Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

Пріоритет — працівникам критичної інфраструктури

 

У Звягельській громаді станом натепер зареєстровано 2135 вимушено переміщених осіб. Або 1639 родин. Таку інформацію «Звягель-інфо» отримав у органах місцевого самоврядування. Там стверджують, що приблизно чверть переселенців потребують покращення житлових умов.

Нині у Звягелі на завершальному етапі реалізація проєкту, що забезпечить комфортним житлом 47 родин ВПО. Його реалізовано за грантові кошти у межах програми «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в Україні», яку реалізовує Інвестиційна платформа сусідства Європейського Союзу (NIP) та Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО).

 

 

  1. Гарантували, що буде зроблено з користю для громади

Програма передбачала грант на реконструкцію будівель під житло для переселенців у сумі 2,46 млн євро. Грантовий договір підписали 11 жовтня 2022 року. Йдеться про реконструкцію 3-поверхової будівлі Новоград-Волинської філії комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» на вулиці Василя Карпенка (колишня вул. Герцена) під гуртожиток поліпшеного планування для ВПО.

Ця будівля тривалий час не використовувалася та перебувала на балансі Житомирської обласної ради. За підтримки районної та обласної адміністрацій, місцевих депутатів обласної ради вона 16 червня 2022 року рішенням сесії обласної ради передана до комунальної власності Звягельської територіальної громади.

Звягельські органи місцевого самоврядування, аргументуючи необхідність передачі, гарантували, що там буде зроблено щось корисне для громади.

«Проєкт досить амбітний, реалізований лише за півтора роки. Добудовано четвертий поверх. Проведено термомодернізацію приміщення — повну заміну системи опалення із встановленням індивідуального теплового пункту, утеплення зовнішніх огороджувальних конструкцій, заміну вікон, дверей та всіх інженерних мереж і встановлення дахової сонячної станції. Облаштовано укриття та підготовлено житло «під ключ» — із внутрішнім ремонтом, сантехнікою, необхідним набором меблів та побутової техніки», — розповів «Звягель-інфо» Юрій Савич, начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності.

47 родин ВПО мають заїхати в нові помешкання влітку.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

 

  1. Досі живуть у дитсадку

Зараз вимушені переселенці орендують житло або проживають у родичів чи знайомих. Дехто оселився у вільних будинках у селах. Там є можливість займатися господарством.

На початку їх розміщували в гуртожитки навчальних закладів, дитсадки, проте зараз ці заклади працюють. Там селити немає можливості. Хоча є винятки.

Серед таких — родина з міста Курахово Донецької області, яка разом із батьками й бабусями налічує дев’ять осіб. А ще в них п’ять котів, яких привезли з собою.

— Нам надали можливість пожити в дитячому садочку, — розповіла Анастасія. — Умов там немає, миємося в тазиках, їсти готуємо у пральні. Влада і волонтери допомагають продуктами. Родиною склалися і купили пральну машинку, холодильник.

Анастасія працевлаштувалася на швейну фабрику. Офіційна робота на одному з найбільших підприємств Звягеля дає надію на отримання соціального житла.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді
  1.  
  2. Орендувати житло у Звягелі — дороге задоволення

Щонайменше чверть ВПО, котрі зараз проживають у Звягелі, потребує покращення житлових умов. Одна з головних причин — у місті дороге житло й висока вартість його оренди.

Актуальні пропозиції стартують із 5 тис. грн, але переважна більшість — у межах 7-8 тис. грн і навіть вище. Звісно, трапляються й дешевші варіанти, але при цьому — з гіршим комфортом чи у віддаленому мікрорайоні.

До того ж, останнім часом держава дедалі більше урізає соціальні виплати для ВПО. З одного боку це стає стимулом до працевлаштування, з іншого — може призвести до пошуку дешевшого, але гіршого житла.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

 

  1. «Підтримуємо ВПО, а заразом — і місцеве виробництво», —

кажуть в органах місцевого самоврядування.

Більшість житла в новому приміщенні буде надана родинам, де хоча б один із членів сім’ї працевлаштувався на підприємствах, установах чи організаціях нашої громади. Причому, пріоритет надаватиметься тим, хто працює на об’єктах критичної інфраструктури міста (наприклад, водоканал) чи на крупних бюджетоутворюючих підприємствах.

«Ми намагаємося підтримати також місцевий бізнес, який зіткнувся з труднощами, зокрема, й нестачею кадрів через міграцію та внаслідок мобілізації. Таким чином проєкт є не лише соціальним, а й взаємовигідним для нашої громади, адже дозволить забезпечити житлом, насамперед, тих переселенців, які вирішили лишитися в нашій громаді та приносити їй користь своєю працею та сплатою податків. При цьому місцеві роботодавці (як комунальна сфера, так і бізнес) отримали можливість заповнити вільні вакансії», — пояснює заступниця міського голови Ірина Гудзь.

Газета «Звягель-інфо» звернулася за коментарем до НЕФКО, аби поцікавитися, чи вони підтримують такий підхід і чи вважають його справедливим. Нам відповіли, що всі заходи в межах проєкту, які здійснюють Звягельські органи місцевого самоврядування, із грантодавцем узгоджені.

На найближчій сесії міської ради планується до затвердження порядок розподілу соціального житла для ВПО. Буде сформовано комісію, яка цим займатиметься.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

 

  1. Визначатимуть за бальною системою

Щоб претендувати на отримання соціального житла, вимушено переміщеним особам потрібно подати заяву у Прозорому офісі, де діє відділ по роботі з ВПО: кабінет №206 (другий поверх). Тел.: 098-218-47-05. Туди можна звертатися з будь-яких питань, що виникають у ВПО в нашій громаді.

Обов’язковою умовою для отримання житла є відсутність іншого житла на території України — воно або знищене чи пошкоджене, або ж залишилося на тимчасово окупованих територіях.

Комісія, яка розподілятиме житловий фонд, керуватиметься бальною системою — враховуватимуть працевлаштування, кількість членів родини, дохід тощо.

 

  1. «Селитимуть на рік, далі буде перегляд», —

каже начальник управління житлово-комунального господарства та екології міської ради, депутат міської ради Олег Годун.

Будівельні роботи виконувала харківська фірма. Тендерні процедури йшли через грантодавця. А очолюване ним управління координувало будівельні роботи. У подальшому обслуговуванням житлового фонду займатиметься КП «Звягельсервіс», в якого модернізована будівля перебуватиме на балансі.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

Олег Годун називає його не лише найновішим, а й найдостойнішим багатоповерховим житлом у громаді. Серед 47 смарт-квартир є одно- і двокімнатні. Площа — від 20 до 40 квадратних метрів. Кожна оселя обладнана санвузлом, бойлером, лічильниками. Є все необхідне, щоб родина прийшла й жила, — меблі, побутова техніка, гаряча вода.

При цьому орендної плати не буде. Лише оплата за комунальні послуги, обслуговування житла, вивіз сміття.

Чотири оселі на першому поверсі обладнані під інклюзивні потреби. Зокрема, передбачена можливість потрапити на візочку в під’їзд, самостійно заїжджати в душову кабіну тощо.

«Здача в експлуатацію запланована до кінця травня. Але можуть виникнути затримки при погодженні зі службами, адже в цьому питанні постійно виникає тяганина», — додав Олег Годун.

Соціальне житло нададуть ВПО, які працевлаштувалися у громаді

 

  1. Місцева влада закликає переселенців інтегруватися у громаду

«Користуючись нагодою, хочу закликати вимушено переміщених осіб, котрі проживають у нашій громаді, віддавати дітей у звягельські школи. Наразі багато з них навчаються онлайн у своїх колишніх школах. Але ми можемо забезпечити також позашкільною освітою. Це сприятиме кращій інтеграції, соціалізації. Ми вже маємо такі приклади», — каже заступниця міського голови Ірина Гудзь.

Вона нагадує, що для переселенців у громаді забезпечено необхідне соціальне та медичне обслуговування, виділяється гуманітарна допомога. Діє рада з питань ВПО, яку ініціювали й створили самі ж ВПО.

«Ми не можемо забезпечити житлом кожного, хто цього потребує. Але невдовзі до житлового фонду додасться ще 7 квартир у переобладнаній будівлі, що була на балансі лікарні. Проєкт заплановано завершити через місяців два. Проте там квартири «голі». Працюємо з іншими донорами, щоб допомогли з побутовою технікою та умеблюванням. Поки що нових житлових проєктів не передбачається. Ми й так дякуємо донорам за підтримку й довіру», — зазначила Ірина Гудзь.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора та з офіційної сторінки міської ради у ФБ