Услід за підняттям удвічі тарифів на газ Уряд зменшив норми споживання для надання субсидій

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, наскільки підвищилася ціна на газ, та як це позначиться на субсидії?
Антоніна К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Із 1 квітня повинно було відбутися підвищення ціни на газ для населення, у рамках погодженої програми з МВФ. Так, із діючих 3600 гривень тариф мав піднятись до 5500 за тисячу кубічних метрів газу. Поетапне зростання планувалось до 2017 року, поки ціна не зрівняється з ринковою і не стане однаковою для всіх.
Але попередній Уряд відклав це рішення до 1 травня та залишив його вирішення для своїх наступників.
Новий Уряд пішов ще далі: замість поетапного здорожчання, за один крок підняв тариф на природний газ для споживачів та встановив ціну природного газу як товару на рівні 100% паритету до ціни імпортованого природного газу.
Відповідно, кінцева ціна газу для населення з 1 травня 2016 року становитиме 6879 грн. за тисячу кубометрів — так само, як і для промислових споживачів.
Даний тариф складається з гуртової ціни газу в розмірі 4942 гривень, середньозваженого тарифу на транспортування — 219 гривень, середньозваженого тарифу на розподіл — 513,7 гривні, торгової націнки постачальника — 57,4 гривні.
Але на цьому «сюрпризи» не закінчилися. Не зупиняючись на досягнутому, Кабмін скоротив із 7 до 5,5 куб. м норму використання газу для розрахунку субсидій.
Так, при оформленні субсидія розраховуватиметься з норми споживання газу 5,5 куб. м на опалення 1 кв. м житлової площі (індивідуальною системою опалення) замість 7 куб. м. Відповідне рішення закріплене постановою Уряду №317 від 27 квітня.
Як зазначає Кабмін, постанова розроблена за результатами проведеного аналізу надання пільг і субсидій у минулий опалювальний період.
Урядом переглянуто соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг для надання пільг і субсидій. Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. №409», розроблена за результатами проведеного аналізу надання пільг і субсидій у минулий опалювальний період. Відкориговано окремі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв домогосподарствами протягом опалювального періоду 2015-2016 років. Зокрема, переглянуто норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб. метрів природного газу на 1 кв. м опалюваної площі на місяць в опалювальний період. Крім цього, змінено коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії та природного газу на потреби опалення, а також встановлено окремі коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат теплової енергії на опалення.
Крім цього, змінені коригувальні коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії та природного газу на потреби опалення, а також встановлені окремі коригувальні коефіцієнти для розрахунку розміру витрат теплової енергії на опалення.
Встановлені такі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, для оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:
— для користування послугами з газопостачання: при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 4,4 куб. м на одну особу на місяць (раніше 6); при наявності газової плити при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 7,1 куб. м на одну особу на місяць (раніше 9); при наявності газової плити і газового водонагрівача — 14 куб. м на одну людину в місяць (раніше 18).