«У нас нижчі ціни, ніж  у приватних стоматологіях»

«У нас нижчі ціни, ніж у приватних стоматологіях»

Чи потрібна комунальна стоматологічна поліклініка Звягельській громаді? Чи не стане вона банкрутом через велику конкуренцію між стоматологічними кабінетами? Навколо цього в місті певний час точаться розмови, тож «Звягель» звернувся до керівництва комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка», аби дізнатися, який насправді стан справ.

Ось що розповіла нам завідувачка стоматологічним відділенням Оксана Аркадіївна Василюк:




— Наш комунальний заклад на початку 2023-го року мав двох власників: міську та районну ради. Після зміни назви міста підприємство перейшло у власність Звягельської міської ради.

До квітня 2023-го року джерелами фінансування закладу були пакет за Програмою медичних гарантій із Національною службою здоров’я України, фінансова підтримка міської ради та власні кошти від платних послуг.

Але НСЗУ заклад фінан-сувала лише до кінця березня 2023 року, тому що підприємства, які мали один пакет, далі не фінансують. Пакет був із надання невідкладної допомоги дорослим та дітям в амбулаторних умовах. У цей момент у закладі звільнився керівник, і колектив мав вирішити, що ж робити далі, залишившись без левової частини грошей від НСЗУ.

\"«У

Оптимізували роботу і вижили


Завдяки злагодженій роботі колективу та співпраці з відділом охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради, комунальна стоматологія працює далі. Новим керівником закладу став Віктор Михайлович Пашкевич, авторитетний лікар-хірург.

З березня ми були змушені підняти ціни на платні послуги та заробляти кошти, щоб утримувати заклад. Також було скорочено декілька посад, щоб вийти на оптимальний штат для надання стоматологічної допомоги.

Міська рада, депутати та керівництво підприємства вирішили затвердити Програму з невідкладної стоматологічної допомоги жителям Звягельської територіальної громади. Тобто, коли пацієнти, які проживають на території громади, звертаються з гострим болем, ця допомога для них є безкоштовною, а подальше лікування має здійснюватися, згідно з цінами, затвердженими на підприємстві.

У стоматологічному відділенні нині надаються усі види стоматологічної допомоги. Проводиться видалення зубів, хірургічне втручання різного характеру дорослим і дітям лікарями стоматологами-хірургами, які мають спеціалізацію «хірургічна стоматологія», що є обов’язковою ліцензійною умовою.

У відділенні працює дитячий кабінет. Дитячі лікарі-стоматологи не лише надають допомогу, а й займаються профілактикою, лікуванням дітей різного віку. Читають міні-лекції для батьків, розповідають про актуальність та потребу належного догляду за стоматологічним здоров’ям із раннього віку.

\"«У

Пацієнти — люди з різними доходами


Через медичну реформу, на жаль, стоматологію витіснили з безоплатної медицини і віднесли її до естетичної галузі, де безкоштовних послуг немає.

З 2020 року в місті вже не функціонують стоматологічні кабінети у шкільних закладах, де зубні лікарі та стоматологи надавали допомогу учням. Кабінети були закриті внаслідок впровадження реформи в медицині і відсутності фінансування.

Дорослі пацієнти також отримують допомогу — їх лікують стоматологи-терапевти. До речі, ціни на наші послуги набагато нижчі, ніж у приватних кабінетах, оскільки наш заклад має статус соціального, де пацієнти з різними доходами можуть отримати послуги і без допомоги ніхто не залишиться.

Завдяки Програмі міської ради з надання безкоштовної невідкладної допомоги, усіх військових, незалежно від місця прописки, приймаємо безкоштовно (надаємо безкоштовно допомогу при гострому болі), а подальше лікування — згідно з тарифами закладу.

\"«У

Конкуренцію витримують, завдяки лікарям-професіоналам


— Так, адже пацієнти обирають лікаря, якому довіряють та сподіваються отримати якісну допомогу. У нас працює 13 лікарів-стоматологів та лікарів зубних, які мають гарну репутацію та досвід роботи. До них звертаються пацієнти не лише з міста, а й з району та області.

Сподіваємося, що в новому році діятиме Програма з надання невідкладної допомоги, адже сьогодні це — дуже гарне рішення для підтримки наших пацієнтів. Багато людей не в змозі лікуватися за гроші, а отримати безоплатно невідкладну допомогу — це суттєво. Якщо не надати вчасно стоматологічну допомогу, то можуть бути дуже непередбачувані наслідки, що загрожують життю пацієнта. 21 грудня на сесії має розглядатися рішення про надання невідкладної допомоги.

Оновлюємо матеріально-технічну базу


Підприємство зацікавлене в забезпеченні роботи лікарів якісними сертифікованими матеріалами та в закупівлі обладнання, що відповідає усім нормативним документам. Закупівля проводиться через систему «Прозоро».

Здійснюємо ремонти кабінетів, заміну обладнання, відповідно до потреб часу. У співпраці з міською радою отримали бензиновий генератор для безперебійної роботи під час відключення електроенергії.

Свідченням того, що ми йдемо в ногу з часом, є довіра до наших лікарів, тому наші пацієнти лікуються у нас. Сьогодні наша стоматологія — одне з конкурентоспроможних закладів. Завдяки керівництву та злагодженій роботі колективу, 2023-й рік закінчуємо беззбитково, — розповіла завідувачка Оксана Василюк.

Юлія КЛИМЧУК