичні особи, які досягли 14-річного віку. Водночас тільки спеціальним суб’єктом можливе вчинення таких злочинів як заволодіння наркотичними засобами шляхом зловживання службовим становищем, незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів, порушення правил поводження з наркотичними засобами, отруйними і сильнодіючими речовинами, біологічними агентами чи токсинами.
Так, протягом 2015 року до Новоград-Волинського міськрайонного суду направлено 36 кримінальних проваджень з обвинувальними актами про вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, із них 6 — за незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст.307 КК).
Разом із тим, за вчинення злочину, передбаченого ст.307 КК України, передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років із конфіскацією майна; за вчинення злочину, передбаченого ст.309 КК України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) — до восьми років позбавлення волі; за вчинення злочину, передбаченого ст. 310 КК України (посів або вирощування маку чи конопель) — до семи років позбавлення волі.
Отже, злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів — це передбачені кримінальним законом винні, суспільно небезпечні діяння, які створюють загрозу заподіяння шкоди або заподіюють фактичну шкоду здоров’ю невизначеному колу осіб, підривають заснований на законі порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів в Україні.
В.ХОТЬКО, прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури