ЦІНА ПИТАННЯ — ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ, КОТРІ ОБЛАСНА РАДА ВІДДАЛА ЖИТОМИРУ

ЦІНА ПИТАННЯ — ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ, КОТРІ ОБЛАСНА РАДА ВІДДАЛА ЖИТОМИРУ

Останнім часом містом активно поповзли чутки про закриття туберкульозного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО. Як правило, диму без вогню не буває. Тому, аби з’ясувати ситуацію із перших вуст, ми звернулися до завідуючої відділенням Ольги Акентьєвої. Чутки знайшли підтвердження — Ольга Олегівна продемонструвала ксерокопію наказу головного лікаря міськрайТМО, відповідно до якого з 24 квітня цього року туберкульозне відділення міськрайТМО буде реорганізоване у протитуберкульозний диспансер, що нараховуватиме всього 8 ліжок денного перебування хворих…
Завідуюча тубвідділенням, спираючись на офіційну статистику, не приховувала, що вона проти такої реорганізації. А ця статистика свідчить, що станом на 1 січня 2009 року (свіжішої інформації поки що немає, оскільки дані оновлюють раз на квартал), по місту Новограду-Волинському й району зафіксовано 983 хворих на туберкульоз. Із них — 564 дитини. Кількість ліжко-місць у місцевому тубвідділенні — 25. Але відділення постійно працює понад норму — середня наповненість протягом року не падає нижче 130%. На сьогодні із 983 хворих 222 особи, так звані, активні хворі, лікуються постійно. Решта — знаходяться на спостереженні лікарів.
— Є всі підстави ситуацію з поширенням туберкульозу визнати критичною, — підсумувала сказане Ольга Акентьєва, — За минулий рік по місту й району було зареєстровано 82 хворих. За цей рік — уже 14. І це при тому, що хворі активним туберкульозом — небезпечні для оточуючих. В середньому здоровій людині достатньо чотири години побути в компанії із таким хворим, й інфікування неминуче.
Начальник відділу з питань охорони здоров’я міської ради Любомир Дутчак ситуацію навколо закриття відділення сприймає спокійніше. Хоча й він, за його словами, теж проти такої реорганізації. Але ж на те є об’єктивні причини.
— Питання про закриття відділення й переведення хворих в обласну лікарню піднімалося щороку, — пояснює Любомир Дутчак. — Всьому причина — місто й район не спроможні самостійно утримувати тубвідділення. Тому ми звернулися до обласного управління охорони здоров’я з проханням виділити додаткові кошти. Спершу нам ці гроші пообіцяли, а коли прийшло рішення сесії обласної ради, з’ясувалося, що 500 тисяч гривень, про які йшла мова, віддано на потреби житомирської лікарні, де лікуються тубінфіковані. У нас не залишалося іншого вибору, крім як прийняти рішення про реорганізацію нашого місцевого тубвідділення.
Поряд із цим Любомир Романович запевняє, що всіх хворих, яким буде необхідне стаціонарне лікування, відвозитимуть у Житомир коштом лікарні. Це — близько сотні рейсів на рік. Вийде набагато дешевше, аніж утримувати відділення. До того ж, розповідає далі начальник відділу з питань охорони здоров’я, подібні відділення, що діяли у районах, практично всі позакривали ще наприкінці 90-х. До цього часу осередки, де лікують хворих на туберкульоз, залишилися лише в місті Новограді-Волинському та Овруцькому районі. Якщо по інших районах знайшли виходи із ситуації, то справиться й Новоград-Волинський, — такий висновок напрошується після діалогу з Любомиром Дутчаком.
Заглиблюючись у тему, пан Дутчак додав, що протягом останніх років були спроби залишити тубвідділення у Новоград-Волинському районі, але винести його за межі міста, як того вимагають санітарні норми. Розглядалися варіанти облаштувати такий заклад у приміщенні якоїсь із закритих сільських лікарень. Але проти сусідства із хворими на туберкульоз виступали громади сіл. Та й обласне керівництво більше годувало обіцянками, аніж реально виділяло кошти.
Що ж до подальшого працевлаштування медперсоналу тубвідділення, яке з 24 квітня припиняє роботу, Любомир Дутчак відзначив, що для більшості працівників вже зараз знайдено посади. Залишаються одна медсестра й дві санітарки. Вони будуть із часом працевлаштовані, пообіцяв пан Дутчак.
І головне — начальник відділу з питань охорони здоров’я не прогнозує погіршення ситуації із захворюваністю на туберкульоз по місту й району після реорганізації (фактичного закриття) туберкульозного відділення.
Все одно кожного хворого, в якого виявляли туберкульоз (первинних хворих), спочатку направляли на лікування в обласну лікарню. А вже тоді доліковували в Новограді-Волинському чи надавали санаторно-лікувальні путівки, — пояснює Любомир Романович.
У свою чергу Ольга Акентьєва, завідуюча все ще діючим тубвідділенням, не поділяє такого оптимізму. Розповідає, що в обласній лікарні постійно немає вільних ліжко-місць. А хворому на туберкульоз лікування потрібне терміново, й триває цей процес не кілька тижнів, а досягає шести місяців.
Як бачимо, ситуація неоднозначна. З одного боку — медики не схвалюють закриття відділення, з іншого — обласний бюджет не виділяє коштів на його утримання. Іншими словами: хто при владі — тому й видніше… На додаткові гроші з місцевих бюджетів годі сподіватися, — як повідомив Любомир Дутчак, сьогоднішні розрахунки показують дефіцит у 3 мільйони гривень на утримування всієї лікарні. Що вже й казати про згадані 500 тисяч на потреби тубвідділення.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА