Профілактика карієсу зубів

Карієс — це патологічний інфекційний процес, що виникає після прорізування зубів, при якому утворюється демінералізація і розм’якшення твердих тканин зуба з наступним утворенням каріозної порожнини. Це захворювання дуже поширене — 22% серед 6-ти річних дітей і 99% серед осіб 65-річного віку. За даними ВООЗ, 60-90% школярів у всьому світі хворіють карієсом зубів.
Для профілактики цього захворювання більшість із нас регулярно чистить зуби (вранці і ввечері), користується зубними нитками (флосами), ополіскувачами (водою, спеціальними розчинами, зубними еліксирами), попереджаючи утворення зубного нальоту, тобто, проводить стандартну гігієну порожнини рота. Але в сучасному світі цього вже недостатньо. Для того, щоб почувати себе в безпеці перед карієсом, треба проводити герметизацію фісур — найбільш ефективний метод захисту від карієсу в борозенках та канавках на жувальній поверхні великих та малих корінних зубів.
У порожнині рота, у фісурах, утворюються сприятливі умови для закріплення бактерій. Бактерії, отримуючи цукор, моментально розмножуються і закріплюються, як клейка маса, утворюючи зубний наліт. Утворюється кислота, яка руйнує емаль зубів. Постійне «недочищення» нальоту призводить до його накопичення й утворення карієсу. Суть методу герметизації фісур являє собою закриття фісур спеціальними пломбувальними матеріалами (герметики, склоіномери, композити), що попереджають проникнення мікрофлори в недостатньо мінералізовані фісури. Таким чином утворюється механічний бар’єр для карієсогенних бактерій. Також герметики мають ремінералізуючу дію на емаль. Із герметиків іони фтору надходять у ротову рідину і в тверді тканини зубів протягом 12 місяців.
Всі герметики діляться на:

  • замутнені або пофарбовані (молочно-білий колір). Зручні для стоматолога, оскільки дозволяють контролювати його нанесення;

  • прозорі — дуже естетичні, абсолютно невидимі. Їх важко побачити на поверхні зуба. Під ними легше розпізнати появу карієсу.


Для досягнення максимального ефекту проводять процедуру герметизації фісур протягом перших місяців після прорізування зубів, але не пізніше півроку після прорізування.
Як правило, це можливо уже у віці 2,5-3 років. Ця процедура проходить дуже швидко й абсолютно безболісно. Адже лікарю необхідно лише ретельно почистити поверхні зубів і нанести світлотвердіючий герметик.
Герметизація фісур постійних зубів можлива вже у віці 5,5-6 років, тобто, коли перші жувальні зуби (шості) повністю проріжуться і звільняться від ясен.
У період прорізування зуба його фісури ще слабкі і не мінералізовані повністю. Повне їх дозрівання і насичення мінералами проходить протягом 1 року. Саме в цей час і необхідно закрити заглиблення слабких жувальних зубів, забезпечивши їм і механічний, і хімічний захист від нальоту: герметик, заповнюючи фісуру, виділяє в емаль зуба корисний іон фтору.
Своєчасно і правильно поставлений герметик захистить зуби дитини більш як на 3 роки. Цього достатньо, щоб сформувалася повноцінна міцна емаль.
Для максимальної ефективності необхідне регулярне звернення до стоматолога для профілактичного огляду, що дозволить контролювати стан зубів.
Важливо знати, що хоч герметизація фісур зубів ефективна протягом 5-8 років, не варто її розглядати в якості постійної процедури. Герметизація — це лише перший великий крок у захисті зубів від карієсу.
Чистити зуби, використовувати зубну нитку, правильно харчуватися і, головне, регулярно звертатися до лікаря-стоматолога — ось необхідні заходи профілактики карієсу з герметиками і без них.
І насамкінець, дорослим необхідно бути прикладом дітям та онукам! Це збереже здоров’я всім. Гарних, чарівних посмішок!
Г.ШЕВЧУК, завідувачка СМО