НЕМАЄ ГРОШЕЙ — УРІЗАЮТЬ ПІЛЬГИ (ПОКИ ЩО — В РАЙОНІ)

НЕМАЄ ГРОШЕЙ — УРІЗАЮТЬ ПІЛЬГИ (ПОКИ ЩО — В РАЙОНІ)

\"НЕМАЄЄ підстави констатувати, що ситуація з пільговими пасажирськими перевезеннями набуває ознак критичної. Два тижні тому транспортні підприємства, що обслуговують приміські автобусні маршрути, пішли на порушення розпорядження голови Новоград-Волинської РДА і самовільно змінили порядок перевезення пасажирів пільгових категорій. Детальніше дослідити цю проблему спонукав лист, що днями надійшов на адресу редакції «Звягель-Інформу».
«Прошу разобраться и оказать помощь в связи с тем, что с 14.03.09 автопредприятие лишило льгот ветеранов войны и других на проезд автобусом по маршруту «Новоград-Волынский — Чижовка (дачи)». Оставили льготы только для 5 человек в большом автобусе и 3 человек в малом автобусе.
Согласно ст.14 Закона Украины «Про статус ветеранів війни і їх соціальний захист…» участникам войны предоставляют следующие льготы: бесплатный проезд всеми видами местного пассажирского транспорта, автомобильного транспорта общего пользования в сельской местности.

С уважением М.У.ЦИМБАЛЮК»

За роз’ясненням щодо проблеми, порушеної в листі, ми звернулися до заступника голови Новоград-Волинської РДА В.І.СТЕПАНЮКА, який опікується питаннями пасажирських перевезень у районі.
Як пояснив Василь Іванович, на сьогодні склалася дуже непроста ситуація із надходженням компенсації (коштів із державного бюджету) за перевезення пільгових категорій населення на приміських автобусних маршрутах. Законодавством України передбачено низку пільг, зокрема, й безкоштовний проїзд для окремих категорій громадян у приміському сполученні, проте, ці пільги фінансуються державою далеко не в повному обсязі.
Василь Степанюк привів декілька цифр, з яких випливає, наскільки погіршилася ситуація в порівнянні з попередніми роками. У минулому році перевізники, котрі обслуговують приміські маршрути, отримали 1,3 мільйона гривень компенсації. Із них — 295 тисяч склала заборгованість ще за 2007 рік. У цьому році на відшкодування затрат транспортних підприємств за перевезення пільгових категорій населення передбачено 800 тисяч гривень. Однак за два місяці поточного року з державного бюджету не надійшло, як кажуть, жодної копійки, якщо не рахувати 22 тисячі заборгованості за 2008 рік. Іншими словами — від початку року перевізники практично безкоштовно возили пільговиків.
Опинившись на межі зупинки пасажирських перевезень через збитковість, приватні підприємці, котрі обслуговують приміські автобусні маршрути, були змушені обмежити кількість безкоштовних пасажирів на один рейс. Хоча, зазначив далі Василь Степанюк, зробили це самовільно, порушуючи діюче розпорядження голови РДА, яким було передбачено два дні (вівторок і четвер), коли право на безкоштовний проїзд на приміських маршрутах мали всі, задекларовані законом, пільгові категорії населення, в інші дні — пільга надавалася найбільш соціально незахищеним категоріям.
Приватні перевізники, які грубо порушили діюче розпорядження голови РДА, були викликані на нараду. За словами Василя Степанюка, голова РДА Микола Іванюк назвав дії перевізників самоуправством і наголосив, що розпорядження, доки воно не скасоване, має виконуватися.
У середу, 25 березня, відбулося засідання районної комісії з пасажирських перевезень. Члени комісії, серед яких — двоє представників транспортних підприємств, підготували пропозиції щодо нового розпорядження, що буде найближчим часом подано на підпис голові РДА Миколі Іванюку.
Цим розпорядженням передбачається низка змін до існуючого порядку пільгових перевезень на приміських автобусних маршрутах. А саме — право на щоденний безкоштовний проїзд у приміському транспорті отримають найбільш соціально незахищені, на думку авторів проекту розпорядження, категорії населення:

  • інваліди війни та особи, прирівняні до них;

  • учасники бойових дій;

  • члени сім’ї загиблого (померлого) інваліда війни та учасника бойових дій;

  • ліквідатори та потерпілі від аварії на ЧАЕС, віднесені до 1 категорії; ліквідатори аварії на ЧАЕС (2 категорії);

  • Герої Соціалістичної Праці;

  • діти-інваліди та інваліди І-ІІ груп;

  • одна особа, котра супроводжує інваліда І групи.


Інші представники пільгових категорій населення, які не потрапили до цього переліку, матимуть право на пільговий проїзд у приміському транспорті три дні на тиждень, але за 50% вартості квитка. Орієнтовні пільгові дні — вівторок, середа, четвер.
Утім, це поки що лише проект розпорядження. Не виключено, що остаточний варіант, який буде підписаний головою РДА, а відтак — набуде чинності, дещо від запропонованого проекту відрізнятиметься.
Варто також нагадати, що свого часу міська влада ухвалила схожий порядок перевезення пільгових категорій населення на міських автобусних маршрутах, відповідно до якого пільговики сплачували половину вартості квитка. Але така схема проіснувала недовго — скарги обурених пільговиків призвели до того, що міжрайонний прокурор опротестував таке рішення влади. Довелося його скасовувати. Як буде у випадку з приміськими перевезеннями — покаже час.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА