ПЕРШИЙ КАМIНЬ НОВОГО ХРАМУ ОСВЯТИВ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННIШИЙ ГУРIЙ

ПЕРШИЙ КАМIНЬ НОВОГО ХРАМУ ОСВЯТИВ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННIШИЙ ГУРIЙ

Як кажуть, будуються храми — значить поступово відроджується духовність нації. Світла й радісна подія відбулася в Новограді-Волинському у п’ятницю, 8 травня. У мікрорайоні «Дружба», у мальовничій місцині на околиці міста — на пагорбі, оточеному стрункими й високими соснами, відбувся обряд освячення й закладання першого каменя в основу нової церкви — храму Святих царствених мучеників і страстотерпців.
Церемонію освячення першого каменя провів високопреосвященніший Гурій, архієпископ Житомирський та Новоград-Волинський. У цій, дійсно непересічній у житті міста події, взяли участь майже всі представники місцевого православного духовенства. Спостерігали за обрядом десятки прихожан, переважно жителі даного мікрорайону.
— Коли засновується новий храм, це — подія не лише місцевого значення. Це — подія вселенського масштабу, значима для всієї церкви, — звертаючись до громади після завершення церемонії, зазначив високопреосвященніший Гурій. — Місія церкви — освячувати цей світ, змінювати його на краще. Тому скрізь, де живуть і працюють люди, повинні бути служителі церкви, — додав священик.
Високопреосвященніший Гурій також висловив сподівання, що після освячення й закладання першого каменя не забариться й саме будівництво храму. «І ми вже скоро проводитимемо освячення збудованої церкви», — оптимістично завершив промову священик.
Зі свого боку протоієрей Валентин, настоятель цієї парафії, попросив у високопреосвященнішого Гурія благословення на подальші справи. А також відзначив, що нині ми стаємо свідками того, як відновлюється історична справедливість. Адже саме на цьому місці 89 років тому, у 1920-ому році, було зруйновано храм. Збереглася лише будівля, де знаходилося й діяло в ті часи церковно-приходське училище (нині — колишнє приміщення восьмої школи).
Досить символічно, що на церемонії, що офіційно поклала початок будівництву нової церкви, побували представники місцевої влади та бізнесу. Серед тих, хто був присутній, — міський голова Микола Боровець, депутат міської ради Олег Журбенко, голова ради підприємців Микола Шавловський. Не секрет, що храми будуються головним чином за кошти меценатів та на пожертвування прихожан. У такій ситуації розуміння важливості справи, а відтак — допомога влади й підприємців мають стати запорукою пришвидшення тернистого шляху від першого каменя до відкриття церкви.
Олег БРЮХАНОВ