КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» інформує про обстеження та діагностику, доступні в закладі

КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» інформує про обстеження та діагностику, доступні в закладі

Об’єм діяльності кабінетів діагностичного відділення:

Ендоскопія:
⇢Проведення ендоскопічних обстежень із метою раннього виявлення захворювань шлунково-кишкового тракту;
⇢ Проведення лікувальних заходів із використанням ендоскопічних приладів (поліектомія, зупинка кровотечі, дренування порожнини і т.д., інше);
⇢ Забір при ендоскопічних дослідженнях матеріалу для цитологічної та гістологічної верифікації діагнозу;
⇢ Ужиття невідкладних заходів з надання невідкладної медичної допомоги і термінової госпіталізації, в разі виникнення тих або інших ускладнень при проведенні ендоскопічних досліджень;
⇢ Видача заключень за результатами ендоскопічного дослідження лікуючому лікарю.

Функціональна діагностика:
⇢ ЕКГ;
⇢ ЕКГ з допоміжними відведеннями;
⇢ Комп’ютерний аналіз ЕКГ;
⇢ Спірографія;
⇢ УЗД серця (дітям та дорослим);
⇢ Реовазографія;
⇢ Реоенцефалографія;
⇢ Електроенцефалографія;
⇢ Холтер ЕКГ;
⇢ Холтер АТ.

Ультразвукова діагностика:
⇢ Органів черевної порожнини: (нирки, наднирникові залози, печінка, жовчний міхур, жовчні протоки, підшлункова залоза, селезінка);
⇢ Сечовий міхур із визначенням залишкової сечі, передміхурова залоза, яєчки, матка, яєчники;
⇢ Еластографія;
⇢ Пренатальне обстеження стану плода;
⇢ Молочна залоза;
⇢ Щитоподібна залоза;
⇢ Лімфатичні вузли;
⇢ Судини шиї та голови;
⇢ Суглобів у дітей.

Усі обстеження проводяться безкоштовно за наявності електронного направлення.

Мамографія

Мамографія — найпоширеніший метод діагностики молочних залоз. Цифрова мамографія — це методика дослідження молочних залоз, у якій використовується рентгенологічне випромінювання в малих дозах для скринінгу та раннього виявлення раку молочної залози.

Коли роблять мамографію?

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щорічно проводити профілактичну мамографію жінкам старше 
40 років. При спадковій схильності профілактику слід починати раніше. Скринінг також проводиться жінкам, у яких немає видимих змін і скарг, пов’язаних із грудьми. Скринінгова мамографія дозволяє виявити пухлини, які не пальпуються (або пальпуються) при фізичному обстеженні.

Діагностична мамографія також використовується у жінок, які мають такі симптоми молочних залоз, як:
⇢ пальпується утворення (ущільнення, шишка);
⇢ біль у грудях;
⇢ наявність секрету з молочних проток;
⇢ зміни шкіри в соску, ареолі або інших ділянках грудей;
⇢ почервоніння та ін.

Рання діагностика надзвичайно важлива при вивченні злоякісних новоутворень. Чим раніше буде виявлено та діагностовано рак молочної залози, тим більше шансів, що він буде повністю подоланий. Цифрова мамографія дозволяє виявити знахідки розміром у декілька міліметрів, які можна прооперувати локально з мінімальним дискомфортом.

Чому варто вибрати цифрову мамографію?

Цифрова мамографія має низку переваг перед широко використовуваним нині традиційним методом:
⇢ у декілька разів менше радіації;
⇢ ні болю, ні дискомфорту;
⇢ надзвичайно висока роздільна здатність зображення;
⇢ зберігання досліджень у комп’ютерній базі даних — для зручного порівняння та відправки різним фахівцям без ризику втрати чи пошкодження;
⇢ дослідження жінок із грудними імплантати.

Ми встановили нову систему мамографічну FEMINA DIGITAL — цифровий мамограф іспанського виробника рентгендіагностичної апаратури Радіолоджіа С.А. Пристрій вводить нові стандарти щодо точності цифрових мамографів.

Система мамографічна FEMINA DIGITAL автоматично і налаштовано для кожної пацієнтки і для кожної з грудей окремо визначає найнижчі значення компресії та рентгенівського випромінювання, завдяки чому досягається якісне зображення.

Пристрій практично виключає людський фактор у підборі цих параметрів і ставить крапку на хвилюваннях про біль або зайве опромінення. Автоматичні алгоритми та вбудовані датчики фіксують щільність і розмір кожної з грудей із необхідною точністю.

Це зводить до нуля необхідність повторних експозицій через неправильно вибрані параметри. Завдяки датчикам адаптивного регулювання компресії, а також спеціальним режимам експозиції, система дозволяє обстежити пацієнтів із грудними імплантами.

Система мамографічна FEMINA DIGITAL має достатній просторовий діапазон, що дозволяє проводити обстеження в положенні сидячи, що особливо важливо для пацієнтів з обмеженою рухливістю.

Як можна зробити цифрову мамографію?

Усі жінки вікової групи від 40 років мають право на профілактичне направлення на мамографію, яке видається лікарем загальної практики за електронним скеруванням.

Направлення на мамографію також може видати фахівець — торакальний хірург або акушер-гінеколог при наявності скарг.

У день проведення рекомендовано не користуватися кремами, дезодорантами та іншими косметичними продуктами.
Процедура триває приблизно 20 хвилин. Перед проведенням мамографії треба зняти одяг верхньої частини тіла до поясу, позбутися металевих прикрас. Молочні залози обстежуються по черзі. Для виконання знімка груди максимально стискаються між двома пластинами для того, щоб отримати чітке рентгенологічне зображення. Треба уважно виконувати вимоги лаборанта. Перед тим, як одягатися, потрібно дочекатися команди техніка, який перевірить якість отриманого знімка. Лікар отримує зображення органу у двох проекціях — уздовж та впоперек.

Процедура викликає певний дискомфорт під час сильного стискання молочної залози. Краще проводити мамогра-
фію через 7-10 днів після закінчення менструації. Під час клімаксу період проведення дослідження не важливий.

Не виконується маніпуляція під час вагітності, в період лактації.

Жінкам віком до 35 років рекомендується проходити ультразвукову мамографію раз на один-два роки.

Жінкам у віці від 40 років слід проходити цифрову мамографію у плановому порядку раз на рік.

Здоров’я жінки — це найкоштовніший витвір природи, бережіть його.

 

КДЛ — є структурним підрозділом КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» 3МР. Щорічно виконуємо понад мільйон досліджень.

На сьогодні пацієнтам запропоновано більше 100 найменувань досліджень у різних областях лабораторної діагностики.

КДЛ обладнана сучасними автоматичними та напівавтоматичними аналізаторами, що дозволяє застосовувати сучасні методи лабораторної діагностики. Якість виконання лабораторних досліджень забезпечується системою менеджменту, яка включає щоденний внутрішньолабораторний контроль якості та участь у національних Програмах з контролю якості, про що свідчать сертифікати якості.

Забезпечує проведення лабораторних досліджень команда професіоналів із лікарів-лаборантів та лаборантів, які мають великий досвід, постійно навчаються сучасним методам та впроваджують їх у свою практичну діяльність.

На гематологічних аналізаторах 6diff фірми Міндрей (виробництва Китаю) досліджується венозна кров для проведення загального аналізу крові, для дітей віком до 3-х років загальний аналіз крові проводиться з артеріальної крові (з пальця).

Загальні клінічні дослідження сечі (ЗАС) проводяться на напівкількісному аналізаторі сечі високої технології (виробництва США). Визначається 10 параметрів сечі. Також досліджується кал та інші біологічні матеріали людини.

Проводяться цитологічні дослідження матеріалу зі статевих органів та інших біологічних рідин.

Біохімічні дослідження проводяться на трьох біохімічних аналізаторах фірми Міндрей (виробництва Китаю) та Престіж (виробництва Японії), на яких встановлено близько 30 методик. Визначаються печінкові проби, ліпідограма, амілаза, глюкоза, толерантність до глюкози, загальний білок, феритин, глікований гемоглобін, сечова кислота в крові, електроліти, продукти деградації фібрину (D-дімер), досліджуються функції нирок та інші показники.

На напівавтоматичних коагулометрах за європейськими стандартами проводяться дослідження системи гемостазу (коагулограма).

В імуно-серологічному відділі проводяться дослідження з визначення групи крові та резус-фактора, сифілісу, аналіз із виявленням титрів антистрептолізину О, С-реактивного білка, ревматоїдного фактора.

На імунофлуоресцентному аналізаторі визначається рівень інтерлікіну-6, прокальцитоніну, антигену Хелікобактер пілорі в калі.

Імуноферментним методом нa аналізаторі «Мультіскан» визначаються: маркери гепатитів В та С, маркери TORCH інфекцій; антитіла до ВІЛ; титр антитіл до хламідій.

Бактеріологічні дослідження для діагностики туберкульозу проводяться молекулярно-генетичним методом на апараті «Джин Експерт».

Дослідження біологічного матеріалу для ідентифікації мікроорганізмів та визначення антибіотикограми проводяться на напівавтоматичному бактеріологічному аналізаторі.

Для покращення якості обстежень наших пацієнтів у лабораторію придбаний автоматичний хемілюмінесцентний аналізатор CL-900і фірми Міндрей (виробництва Китаю), де запрограмовані методики з виявлення гормонів щитоподібної залози, таких як: трийодтиронін вільний FT3; тироксин вільний; тиреотропний гормон TSH; антитіла до тиреоглобуліну Anti-Tg; антитіла до тиреопероксидази Anti-TPO; а також онкомаркери (13 видів) різних органів; репродуктивна панель; кардіомаркери; кісткові маркери; вітамін D; вітамін В12.

За програмою медичних гарантій Національної служби здоров’я України всі дослідження в КДЛ ЗБЛ проводяться безоплатно за електронним направленням від лікуючого лікаря.

Інформація КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня»