ОЛЕКСАНДР ДІДОВЕЦЬ КОЛЕКЦІОНУЄ СВІТОВІ РЕКОРДИ

ОЛЕКСАНДР ДІДОВЕЦЬ КОЛЕКЦІОНУЄ СВІТОВІ РЕКОРДИ

У №50 від 12 грудня цього року в матеріалі «Спортивний сезон завершив на мажорній ноті» газета «Звягель-Інформ» дещо випередила події, поспішивши повідомити читачів про завершення спортивного сезону 2008 року для такого майстра-гирьовика з Новограда-Волинського як Олександр Дідовець. Власне, й сам Олександр Миколайович на той момент був переконаний, що офіційних спортивних стартів у році, що минає, для нього вже не передбачатиметься. Тим не менше вони відбулися. Хоча й не змагальницького характеру, але від того — не менш відповідальні.
18 грудня у Рівному провели захід під назвою «Каскад світових рекордів з гирьового спорту в нетрадиційних номінаціях». Одразу ж треба внести ясність, що під традиційними номінаціями у товаристві гирьовиків вважаються такі вправи як поштовх і ривок гир. Однак універсальність гирі якраз і проявляється в тому, що як спортивний снаряд вона може використовуватися безліччю способів.
Один із таких продемонстрував звягельчанин Олександр Дідовець, виконавши жим двох гир вагою по 32 кілограми кожна дужками донизу (або «гирьками» доверху). Зробивши таку вправу аж 7 разів, новоград-волинський силач здобув право на внесення до книги світових рекордів з гирьового спорту. Цей факт засвідчила спеціальна комісія, що діє при міжнародній федерації гирьового спорту.
Олександр Дідовець переконує, що жодного разу за свою довгу спортивну кар’єру, надзвичайно насичену усілякого рівня турнірами і змаганнями, так і не зустрів спортсмена-гирьовика, який би міг бодай раз повторити його «коронну» вправу. Проте, під час церемонії оголошення рекорду, було зазначено, що на сьогодні в Росії офіційно зареєстровано випадок: один із спортсменів таки зумів вижати дві 32-кілограмові гирі «гирьками» доверху. Але його результат (два підйоми) проти семи у Дідовця на світовий рекорд явно не тягне.
Усього того дня в Рівному було зафіксовано три світових рекорди із очікуваних чотирьох. Окрім Дідовця, відзначився харків’янин Давид Кльонов, який, стоячи босоніж на битому склі, за три хвилини вижав 46 разів гирю вагою 32 кілограми. Олександр Дяговець із міста Донецька, тримаючи дві 32-кілограмові гирі лише на мізинцях, виконав 50 підйомів за одну хвилину (вправа — так званий «млин», коли обома руками по черзі виконують жим гир). Ще один рекорд, на жаль, не відбувся. Рівненчанин Руслан Паламарчук планував сидячи за півгодини вижати триста разів 32-кілограмову гирю. Проте обставини так склалися, що рекорд цього дня не вийшов.
Олександр Дідовець розповідає, що він збирався не обмежуватися лише цим одним рекордом. Але члени комісії, котра реєструвала досягнення, по-дружньому йому в такому прагненні відмовили. Мовляв, аби в Олександра Миколайовича не зникла мотивація до участі в наступному подібному заході, що зазвичай відбувається щороку влітку у Мінську.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА