Гарний благоустрій приманює «погані компанії», які нищать «гарний благоустрій»

Гарний благоустрій приманює «погані компанії», які нищать «гарний благоустрій»

Природне джерело по вулиці Ігоря Сікорського (до перейменування — вул. Ціолковського), з якого беруть воду для питних потреб сотні містян, втратило колишній рівень благоустрою. Із такою проблемою звернувся в редакцію «Звягеля» місцевий житель. «Пошкоджені сходи, напіврозвалені лавки для відпочинку, хронічно забитий водостік, через що навколо джерела утворилася велика калюжа, навіть струмінь води — і той поменшав», — розповів чоловік.


Усе це за фактом підтвердилося, коли ми виїхали на місце минулої п’ятниці. Біля джерела майже завжди людно. Особливо — у вихідні чи в неробочий час, коли люди зазвичай вибираються по воду. Щоб набрати води й не стояти по кісточки в калюжі, хтось примостив декілька каменюк. Таке собі покращення…


Нагадаємо, це джерело облаштували в 2010 році, у межах співпраці з міжнародними грантодавцями, які надали фінансування на реалізацію програми покращення водозабезпечення та споживання чистої води. Вода тут, як стверджують фахівці, за результатами більшості проб, зроблених у різний час, одна з кращих.


Однак, як пояснили «Звягелю» в управлінні житлово-комунального господарства міської ради, це джерело на балансі документально ніде не значиться. Іншими словами: жодна обслуговуюча організація на території громади не зобов’язана його утримувати в належному стані, а за виконані роботи — отримувати фінансування.


Як розповів начальник управління ЖКГ Олег Годун, упродовж років, відколи майданчик навколо джерела облаштували, між органами місцевого самоврядування й комунальними організаціями, що займаються благоустроєм у місті, існували «усні домовленості». Тобто, коли надходили скарги від містян, керівники із владних кабінетів давали вказівку комунальному підприємству, щоб підремонтували, прибрали тощо.


Такий підхід неправильний. Комунальне підприємство повинно документально мати на балансі той чи інший об’єкт, відповідати за його стан і функціонування й отримувати кошти за оплату цих послуг.


«Саме про це ми подбаємо, — додав Олег Годун. — На наступний рік передбачимо відповідне бюджетне фінансування. Разом із тим, це не означає, що джерелом зараз зовсім ніхто не опікується. Два тижні тому відновили нормальний стік води. Але там, схоже, просіла труба, якою джерельна вода стікає в річку Смолку. Тому такі заходи — тимчасові. Потрібно капітально переробити стік. Крім цього, відремонтувати альтанку, східці, систему колодязів, якими надходить вода».


Утім, як у кожній проблемі, навіть дріб’язковій, у цій ситуації також є два боки. З одного — добре, навіть чудово, що містяни мають можливість набрати якісну питну воду. З іншого — частина з них при цьому «погано себе поводять», чим створюють незручності для жителів навколишніх будинків.


Як стверджують очевидці, люди, які приїжджають по воду на автомобілях, подекуди не можуть розминутися на дорозі, гучно сигналять. А є ще компанії, які використовують альтанку, як місце для галасливого відпочинку. Нищать благоустрій, залишають після себе сміття… Саме тому деякі місцеві — проти, щоб в альтанці були лавки. До слова, такі ж ситуації мають місце по всіх зонах відпочинку в усіх мікрорайонах. Гарний благоустрій приманює «погані компанії», які нищать «гарний благоустрій». Таке от замкнене коло.


Може, тому окремі сусіди й взагалі не зацікавлені, щоб у цьому куточку функціонувало популярне джерело?


…Коли верстався газетний номер, зателефонував Олег Годун і додав, що знову виїжджали комунальники, стік води прочистили.

Олег БРЮХАНОВ


Фото автора



изображение_viber_2022-10-03_12-18-50-357
изображение_viber_2022-10-03_12-18-50-264
изображение_viber_2022-10-03_12-18-51-823
изображение_viber_2022-10-03_12-18-51-314
изображение_viber_2022-10-03_12-18-50-210
изображение_viber_2022-10-03_12-18-51-881
изображение_viber_2022-10-03_12-18-52-130
изображение_viber_2022-10-03_12-18-51-693
изображение_viber_2022-10-03_12-18-50-868

Попередній
Наступна