ВИЙШОВ ДРУКОМ «ЗВЯГЕЛЬСЬКИЙ КАЛЕНДАР»

ВИЙШОВ ДРУКОМ «ЗВЯГЕЛЬСЬКИЙ КАЛЕНДАР»

Чи знаєте ви, що у 1910 році з міста і повіту до США виїхало 670 осіб, проте через рік-два більшість повернулося додому? Чи те, що 18 серпня 1941 року під час відкриття «Їдальні тільки для німецьких офіцерів» стався вибух. Поранено багато фашистів. І хоча вбитий був лише один німецький офіцер, галасу було чимало. Підкладена Павлом Юношевим (пізніше — член підпільної групи) у димар міна зробила свою справу. Це — лише кілька випадків з історії нашого краю, котрі в хронологічному порядку подані у книзі «Звягельський календар. Звягель — Новоград-Волинський. Віхи історії 1187 — 2008 роки».
Автор книжки — Ліна Наумець — все життя на громадських засадах вивчає історію краю, займається краєзнавчою роботою. Особлива тема у її житті — рух декабристів, зокрема, одна з найцікавіших сторінок історії Новограда-Волинського — створення та діяльність Товариства об’єднаних слов’ян. Роки досліджень принесли результат — книгу «Товариство об’єднаних слов’ян», що побачила світ у 1996 році, та до цього часу є джерелом для інших досліджень з цієї теми. Крім книги, Ліна Дмитрівна опублікувала у збірках науково-краєзнавчих праць та міських і обласних газетах більше 20 краєзнавчих статей-досліджень щодо різних часів і персоналій в історії міста. Тематика: декабристи Товариства об’єднаних слов’ян, факти біографії Лесі Українки та її родини, сталінські репресії і голодомор, подвиг українського народу у роки Великої Вітчизняної війни та під час відновлення життя у повоєнні роки, біографії видатних постатей Житомирського Полісся.
У 2007 році до 750-річного ювілею міста Л.Д.Наумець підготувала унікальне видання — довідник-календар «Цей день в історії міста», де кожен день року позначений подією, що за 750-річну історію відбулася на теренах міста. Для того, щоб історія міста уклалась у 12 сторінок календаря, Л.Д.Наумець була проведена величезна і копітка дослідницька робота, що поповнила історію міста новими фактами і дала поштовх для подальшого її вивчення прийдешніми поколіннями краєзнавців-дослідників.
І ось — черговий успіх невтомної дослідниці — поява друком «Звягельського календаря», презентація якого відбулася минулої п’ятниці у Музеї родини Косачів. На цей захід завітали вчителі історії міських навчальних закладів, краєзнавці, працівники культури — всі ті, хто цікавиться історією рідного краю.
Цікавою була розповідь краєзнавця Віктора Ваховського про історію видання календарів взагалі та про місцеві зокрема. Присутні довідалися про походження календаря, його трансформації. Скажімо, мало хто знає, що на початку існування радянської держави було запроваджено 5-денний тиждень, а дні носили назву «Перший трудовий день», «Другий трудовий день» і так далі. Але, як кажуть, час і здоровий глузд все розставляють на своє місце.
Заступниця міського голови Валентина Титяневич розповіла про сам задум видання такої унікальної книги. Коли влада міста звернулася до місцевих краєзнавців, аби ті давали пропозиції стосовно видання своїх праць, то Ліна Дмитрівна відгукнулася чи не найпершою. Слід підкреслити, що лише довідавшись про таку дослідницьку працю, міський голова Микола Боровець запевнив авторку — вона побачить світ, і свого слова, як бачимо, дотримав. Слід сказати, що книгу вже традиційно для нашого міста видрукувало місцеве видавництво «НОВОград».
Під час жвавого обговорення новодруку висловлювалися побажання не припиняти цю роботу, адже час іде, спливають нові факти, уточнюються обставини раніше відомих подій, тобто ця книга може перерости у постійну хроніку міста Новограда-Волинського.
Сама Ліна Наумець щиро вдячна краєзнавцям Миколі Костриці, Леоніду Когану, Олександру Провоторову, Валентину Вітренку, матеріали яких стали у пригоді, Віктору Ваховському — за постійну допомогу, а також Людмилі Гаммі за уточнення деяких фактів. Окремо подякувала Євгенії Ващук за конструктивні пропозиції і коригування літопису. Чи буде продовження? — на це запитання авторка дипломатично відповіла, що зараз у її задумах інші, не менш цікаві, книги, над якими працює. Тож чекатимемо нових презентацій!
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ