У Звягелі відбудеться  міжнародний форум: проблеми річки Случ — у фокусі уваги  нардепів, науковців, фінансових донорів

У Звягелі відбудеться міжнародний форум: проблеми річки Случ — у фокусі уваги нардепів, науковців, фінансових донорів

У першій декаді жовтня у Звягелі планується проведення дводенного міжнародного форуму з питань зміни клімату в частині водних ресурсів. Тема конференції: «Малі річки: кліматичні та екологічні виклики». Таку інформацію «Звягелю» повідомили в міській раді.

Учасниками форуму стануть близько ста осіб. Серед них — члени комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, представники Державного агентства водних ресурсів України, Асоціації міст України, міжнародних інституцій, університетів тощо. Ініціатор форуму — міський голова Микола Боровець.

Про наміри вирішити екологічні проблеми річки Случ представники органів місцевого самоврядування та народний депутат від нашого округу Дмитро Костюк заявляли неодноразово. На цьому питанні, як вже згадувалося, була побудована передвиборча програма чи не кожного з кандидатів на посаду міського голови та претендентів на депутатські крісла в міській раді.

Нарешті, наприкінці 2023 року, перебуваємо на порозі першого реального практичного кроку: Звягельська міська рада закупила багатофункціональну установку (БФУ) для чищення водойм. Її поставка очікується в листопаді.

Але, як стверджують у міській раді, застосування БФУ — лише незначний внесок у вирішення екологічних проблем Случі. Питання річок, які є природним ресурсом національного значення, повинно вирішуватися комплексно, значною мірою — починаючи з державного рівня, де має бути доопрацьоване природоохоронне законодавство. Зокрема, в частині використання водних ресурсів (річок та артезіанських вод) для потреб промислових та сільськогосподарських підприємств.

Саме тому в перший день форуму будуть запропоновані до обговорення питання «політичного рівня». Зокрема, учасники почують думки представників Державного агентства водних ресурсів України, депутатів Верховної Ради з профільного комітету, делегатів міжнародних інституцій, Асоціації міст України.

\"У

У другий день форуму планується проведення «круглих» столів, де заслухають пропозиції екологів, працівників наукових інститутів щодо порятунку річки Случ, як основного джерела водопостачання та рекреаційного потенціалу Звягеля. Серед іншого, йтиметься про доцільність будівництва дамб — як варіанту створення водних резервів.

Одне з основних завдань форуму, як стверджує заступниця міського голови Ірина Гудзь, сколихнути питання екологічних проблем річки Случ на рівні України, а також привернути увагу всіх рівнів влади та громадськості до проблематики малих річок загалом. У цьому контексті розглянуть також альтернативні шляхи забезпечення населення водою.

Вирішення екологічних проблем річок — це не лише завдання влади, — підкреслюють у Звягельській міській раді. До цього в міру сил повинні долучатися всі громадяни — хоча б тим, щоб прибирати після свого відпочинку сміття та не зливати власну каналізацію в потічки, які живлять Случ.

Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема ТАРАСЮКА