Міська рада: «Комунальна аптека сама відмовилася відпускати ліки за пільговими рецептами»

Міська рада: «Комунальна аптека сама відмовилася відпускати ліки за пільговими рецептами»

Як повідомляє Звягельська міська рада, із 19 жовтня пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів, у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань, жителям Звягельської міської територіальної громади здійснюється в аптеці №6 за адресою: вул. Дмитра Герасимчука, детальніше про це — за посиланням https://www.zvyagel.com.ua/?p=156780.

 




Донедавна цю послугу надавала «Аптека №217» — комунальне підприємство Звягельської міської ради. Чи продовжить заклад існування (а чи на його місці, що є надзвичайно привабливим із комерційної точки зору, невдовзі господарюватимуть приватники), — одне з найбільш обговорюваних питань серед звягелян останнім часом.

Як пояснили «Звягелю» в міській раді, комунальне приміщення площею 1000 кв. м перебуває на стадії перебудови. Більшу його частину (800 кв. м) облаштовують під Центр реабілітації для дітей з інвалідністю, який нині розташований у «Морському». Для «Аптеки №217» залишається 200 кв. м. Але й цього, запевняють у міській раді, для аптечного закладу більше, ніж достатньо — приватні аптеки здебільшого нормально функціонують на менших площах.

Такій реорганізації посприяли декілька передумов. Насамперед, розташування Центру реабілітації для дітей з інвалідністю в «Морському» виявилося незручним. Хоча там і створили умови для денного перебування дітей (власне, це і стало однією з причин переїзду закладу з попередньої локації), батьки жалілися, що туди не зручно добиратися. До міської ради надійшло колективне звернення від батьків повернути заклад у центральну частину міста.

Приміщення, де функціонує комунальна аптека, виявилося підходящим. Тут, знову ж таки, є можливість забезпечити денне перебування дітей, натомість аптека не потребує аж такої великої площі.

Як стверджують у міській раді, навіть 5,5 млн грн, виділених у цьому році з міського бюджету на пільгові медикаменти, не дозволили закладу організувати належне забезпечення ліками. Комунальна аптека сама відмовилася від відпуску за пільговими рецептами, — додають в органах місцевого самоврядування. Крім цього, «Аптека №217» нещодавно припинила виготовлення ліків власного виробництва — мовляв, 3000 рецептів на рік недостатньо, щоб ця робота хоча б самоокупалася. Поряд із цим міська рада в цьому році виділила 2,2 млн грн комунальній аптеці на зарплати працівників та розвиток підприємства.

Є інформація, що аптека, яка нині здійснює пільговий відпуск ліків, має намір розширити свою мережу у Звягелі.

Роботи з облаштування Центру реабілітації для дітей з інвалідністю планується завершити до кінця цього року. Орієнтовно в січні 2024 року Центр розпочне працювати на новому місці.
 

Олег БРЮХАНОВ,
фото автора