Чому зволікали з будівництвом шкільних укриттів?

Чому зволікали з будівництвом шкільних укриттів?

Збудувати укриття для трьох міських навчальних закладів — гімназій №2, 6 і 9 — запланували ще на етапі формування бюджету. Тобто, узимку. Кошти на будівництво були передбачені в міському бюджеті, проте роботи розпочалися лише у вересні. І наразі — тільки на території гімназії №2.

Чому справа затягнулася аж до початку навчального року та про інші особливості капітального будівництва «Звягелю» розповіла начальник управління освіти і науки Звягельської міської ради Тетяна Ващук.

Річ у тому, що тендер для визначення підрядної будівельної організації відбувся лише з третьої спроби. Як пояснила Тетяна Ващук, результати першої закупівлі було скасовано через зауваження Держаудитслужби. На другий тендер узагалі ніхто не подав заявки. Укласти договір із підрядною організацією вдалося лише за підсумками третього тендеру.
Усі три укриття — в гімназіях №2, 6 і 9 — будуватиме житомирська фірма «Комунальник». Як стверджує начальниця профільного управління міської ради, ця фірма має відповідний досвід. Початкова сумарна кошторисна вартість усіх трьох об’єктів складала 18,7 млн грн. Після того, як скасували пільгове оподаткування ПДВ, будівництво здорожчало. Депутати на найближчій сесії міської ради планують довиділити близько 1,6 млн грн.

Будівництво трьох укриттів триватиме поетапно. Спочатку викопають котлован у гімназії №2, тоді — в гімназії №9, далі — в гімназії №6. За такою ж чергою відбуватимуться й інші роботи.

Укриття будуть модульні, обладнані необхідними комунікаціями, зведені за таким же принципом, як і діюче в гімназії №5 (детальніше про це йшлося в газеті «Звягель» №6 (1539) від 9 лютого 2023 року). Відрізнятимуться лише за кількістю модулів. Бетонні конструкції, що плануються до використання, — львівського виробництва.

Очікується, що всі три укриття здадуть в експлуатацію до кінця 2023 року.

Чому зволікали з будівництвом шкільних укриттів?
 

Олег БРЮХАНОВ