ПЕРВИННІ ПРОТИПОЖЕЖНІ ЛАНКИ ПІДТВЕРДИЛИ БОЙОВУ ГОТОВНІСТЬ

ПЕРВИННІ ПРОТИПОЖЕЖНІ ЛАНКИ ПІДТВЕРДИЛИ БОЙОВУ ГОТОВНІСТЬ

22 травня на території СТОВ «Агросоюз» (льонозавод), що в селі Наталівка, за звання кращої протипожежної дружини змагалися добровільні протипожежні формування, що діють при підприємствах Новоград-Волинського району. Змагання, що були проведені згідно з розпорядженням голови РДА, відбулися за участю всього чотирьох команд. Хоча, як зізналися організатори, вони запрошували аж дванадцять. На противагу — аналогічні заходи минулих років вдавалися більш масовими й збирали півтора-два десятки протипожежних загонів.


Тим не менше, завдання, що постали перед учасниками — представниками СТОВ «Агросоюз», ДП «Городницький лісгосп», ДП «Новоград-Волинський лісомисгосп» та ЛВДС «Новоград-Волинський», — залишилися без змін. Загалом — три етапи. Перший — огляд пожежної техніки. Другий — естафета з подоланням стометрової смуги з перешкодою, на фініші якої потрібно якнайшвидше приборкати джерело загоряння, використовуючи лише вогнегасник.
Нарешті, третій етап — бойове розгортання від пожежного автомобіля. Поруч із місцем проведення заходу знаходилася природна водойма. Саме з неї треба було здійснити водозабір і провести пуск води на відстані близько ста метрів за допомогою пожежного рукава.
Для кожної вправи передбачалися свої нормативи. Тож, чоловікам (склад команди — троє осіб) слід було добряче попотіти, аби випередити конкурентів та не осоромитися перед пильними поглядами працівників РДА та місцевого управління МНС. Швидкість, вправність, сила — ось головні якості, продемонстровані рятувальниками. Котрі, таким чином, здобули чергову порцію неоціненного досвіду боротьби із вогнем.
Начальник відділу державного пожежного нагляду Новоград-Волинського районного управління МНС України Ярослав Ковальський зазначив, що протипожежна безпека на підприємствах значною мірою залежить від наявності та боєздатності ось таких формувань. Адже наш район має значну територію. І доки до окремих населених пунктів прибудуть рятувальники з Новограда-Волинського, нерідко минають десятки хвилин. За цей час вогонь, якщо з ним нікому боротися, може накоїти чимало лиха. Якщо ж десь поруч від місця пожежі є протипожежний загін, то саме він першим приступає до локалізації вогню. Вдається врятувати майно, а головне — людські життя.
Характерно, що перевірка готовності протипожежних формувань відбулася напередодні літа — традиційно «гарячої» для пожежників пори року. Адже саме влітку виникає найбільша загроза появи лісових пожеж, загоряння полів, торф’яників, місць зберігання сільськогосподарської продукції. Ярослав Ковальський, начальник місцевого відділу держпожежнагляду, зазначив, що рятувальники міста й району на сьогодні готові до боротьби із можливими надзвичайними ситуаціями, мають необхідний запас паливно-мастильних матеріалів та тримають у готовності техніку.
Підведення підсумків змагань несподіванок не принесло — як і торік, кращою протипожежною дружиною стало формування, що діє при ЛВДС «Новоград-Волинський» (наливна станція). На другому місці розташувалися пожежники з Городницького лісгоспу. Замкнули трійку кращих вогнеборці Новоград-Волинського лісмисгоспу. Переможців і призерів заохотили грошовими преміями та відзначили грамотами райдержадміністрації.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА