Для боротьби з бурштинокопачами залучають СБУ та Нацгвардію

Великі промислові помпи, десятки авто­мобілів та сотні людей — такі масштаби видобутку бурштину тиждень тому опублікувала Державна прикордонна служба.
За інформацією прикордонників, «на широку ногу» в Житомирській області коштовний камінь видобували у 4-х місцях. Усі вони знаходилися в Олевському районі Житомирської області. Саме туди минулого тижня поїхав голова Житомирської ОДА разом із керівництвом силових структур. За словами чиновника, ситуація під контролем, а промисловий видобуток припинено.
«Ми були влітку на цьому ж місці незаконного видобутку бурштину, яке називається «корабель». Місця не розрослися, зменшилися. Ви бачите, що позаду працює екскаватор. Це — техніка Білокоровицького державного лісгоспу. Ми засипаємо, намагаємось одразу знівелювати можливість нового початку видобутку. На сьогодні є позитив у тому, що масовість зупинена, промисловий видобуток помпами зупинено, постійно вилучаються мотопомпи, постійно вживаються оперативно-розшукові заходи», — каже голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.
Лише за минулий рік правоохоронці вилучили більше сотні мотопомп, а з початку 2016 — вже порушили 22 кримінальні справи.
«Ми все робимо для того, щоб ситуацію стабілізувати, і, як бачите, на сьогодні немає ніякої масовості в цьому процесі. Робота системна. Ми проводимо заходи із залученням наших спецпідрозділів, із залученням особового складу Овруцького райвідділу, Олевського, Коростишівського, Ємільчинського, Народицького, Лугинського. Крім того, залучили сюди спецпідрозділи СБУ і Нацгвардію», — розповідає т.в.о. начальника ГУ Нацполіції в Житомирській області Валерій Рудик.
За оцінками експертів, вимивання бурштину завдало шкоди лісам на площі близько 185 гектарів. Екологи та лісники вже розпочали роботи з відновлення екосистеми.
Житомир.info