Житло та здоров’я: які матеріали та меблі можуть викликати небезпечні хвороби?

Останнім часом збільшилася кількість звернень населення щодо погіршення стану здоров’я (особливо дітей) після проведення ремонту в квартирах та після придбання нових меблів, що підтверджувалося лабораторно.
Повноцінне, з точки зору гігієни, житло повинно бути достатньо просторим, сухим, мати сприятливий мікроклімат, чисте повітря, належне освітлення. Важливо, щоб у нього потрапляло сонячне світло.
Створюючи комфорт та красу, проводячи ремонт у помешканні, можна розгубитись, вибираючи оздоблювальні матеріали, меблі, адже велика кількість їх вражає уяву кожного.
Найголовнішими критеріями при їх виборі є зовнішній вигляд, дизайн, міцність, ціна тощо. Про те, як даний матеріал у подальшому впливатиме на наше здоров’я, ми замислюємося вкрай рідко. А дарма. Адже від цього залежатиме не тільки наше самопочуття, а й здоров’я.
Велику небезпеку для здоров’я становлять фарби та лаки, які в своєму складі містять свинець. Навіть невеликі концентрації свинцю в повітрі негативно впливають на роботу мозку, особливо дітей, уповільнюють їх фізичний та розумовий розвиток, погіршують слух. Тому застосовувати такі матеріали не бажано, а в дитячих кімнатах — недопустимо. Можуть нести небезпеку і розчинники, які використовуються при виробництві фарб. Уайт-спіріт із них — найшкідливіший, він використовується, переважно, при виробництві акрилових фарб.
Тому перевагу необхідно надавати водно-емульсійним, водно-дисперсним, поліефірним та алкідним фарбам. При фарбуванні прагніть наносити якомога менше шарів.
Якщо для виготовлення підвісної стелі витрачається багато клею і пластику, то це — ще одне джерело виділення шкідливих речовин у вашому домі.
У повітря можуть потрапляти пари стиролу і фенолу, що вкрай небезпечно для печінки та нирок. Шпаклівку для стелі необхідно використовувати натуральну.
Шкідливі випари можуть бути і від підлоги, особливо, якщо використовується лінолеум. Цей матеріал у своєму складі має «букет», шкідливий для здоров’я: формальдегід, ксилол, толуол, бензол, акрилат та інше, які є не тільки причиною неприємного запаху в помешканні, але й знижують імунітет, викликають дерматити, алергію, онкозахворювання та хвороби крові.
Ламінат — також не зовсім вдала альтернатива лінолеуму, оскільки він покритий пластиковою плівкою. Тому ідеальний варіант для підлоги — дошка, паркет.
Сьогодні дуже популярні шпалери, особливо вологостійкі. При всій своїй красі й різноманітності вони мають синтетичне покриття: вініл, ПВХ. Зі своєї поверхні вони виділяють стирол, вінілхлорид, уретан та інші речовини. Флуоресціюючі шпалери виділяють також радіоактивний родон. Нешкідливими серед шпалер є паперові.
Популярні пластикові вікна виробляються із полівінілхлориду, який є їх основою, до його складу входять хлор та свинець. Тому перевагу необхідно надавати дерев’яним вікнам або вибирати пластикові із мікровентиляцією.
Використання пінопласту та пластику можливе лише зовні приміщень, оскільки ці матеріали виділяють пари стиролу.
Небезпеку несуть також і меблі, які в більшості виготовляються із фанери, ДСП та ДВП. При їх виробництві використовуються штучні смоли, які виділяють формальдегід та фенол — потенційні канцерогени та алергени.
Не соромтеся вимагати документи на матеріали, що засвідчують їх якість та безпечність. Вибирайте продукцію відомих виробників. Якщо матеріал або виріб має неприємний запах, — у жодному разі не купуйте його: однозначно така продукція шкідлива. Вимагайте інструкцію для застосування, в ній має прописуватись, де і за яких умов може використовуватися матеріал. Звертайте увагу на термін експлуатації матеріалу. При виборі лаків або фарб враховуйте, що на упаковці безпечних матеріалів виробники завжди пишуть їх повний склад.
Часте провітрювання квартири — дуже важливий компонент у створенні нормального мікроклімату та належного повітряного середовища. Воно не повинно зводитися до відкривання кватирки на декілька хвилин. Доречне також вологе прибирання.
Якщо після проведення ремонту та належного провітрювання в житлі лишається неприємний запах, то слід замовити лабораторно-інструментальні дослідження в повітрі шкідливих речовин.
Комфортних вам умов проживання та міцного здоров’я!
Л.ПРОХОР, завідувач Новоград-Волинським міжрайонним відділом ДУ «ЖОЛЦ ДСЕС У»