Для гімназії №5 збудували укриття,  у планах — для гімназії №9. На ремонт і будівництво захисних укриттів у закладах освіти Звягельської громади витрачено понад 10 млн грн

Для гімназії №5 збудували укриття, у планах — для гімназії №9. На ремонт і будівництво захисних укриттів у закладах освіти Звягельської громади витрачено понад 10 млн грн

«Головною умовою функціонування закладів освіти у 2022-2023 навчальному році стало створення безпекових умов шляхом облаштування захисних укриттів», — стверджують в управлінні освіти і науки Звягельської міської ради. Як повідомляють в освітньому управлінні, з цією метою проведено ремонтні роботи в захисних укриттях 15 закладів освіти на суму 10 млн 211 тис. грн. На ремонти захисних укриттів у закладах дошкільної освіти (дитсадки) витрачено 3 млн 152 тис. грн, у закладах загальної середньої освіти (ліцеї, гімназії) — 7 млн 59 тис. грн.




На сьогодні всі заклади загальної середньої освіти Звягельської громади мають змогу організовувати освітній процес у змішано-очному форматі. Проте ще на початок навчального року (на 01.09.2022 р.) обласна комісія погодила змішано-очний формат навчання/відвідування для 14 закладів загальної середньої освіти, 8 закладів дошкільної освіти та 2 закладів позашкільної освіти. Проведені ремонтні роботи в захисних укриттях після 1 вересня дозволили здійснювати освітній процес в очному форматі ще у двох закладах загальної середньої освіти, які розташовані в сільській місцевості.

Частина закладів освіти громади, які не мають власних безпекових об’єктів, використовують захисні укриття інших суб’єктів господарювання, що розташовані неподалік.

Колись був тир, тепер — укриття


Об’єкт, що має офіційний статус «найпростішого укриття», спорудили для потреб гімназії №5. На це витратили 3,5 млн грн бюджетних коштів міської громади. Тобто, третину із загальної суми, освоєної на облаштування безпекових об’єктів.

Відповідно до документації, йшлося не про капітальне будівництво, а про переобладнання вже існуючої споруди колишнього тиру. Це дозволило діяти в межах постанови Кабміну №590, яка регламентує використання бюджетних коштів на період воєнного стану в Україні.

І органи місцевого самоврядування, і адміністрація навчального закладу, і будівельна організація в цьому випадку проявили небувалу оперативність. Особливо, враховуючи непрості осінньо-зимові погодні умови. Рішення про виділення коштів із бюджету громади було сесійно затверджено у жовтні 2022 року, вже у другій половині листопада розпочалися власне роботи, а з 27 січня цього року, після комісійного обстеження, учні та колектив гімназії отримали можливість користуватися
новобудовою. До слова, 30 січня, вже у перший навчальний після канікул день, під час повітряної тривоги вони цим об’єктом і скористалися.

— Раніше на цьому місці був тир розмірами 35 на 6 метрів, — розповіла «Звягелю» директорка гімназії №5 Лариса Капчинська. — Нині наш заклад отримав безпековий об’єкт, оснащений подачею води, електрикою, санвузлами, сучасною вентиляційною системою і, навіть, можливістю опалення — вентиляційна система дозволяє нагрівати повітря.

Розробка проєктно-кошторисної документації та укладання угоди з будівельною фірмою відбулося в максимально стислі терміни, — підкреслює директорка. Адже гімназія №5, не маючи власного підвалу чи іншого укриття, мусила використовувати укриття інших суб’єктів. До того ж, фактично ділити їх із гімназією №2, що, відверто кажучи, створювало певні незручності: два навчальні заклади очно вчилися «по черзі» — тиждень через тиждень. А навчальний процес початкової ланки (1-4 класи) взагалі проходив на базі іншого закладу освіти.

— Ми розуміли, що невдовзі розпочне роботу «Прозорий офіс», тобто, рано чи пізно комусь в їхньому укритті місця не вистачить. — додає Лариса Капчинська. — Тепер же ми маємо намір повернути початкову школу й організувати навчальний процес в очному режимі для всієї школи у дві зміни: з 8:00 до 12:10 і з 12:30 до 17:30. У першу зміну навчатиметься початкова ланка й 10-11 класи, решта — у другу. Розклад уроків сплануємо з урахуванням того, що багато учнів відвідують заклади позашкільної освіти: гуртки, спортивні секції, Школу мистецтв тощо. Оцінювання успішності з окремих дисциплін — як от фізкультура чи музика — може проводитися з огляду на знання, набуті учнем під час позашкільної освіти. Наразі всім закладам загальної середньої освіти дозволено застосовувати «гнучкий підхід» — самостійно визначати режим роботи: очний, онлайн чи змішаний.

Вимушені переходи й перебування в новобудові на території гімназії учні сприймають із дитячою щирістю й безпосередністю — вигуками «Ура!» А директорка додає, що навесні, коли настануть сприятливі погодні умови, навколо об’єкта завершать земельні роботи, укриють його газонною травою, прокладуть доріжки й загалом наведуть благоустрій.

У планах на цей рік — ще один великий об’єкт: у гімназії №9


Додамо також, що конструкції, використані для спорудження укриття, — виготовлені у Львові. Львівський виробник, як стверджують звягельські освітяни, попри щільний графік замовлень, виконав поставки вчасно. Така репутація важлива, оскільки у планах на 2023 рік — будівництво подібного укриття на території гімназії №9. Як раніше йшлося в публікаціях у газеті «Звягель», учні й персонал дев’ятої гімназії змушені під час повітряних тривог долати майже 520 метрів до найближчого укриття. І, хоча маршрут відпрацьований і є чітка пам’ятка, як діяти в разі тривоги, керівництво закладу й органи місцевого самоврядування усвідомлюють необхідність наявності на території гімназії власного безпекового об’єкту.

Як повідомляють в управлінні освіти і науки Звягельської міської ради, у 2023 році заплановано будівництво захисного укриття, на що передбачено 7 млн грн коштів із бюджету громади. Щоправда, у випадку з гімназією №9 — технічно складніша реалізація, оскільки тут високий рівень грунтових вод.

Загалом у Звягельській громаді в цілому рішенням виконавчого комітету від 26.10.2022 р. №565 було затверджено фонд захисних споруд цивільного захисту Звягельської міської територіальної громади. На наше звернення відділ із питань цивільного захисту міської ради повідомив, що «відповідно до цього рішення, у 17 закладах освіти розташовані 23 захисні споруди цивільного захисту: 7 — протирадіаційних укриттів та 16 — найпростіших укриттів».

Житомирщина: Рік спротиву — в цифрах


Днями голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко оприлюднив інформацію, що з 24 лютого 2022 року кількість облаштованих укриттів на Житомирщині збільшилася майже у 6 разів — до 4393.

«Держава, обласна влада разом із місцевими громадами, благодійниками та міжнародними організаціями виділили на їх облаштування понад 320 мільйонів гривень», — стверджує Віталій Бунечко.

Понад 60% цих коштів спрямовано на створення безпечних умов для навчання дітей в освітніх закладах області — було облаштовано понад 1100 укриттів.

Ще понад 2690 укриттів було оновлено в житлових будинках, майже 350 сховищ — на підприємствах та більше, ніж 270 — у соціальних та адміністративних центрах області.

Загалом на приведення до ладу укриттів та сховищ із бюджетів усіх рівнів спрямовано понад 242 млн грн (або 75%). Міжнародна допомога, зокрема, від Дитячого Фонду ООН UNICEF склала 50 млн грн (або 15%). Благодійники та бізнес області спрямували на облаштування безпечних місць для жителів громад понад 28 млн грн (або 10%).

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наполегливо радить не ігнорувати небезпеку і, у разі сигналу повітряної тривоги, не зволікаючи, переміститися в захисні споруди цивільного захисту.

Олег БРЮХАНОВ