Мирний план Сергія Тарути «Три Основи» допоможе повернути Донбас Україні

Мирний план Сергія Тарути «Три Основи» допоможе повернути Донбас Україні

\"МирнийПрезидентські і парламентські вибори в Україні навесні і восени наступного року можуть привести як до виникнення нових можливостей для припинення війни на Сході України, так і до загострення ситуації. Чекати на п’ятий рік ведення переговорів щодо врегулювання ситуації на Сході просто недопустимо!
Чотирирічний конфлікт на Донбасі — основний виклик для національної безпеки України. У влади України досі немає чіткої відповіді та плану, як повернути Крим та реінтегрувати Донбас. Таким чином, як українці, так і зовнішні партнери, не розуміють, чи має Уряд будь-які плани вирішення конфлікту на Сході України.
Що «дали» нам Мінські і Нормандські переговори?

  1. Конфлікт на Донбасі досі перебуває в активній фазі.

  2. Невигідні для України політичні зобов’язання за Мінськими угодами, що стосуються надання «особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

  3. Відсутність легітимної влади на тимчасово неконтрольованій території. Самопроголошені лідери самопроголошених «народних республік» не визнані ні Україною, ні світовим співтовариством. Росія при цьому відмовляється юридично брати на себе відповідальність за управління на цих тимчасово неконтрольованих територіях.

  4. Відсутність безпеки, без якої не може бути реалізований жоден мирний план ні на лінії розмежування, ні на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей.

  5. Втрачена довіра як із боку жителів тимчасово окупованих районів Донбасу до нинішньої української влади, так і з боку жителів решти України до жителів тимчасово окупованих територій. Діалог між цими групами населення майже повністю перерваний.


Крім цього, основний вектор зусиль спрямований, скоріше, на попередження погіршення ситуації або запобігання ескалації, а не на знаходження комплексного вирішення конфлікту.
Ще у 2015 році, на Мюнхенській конференції з безпеки, Сергієм Тарутою був запропонований мирний план «Три Основи», і сьогодні практично всі положення цього плану стали предметом переговорів на вищому міжнародному рівні.
Лідер партії «Основа» Сергій Тарута пропонує зосередити зусилля на вирішенні трьох головних проблем, пов’язаних із Донбасом, — легітимність, безпека, довіра.
На думку Тарути, Мінський і Нормандський формати не лише не привели до врегулювання конфлікту, але й загострили три головні проблеми: відсутність легітимної влади на тимчасово неконтрольованій території; неможливість забезпечити безпеку, без якої не може бути реалізований жоден мирний план ні на лінії розмежування, ні на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької і Луганської областей; втрата довіри як із боку жителів тимчасово окупованих районів Донбасу до нинішньої української влади, так і з боку жителів іншої частини України до жителів тимчасово окупованих територій. Діалог між цими групами населення майже повністю перерваний.
Сергій Тарута для реалізації Мирного плану для Донбасу «Три Основи» пропонує створити і задіяти Віденський формат — переговорний формат високого рівня у Відні.
У «Основі» вважають, що Мінські угоди, по суті, стали угодами про припинення вогню, а не про врегулювання конфлікту. Віденський же формат припускає більше комплексний підхід і шлях до врегулювання кризи і забезпечення миру, а не просто перемир’я.
Мирний план Тарути «Три Основи» передбачає введення на Донбас миротворчого контингенту ООН. Цю ідею Тарута висунув на 53-ій конференції в Мюнхені, і її підтримали провідні світові держави, НАТО, Євросоюз. Одночасно із введенням миротворчого контингенту ООН на Донбас, «Основа» пропонує введення на цих територіях тимчасової міжнародної адміністрації, яка повинна забезпечити правопорядок у регіоні до проведення там виборів за українським законодавством.