«Вчинено безвідповідальний  і зухвалий вчинок», —  прокоментував мер історію з дошками

«Вчинено безвідповідальний і зухвалий вчинок», — прокоментував мер історію з дошками

«Хто зможе пояснити, куди щезла меморіальна дошка із зображенням Юрія Ковальського — Почесного громадянина нашого міста, автора гімну Звягеля, журналіста, поета, першого редактора газети «Звягель-Інформ», шанованої людини-патріота, ім’я якого носить міська бібліотека? Це вандалізм? Зміна цінностей чи звичайне недбальство? На місці дошки залишився тільки темний чотирикутник», — такий допис днями з’явився в мережі від містянки Людмили разом із фото. Поруч із темним чотирикутником на фасаді Палацу культури з’явилася інформаційна дошка Дмитру Донцову — головному ідеологу українського націоналізму, літературному критику, публіцисту, філософу, політичному діячеві.

Дошка майстерно виконана, має патріотичний характер та містить цитату: «Націю може врятувати лише народження нової психології переможців, а не вічний стогін скривджених рабів та сльози».

Юрія Ковальського — автора слів гімну Звягеля, під який влада на сесіях приймає найважливіші рішення, у місті теж поважають, тому здивувалися: чому зникла про нього згадка?

Подія викликала резонанс — згідно з порядком, встановлення меморіальних табличок відбувається лише після відповідних рекомендацій топонімічної комісії та рішення депутатів або членів виконкому. Натомість думки членів топонімічної комісії Звягеля щодо цього різняться.

Одні коментують, що рішення про встановлення дошки Дмитру Донцову прийнято одночасно з рішенням про перенесення дошки Юрію Ковальському «ближче до бібліотеки», названої на його честь. Інші стверджують, що таких рішень топонімічна комісія не приймала.

Офіційної інформації чи анонсу урочистого відкриття дошки, про що зазвичай повідомляє сайт міської ради, розміщено не було.

Міський голова Микола Боровець під дописом прокоментував ситуацію: «Вчинено безвідповідальний і зухвалий вчинок, сьогодні буде виправлено». І дійсно, того ж дня дошка Юрію Ковальському повернулася на своє місце.

З наміром отримати коментар з цього приводу ми у день виходу газети телефонували до голови топонімічної комісії нашого міста Наталії Борис, але додзвонитися не змогли.

На звернення в месенджері з цим же запитанням до начальника управління культури і туризму Олександра Широкопояса отримали відповідь, що «коментар не актуальний, адже меморіальна дошка вже висить на місці».

\"«Вчинено

Власна інформація