На прикладі фабрики  «Леся»: як працює  легка промисловість  в умовах війни

На прикладі фабрики «Леся»: як працює легка промисловість в умовах війни

У Новограді-Волинському пройшло відкрите засідання правління Асоціації «Укрлегпром» за участю першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко, першого заступника міністра економіки Дениса Кудіна, голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка, голови правління «Укрлегпрому» Тетяни Ізовіт та близько 50-ти представників галузевих виробництв із різних куточків України.



Метою зустрічі було обговорення роботи підприємств легкої промисловості з представниками асоціації «Укрлегпрому» та перспективи роботи в умовах війни. Під час наради обговорили проблемні питання: матеріальне забезпечення ЗСУ, бронювання працівників, нестабільний курс валюти, фіксована цінова політика тощо.


Уже сім місяців підприємства галузі працюють в особливому режимі, намагаючись задовольнити потреби наших військових та цивільного населення.


«Приємно, що зустріч відбулася на фабриці «Lesya» в Новограді-Волинському, яка ще в довоєнні часи продемонструвала здатність ефективно реагувати на нагальні потреби області у важкі часи, — написав у Фейсбуці начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. — Від початку пандемії коронавірусу тут налагодили  пошиття захисних костюмів для наших медиків, що дозволило врятувати сотні життів від «ковідної» загрози».


У мирний час протягом останніх декількох років показники підприємств легкої промисловості області стабільно зростали. Але повномасштабна війна «перекроїла» більшість планів наших виробництв. 


До вторгнення шили широкий асортимент одягу: штани, спідниці, сорочки, костюми, робочу форму. Після 24 лютого підприємства легкої промисловості Житомирщини не зупинилися, а швидко перелаштувалися на воєнні рейки. Зокрема, налагодили випуск взуття, одягу, елементів спорядження для військових частин Житомирщини та бригад, які боронять наші кордони на сході та півдні. Певний час мали підвищений попит плитоноски та «розгрузки». Зараз — тактичні штани та куртки для військових.


Працівники швейних підприємств продовжують працювати в посиленому режимі. Адже потреба у спецодязі є дуже нагальною. Деякі виробництва за останній місяць перейшли в режим роботи у три зміни, щоб встигнути виконати замовлення. Їхня кількість зростає щодня, як з боку військових, так і побутових споживачів. Приємно відзначити, що з початку війни попит на швачок зріс ледь не у два рази.


Поруч із цим, фабрики Житомирщини продовжують випуск продукції для своїх закордонних партнерів, зокрема, для таких країн, як Німеччина, Румунія, Польща, Італія, Литва, Франція й Нідерланди.


«Житомирська обласна військова адміністрація у складний для підприємств період переходу на роботу в режимі воєнного часу активно допомагала в розв’язанні проблемних питань. Зокрема, у координації дій із військовими, пошуку необхідної сировини та ресурсів для виробництва нових товарів на рівні місцевих громад та в інших областях України.


Важливо, що, попри обмежений фінансовий ресурс, держава також продовжує підтримку бізнесу. Завдяки державним програмам, було надано компенсацію на придбання нового обладнання, що, безумовно, сприятиме розвитку та збільшенню потужностей галузі. Підприємства легкої промисловості Житомирщини гідно пройшли випробування війною. Упевнений, що спільними зусиллями ми зможемо реалізувати наші плани та продовжувати підтримувати надійний тил для Збройних Сил України», — підсумував Віталій Бунечко.



306787160_769062577707645_6245406738934898121_n
308274071_2912099912419577_6870725940175399122_n
308552814_2362693107218521_1006265606790620795_n

Попередній
Наступна

Підготувала Юлія Климчук