Чому стоматологи святкують професійне свято 9 лютого?

Чому стоматологи святкують професійне свято 9 лютого?

Тому, що його відзначають у день святої Аполонії, яку вважають покровителькою тих, у кого болять зуби, і тих, хто їх лікує. Розповімо трошки цікавої передісторії.

 

За переказами, Аполонія — донька багатого і впливового александрійського імператора. Повірила в Христа, що на той час було неприпустимо. Гонителі християн були впевнені, що Аполонія подає негативний приклад співгромадянам, котрі мали поклонятися ідолам і різним богам, а не Христу.

Дівчинку схопили і піддали жорстоким тортурам. Її сильно били, вирвали усі зуби, вивели на площу і поставили умову: або вона відмовляється від свого віросповідання, або її спалять живцем.

Дівчина попросила катів розв’язати їй руки, аби вона могла стати на коліна і виконати умови юрби. Однак, коли її звільнили від мотузок, Аполонія кинулася у вогонь і згоріла заживо. Це сталося 9 лютого 249 року.

Трішки історії зі стоматології.

Перші згадки про хвороби зубів знайдені в старо-єгипетському трактаті, написаному близько 1550 року до нашої ери. 

Як медична спеціальність, стоматологія з’явилася в Європі на межі 17-18 століття. Поштовхом стали праці французького хірурга П’єра Фошаро. Його згадують , як батька наукової стоматології. Це була окрема галузь. Тодішні стоматологи були зовсім непрофесійними, тому люди терпіли страшний біль і відтягували похід до лікарів. 

Майже до 17 століття хворі зуби не лікували, а просто видаляли. І найчастіше це робили банщики, цирюльники і коновали. У 17 столітті винайшли бормашину, лікувати зуби стало легше, але нереально боляче. Про анестетики й гадки не було.

З історії нашого краю відомо, що в дореволюційні роки у Звягелі лікуванням зубів займалися приватні особи. У місті ця послуга була доступнішою, аніж у сільській місцевості. Зуболікарська освіта була зосереджена у приватних школах. Випускники отримували звання зубних лікарів і право самостійної практики після складання державних іспитів при медичних факультетах університетів. 

Державних та громадських зубних кабінетів було дуже мало, тому більшість зубних лікарів обслуговували приватні кабінети.

Наприкінці 1918-го року зуболікарську допомогу зробила доступнішою постанова «Про порядок залучення на державну службу зубних лікарів та реквізиції приватних лікарень і кабінетів».

З 50-х років минулого століття при медінститутах створювалися стоматологічні факультети, де вчили стоматологів, а при медичних училищах — лікарів зубних.

Сьогодні лікування зубів — безпечна і безболісна процедура. Стоматологічні кабінети оснащені новітнім обладнанням і матеріалами, а лікарі — професіонали своєї справи. Тим не менше, хвороби зубів краще попередити, аніж лікувати. Тож регулярно доглядайте за зубами, робіть професійні чистки і ходіть до стоматологів на профілактичні огляди.

У нашому закладі ви можете отримати увесь спектр стоматологічної допомоги, а саме: 
видалення зубів, 
проведення хірургічних стоматологічних операцій, 
лікування дорослих та дітей, 
протезування зубів. 

Хочемо нагадати, що у стоматологічному відділенні діє програма з надання невідкладної допомоги дорослим та дітям для мешканців Звягельської громади. Завжди раді допомогти усім, хто потребує нашої допомоги!

Чому стоматологи святкують професійне свято 9 лютого?

Колектив КНП «Стоматологічна поліклініка»