Ініціатива доньки захисників — збір коштів на пікапи для ЗСУ

Ініціатива доньки захисників — збір коштів на пікапи для ЗСУ

Батьки Анастасії Карпенко — військовослужбовці, з 2014-го року вони захищають Україну від російських окупантів. Коли донька запитала тата, що для нього означає незалежність України, він сказав: «Усе! Майбутнє моєї дитини!».

Діти військових за майже 9 років війни дуже добре знають, як важко дається їхнім батькам захист країни, і якою ціною захисники виборюють мир для кожного з нас. Так Анастасія пояснює свою мотивацію запустити свій проєкт і загалом піти у волонтерство.

«З 14-ти років з дня в день, з року в рік постійно переживаю за безпеку своїх батьків і знаходжу в собі сили вірити в щось хороше, — розповідає дівчина. — 25-го лютого 2022 року, коли їхала з дому на захід України з чужими людьми в пошуках безпечного місця, я не знала, чи побачу ще своїх батьків взагалі. Я щиро вірю усією душею в українців, своїх батьків та нашу перемогу. На жаль, слів замало, щоб допомогти, тому розпочала свій перший збір коштів».

Кошти дівчина вирішила збирати на пікапи для воїнів ЗСУ від імені благодійного фонду «Громадяни», в якому вона вже рік волонтерить.

З 2014-го року фонд допомагає постраждалим від російської агресії в Україні. Були також ініціативи з підтримки сімей загиблих військових, проєкти з інтеграції молоді, що живе на лінії розмежування, підтримка лікарень у зоні ООС тощо. З 24-го лютого благодійна організація сфокусувалася на підтримці підрозділів ТРО та ЗСУ.

«Коли мені в голову прийшла ідея допомогти військовим пікапами, я подумала: «Та ні. Як ти без досвіду зможеш зібрати такі кошти?» Не вірила, що вдасться. Багато разів упродовж збору втрачала надію», — поділилася дівчина зі «Звягелем». — Батьки мене підтримали. Допомагали, поширювали інформацію серед знайомих, волонтерів, військових. Неймовірно пишаюся ними. Думаю, вони мною теж пишаються».

Ініціатива доньки захисників — збір коштів на пікапи для ЗСУ

Сьогодні Анастасія з волонтерами та небайдужими людьми зібрали кошти вже на 6 автівок. Купили їх, доставили в Україну, наразі займаються логістикою та ремонтом авто. Після цього передаватимуть їх конкретним військовим частинам за офіційними запитами.

Одне або два авто, каже дівчина, обов’язково поїдуть до наших військових із 30-ї бригади, де служить мама Насті.

Пікапи — це завжди дуже актуально в зоні бойових дій. Потрібні саме пікапи, адже авто саме такого типу найбільше придатні для переобладнання та використання на бойових позиціях. Позашляховики використовуються здебільшого в артилерії та протитанкових підрозділах, що підвищує їхню мобільність.

Наявність таких автомобілів забезпечує вчасну евакуацію поранених військових та цивільних. Через постійні інтенсивні обстріли, авіаційні та ракетні удари, транспортні засоби часто перетворюються в купу заліза, що не підлягає ремонту.

Зібрані кошти волонтери використовують на придбання авто, його доставку з-за кордону, обслуговування та фарбування.

«Планували зібрати кошти на 10 пікапів, необхідно було 3 370 000 гривень. Утім, на жаль, зараз техніка подорожчала, тому не знаємо, на скільки ще пікапів вдасться зібрати», — кажуть волонтери. Наразі збір триває.

Для людей, які підтримають ініціативу, фонд підготував подарунки, залежно від розміру внеску. Зокрема, це — прапор України з автографами військових, відео-подяка від захисників, поштова марка з підписом Героя України, бригадного генерала Сергія Собка.

Ініціатива доньки захисників — збір коштів на пікапи для ЗСУ
 

Юлія КЛИМЧУК