ЩО ТО ЗА ВІТАМІНИ?

Шановна редакціє, хотілося б на сторінках газети дізнатися про вітаміни U і Q, в яких продуктах харчування їх знаходиться найбільше. Можливо, ви не зможете повністю викласти матеріал з цих питань, тоді розкажіть, будь-ласка, про ці вітаміни, що зможете. Це, на мій погляд, дуже цікаво і корисно знати.
М.ПІДКАУРА, с.Варварівка

ВІД РЕДАКЦІЇ
Вітамін U (метил-метионин сульфовий) використовувався, як противиразковий препарат та для лікування хвороб печінки і атеросклерозу. В даний час виключений з даної групи у зв’язку з відсутністю будь-якого ефекту при цих захворюваннях і ознак його дефіциту в харчуванні. Тобто для підтримки організму вітаміну U потрібна незначна кількість. Знаходиться він у кропі, сельдереї, шпинаті, у листках капусти. Найбільше його у червоному буряку, моркві, цибулі.
Коензим Q запускає енергетичні процеси, спалює молекули жиру у клітинах. Знаходиться у пшеничних зернах, м’ясі, сардинах, шпинаті, арахісі; в часнику знаходиться мікроелемент селен, що сприяє розмноженню коензиму Q в організмі.
Потреба в коензимі Q різко зростає при ангіні, гіпертонії або дефектах клапанів серця та інших серцево-судинних захворюваннях.