ОСББ «ЧАЙКА»: Є СТАТУТ, Є КОШТОРИС І… «СЕПАРАТИСТИ»

ОСББ «ЧАЙКА»: Є СТАТУТ, Є КОШТОРИС І… «СЕПАРАТИСТИ»

14 лютого відбулися чергові збори уповноважених представників будинків, що входять до складу об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Чайка» (мікрорайон «Болгарбуд» та сусідні багатоповерхівки з вулиць Леваневського і Житомирської). Після низки конфліктів, що розривали на частини мікрорайон упродовж двох місяців, про перебіг яких газета «Звягель-Інформ» повідомляла у №4, 5, на дані збори нарешті були винесені питання, що напряму стосуються подальшої організації роботи об’єднання. До розгляду й затвердження було запропоновано статут ОСББ «Чайка» та кошторис на найближчі два місяці.
Розгляд питання про статут спричинив чимало запитань і пропозицій. Майже година дискусій — і головний документ, згідно якого існуватиме й працюватиме об’єднання, таки ухвалили. Хоча варто зазначити, що більшість із присутніх голосували практично за «кота в мішку», адже у повному обсязі статут зачитаний так і не був. Заступник голови правління ОСББ М.Л.Вакульчук, який за відсутності голови правління М.В.Поліщука вів засідання, закликав учасників зборів довіритися рішенню членів правління, котрі напередодні понад три години працювали над змінами й доповненнями до проекту статуту.
Далі присутнім озвучили основні положення кошторису. Зачитали, яку частку від загальної суми грошових надходжень за місяць планується витрачати на оплату електроенергії, опалення, води, телефонних розмов, канцелярію, вивіз сміття, заробітну плату персоналу та нарахування на неї тощо. Вийшло, що після сплати за всіма цими пунктами на потреби 31 будинку ОСББ залишиться близько 21,5 тисячі гривень. Це — ті гроші, що можуть бути використані на поточний ремонт житлового фонду, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, інші потреби. В середньому — біля 700 гривень на один будинок. І то — за умови, що всі мешканці своєчасно сплачуватимуть за надані послуги. Відверто — мало, особливо при нинішніх цінах. Тому присутні взялися шукати шляхи зменшення витрат. Основним із них, найпевніше, стане скорочення штату працівників — із 55, котрі є на сьогодні, до 40.
Крім цього, керівництво ОСББ висловило сподівання, що на початковому етапі свого розвитку об’єднання може розраховувати на фінансову допомогу з боку міської влади. Вже навіть озвучили орієнтовний план витрат, якщо така допомога надійде: придбати насос, апарат для ведення зварювальних робіт, інший необхідний у господарстві інвентар.
Під кінець засідання заступник голови правління М.Л.Вакульчук оголосив причину відсутності голови правління М.В.Поліщука. Виявляється, що пан Поліщук, посилаючись на стан здоров’я, написав заяву з проханням звільнити його з цієї посади. Прохання задовольнили, а потому, за відсутності пропозицій щодо інших кандидатур, новим головою правління обрали Михайла Лук’яновича Вакульчука.
Власне, на цьому можна було б ставити крапку в історії про конфлікти, що передували створенню ОСББ «Чайка». Проте, є факти, що підтверджують — це ще не фінал. Напередодні вищеописаних загальних зборів відбулося засідання уповноважених представників від 8 будинків мікрорайону, де було розглянуто питання про вихід цих будинків зі складу ОСББ «Чайка» й створення свого окремого ОСББ. Під таким рішенням, спираючи на підтримку більшості мешканців багатоповерхівок, інтереси яких вони представляють, підписалися старші будинків по вулицях Леваневського, 8, 14, Толубка, 4, 8, 14, 16, Рибалка, 11, 13. Дана група вважає, що самотужки вони ефективніше налагодять надання необхідного набору послуг, краще обслуговуватимуть свій житловий фонд, аніж якщо перебуватимуть у нинішньому ОСББ, що налічує понад 30 будинків.
Значній частині жителів мікрорайону (насамперед, мешканцям новішого житлового фонду) не подобається така ситуація, коли представництво у правлінні визначається за принципом «один будинок — один член правління». Адже є будинки, в яких 12 квартир, а є такі, в яких 180. Мешканці вважають, що така квота (між іншим, ухвалена на одному із попередніх засідань) не сприятиме об’єктивності подальших рішень правління і ставитиме в нерівні умови при розподілі коштів жителів «великих» і «малих» будинків.
Новообраний голова правління М.Л.Вакульчук, коментуючи наміри вийти зі складу ОСББ «Чайка» восьми багатоповерхівок, висловився категорично проти такого перебігу подій. За його словами, перш, ніж вести такі розмови, потрібно спочатку налагодити роботу та спільно вирішити питання боргів, у яких опинилося ОСББ (зарплату персоналу не платять ще з листопада минулого року).
Тим не менше, заява про вихід подана була. Тобто, механізм розколу ОСББ «Чайка», якщо заяву не відкликати, вже запущений. Чи набере він ходи, чи, може, все на цьому й затихне, — відповідь, очевидно, отримаємо найближчим часом.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА