СКАРБ ГРОМАДИ МІСТА

СКАРБ ГРОМАДИ МІСТА

«Берегиня, ставши перед безкінечним рушником, заспівала:
— Рушай, Рушнику, по Шляху Молочному — Божій дорозі, від Оріяни — Артарії, від краю до краю — до Вишнього Раю!!! Щоб сонячний рід оріянський-український не перевівся, не загубився, одним духовним тілом жив в красі — красою цвів!
Берегиня заспівувала молитву, а Ратана дивилася, як у сотвореному ними рушнику виростають сяючі барвисті крила, як він летить, розстеляється, закорінюється деревом-птахом на Божій Дорозі, одухотворяючи і прикрашаючи її своїм живим єством !!!».
Цей уривок з легенди про рушник «Дорога до Берегині», написаної Ніною Талько-Петрук, якнайкраще передає сутність «Рушника громадської єдності», про який саме і піде мова.
Цікава історія створення Рушника. За ініціативою заступника міського голови Валентини Степанівни Титяневич у 2008 році стартував проект створення «Рушника громадської єдності». Спільно з Палацом шкільної молоді (директор Добровольна О.Х.), загальноосвітньою школою художньо-естетичного напрямку №10 (директор Козубенко З.М.), Творчо-виробничим центром (директор Башинський О.П.), Новоград-Волинським професійним ліцеєм (директор Паламарчук М.Є), майстрами міста (Лашевич Л.В. з вихованцями, Сидорчук Т.С., Колосович Н.С., Лізуновою Н.С., Ющенко А.В., Дударєвою Н.С., Нюкаловою А.М., Уваровою В.Г. та іншими), громадою та гостями свята літератури та мистецтва «Лесині джерела» (Боровцем М.П., Мартинюком М.І., Джейсінгх Сахом з дружиною Шілою, творчим об’єднанням майстрів української народної вишивки «Цвіт калини» м. Запоріжжя та багатьма іншими) проект втілювався в життя. 24 серпня 2008 року в рамках літературно-мистецького свята «Лесині джерела» відбулася презентація «Рушника громадської єдності», а у вересні — урочиста передача його майстриням Новоград-Волинського професійного ліцею для доопрацювання.
Юні майстрині ліцею Мельник Тетяна, Миронюк Марина, Блонська Марія разом з майстром вишивки Кизяк Людмилою Володимирівною захопились роботою над Рушником, професійно, з душею і з честю закінчили вишивку. Вишитий з людським теплом і любов’ю, «Рушник громадської єдності» був представлений громаді міста під час урочистого свята «Гордість міста», де було зазначено, що надалі ця святиня зберігатиметься в Музеї льону Палацу шкільної молоді. Тож відбулася урочиста передача Рушника творчому колективу Палацу шкільної молоді на чолі з директором, людиною неординарної вдачі, Добровольною О.Х., для представлення в експозиції Музею льону, як оберегу громади міста.
Серед запрошених гостей були присутні міський голова Боровець М.П., заступник міського голови Титяневич В.С., директор Новоград-Волинського професійного ліцею Паламарчук М.Є., спеціаліст управління освіти і науки Найдюк В.І., майстри, які працювали над створенням Рушника. Всі присутні — і учасники дійства, і гості — відзначили значимість цієї події для громади міста і його історії. Адже від самого початку, від самої ідеї створення, «Рушник громадської єдності» став об’єднуючим началом громади, став ланочкою передачі прийдешнім поколінням наших національних традицій.
Н.ЧЕЛЯДІНА, методист ПШМ