Як попередити варикоз судин?

Як попередити варикоз судин?

Варикоз — це підступна хвороба, яка не заявляє про себе одразу. Варикозне захворювання відоме здавна, про що свідчать численні згадки про нього в історичних документах. Свідчення про варикоз можна зустріти в єгипетських папірусах, Візантійському зведенні законів про медицину і навіть у Старому Заповіті.




Цю недугу з давнини вважали такою, що «збиває з ніг». Лікувати варикоз у свій час намагалися, щоправда, без особливих успіхів, видатні лікарі минулого — Гіпократ, Авіценна, Гален і Парацельс.

Відомо, що значну частину життя людина проводить у вертикальному положенні. При цьому вени нижніх кінцівок зазнають колосального навантаження, забезпечуючи доставку крові до серця. У здорових судинах венозні клапани не дозволяють крові стікати до ніг під дією ваги та сили тяжіння. Але, якщо вони слабшають, виникає венозний застій крові. В результаті тиск на стінки судин збільшується, вони слабшають та розширюються. Зовнішніми проявами варикозу є синюшні підшкірні вени, що виступають. Варикозне розширення вен на ногах може призвести до тяжких наслідків.

Фактори ризику:


— спадковість. Найбільш визначальний фактор, якщо у когось зі старших членів вашої сім’ї вже було або є варикозне розширення вен нижніх кінцівок.

— вагітність і пологи. За останніми статистичними даними, ймовірність появи варикозних розширених вен під час вагітності й після пологів становить 20-30%.

— робота, пов’язана з фізичними навантаженнями й підйомом важких речей.

— однотипна робота: повністю в положенні сидячи або стоячи. Для активізації кровообігу при такій роботі слід періодично змінювати своє положення: встати, походити, поприсідати та, звичайно ж, стежити за станом своїх вен.

— прийом гормональних засобів, у тому числі — протизаплідних.

Профілактика варикозу особливо потрібна людям, у яких є генетична схильність до нього, травми (здебільшого переломи) ніг, велика кількість вагітностей і пологів, гінекологічні захворювання, доброякісні чи злоякісні пухлини.

Поради, щоб запобігти варикозу


Носіть еластичний лікувальний трикотаж, займаючись спортом. Якщо лікар встановив діагноз варикоз, то трикотаж потрібно носити щодня.

Займайтеся помірною фізичною активністю. Це може бути ходьба, плавання, фітнес, йога.

Харчуйтеся збалансовано: вживайте нутрієнти, які зміцнюють стінку судини та допомагають її нормальній роботі. Корисно їсти продукти з високим складом вітамінів Е та С, калію, міді, рутину та клітковини.

Контролюйте вагу та уникайте закрепів. Надмірна вага та закрепи можуть бути причиною підвищення венозного тиску у черевній порожнині і, відповідно, призвести до розвитку варикозу.

Подбайте про правильний венозний відтік під час сну. Ліжко має бути зручне, матрац — ортопедичний. Зручне для тулуба підвищене положення ніг поліпшить венозний відтік та зменшить венозний застій ніг і тазу. Перед сном робіть вправу «велосипед», щоб зняти напруження ніг.

Носіть взуття на підборах до 5 см. Взуття на високих підборах неправильно перерозподіляє навантаження на ногах і веде до перенапруження певних систем опорно-рухового апарату. Ортопедичні устілки допоможуть уникнути деформації стопи та подальшого прогресування варикозу.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та
інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
МОЗ України»