Як правильно сплатити за житлово-комунальні послуги при наявності житлової субсидії

Відповідно до Постанови №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» від 21.10.1995 року, субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, з урахуванням пільг, які надаються, відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.
Соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами встановлюються Постановою КМУ №409 від 06.08.2014 року.
Відповідно до п.16 Постанови №848, громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, повинні щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг.
У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів, і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі — обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.
Л.ХРУЩ, начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради