«Якщо хочете, то самі робіть експертизи!» Хто відповідає за якість м’ясної продукції на місцевих ринках?

«Якщо хочете, то самі робіть експертизи!» Хто відповідає за якість м’ясної продукції на місцевих ринках?

Можливо, вам буде цікава ситуація, яку я днями спостерігала на ринку в центрі міста? — звернулася до редакції «Звягеля» місцева жителька Катерина. — У м’ясному павільйоні якась жіночка вимагала від продавців довідки про м’ясо, яке вони продавали (наскільки зрозуміла, хтось із її родичів напередодні отруївся), та найцікавішою була реакція продавців: вони кричали на неї, мовляв, нічого не зобов’язані їй показувати, якщо хоче, то нехай робить експертизи сама. Думаю, в них не було необхідних довідок.




Щодо порушеної проблеми газета «Звягель» звернулася за коментарем до відділу економічного планування та підприємницької діяльності Звягельської міської ради. Як з’ясувалося, у перевіряючих інстанцій наразі майже зв’язані руки. Планові перевірки, які мала б проводити Держпродспоживслужба, на період воєнного стану в Україні заборонені. А ініціювати позапланову — ще та морока. Про те, щоб одразу викликати когось із перевіряльників на місце продажу підозрілої продукції (чи в разі, якщо продавець відмовляється надати відповідні документи), навіть мова не йде. Словом, щось не подобається — не купуй, а купив, то їж мовчки й не жалійся. Такий напрошується висновок.

Як пояснила начальник відділу економічного планування та підприємницької діяльності Звягельської міської ради Алла Володіна, покупець має повне право вимагати у продавця довідку про експертизу щодо якості продукції. Такі довідки можна отримати в лабораторії ринку «Урожай», а на ринку в центрі міста є ветеринар, який уповноважений надавати відповідні висновки.

Проте, якщо трапляється конфлікт, то повноваження перевірити продукцію має лише Держпродспоживслужба (тел.: 3-50-67), і лише після заяви, оскільки на період дії воєнного стану перевірки заборонені. Із заявою радять звертатися до відділу економічного планування та підприємницької діяльності Звягельської міської ради (каб. №38, тел.: 3-53-67, або каб. №12). Або ж безпосередньо до районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області (вул. Івана Франка, 48).

Реагуючи на звернення, працівники відділу можуть залучити Держпродспоживслужбу для перевірки — без звернення ця служба виїжджати не буде.

Цілком ймовірно, що за час, доки триватиме ця бюрократична процедура, продукція, до якої в покупця виникли питання щодо якості, розпродається. Або ж продавець, щось запідозривши, згорне свою ятку ще до прибуття перевіряльників.

А загалом за стан справ на вказаному ринку відповідає його адміністрація, адже цей ринок — приватний, — додали в міській раді.

П.С. Як стало відомо «Звягелю», стаціонарний номер телефону Звягельського районного управління головного управління Держпродспоживслужби… наразі відключений. В інформації з ЄДР, що знаходиться у відкритому доступі, вказано мобільний: +38 (097) 473-98-01. Ми перевірили — цей номер дійсний, за ним можна звертатися, у разі виникнення вищеописаних ситуацій.

Олег БРЮХАНОВ