ПОДЗВОНИВ ПО МОБІЛЦІ — ТРИМАЙ ЛЯПАСА...

ПОДЗВОНИВ ПО МОБІЛЦІ — ТРИМАЙ ЛЯПАСА...

24 травня мені зателефонував один рибалка і повідомив, що в районі пішоходного мосту, біля дуже вже відомого «об’єкту» (якого саме — називати поки що не можемо, оскільки того дня протокол скласти не встигли але обов’язково складемо!) браконьєри знімають сіті на очах багатьох рибалок. А, знявши снасті, вони швидко шугнули у вищезгаданий «об’єктик».
Про те, що в тому районі часто порушуються правила рибалки, нам відомо давно. Та, гадаємо, порядок там відповідні служби незабаром наведуть. Але було б добре, щоб справжні рибалки і самі ставали на захист наших водоймищ.
Цього року полювання на рибу не радує. Тільки й чути: «Не бере», або «Якихось кілька дрібних зловив».
Не дивно, адже давно всі і вся попереджають, що через ненаситність браконьєрів риби в річках з кожним роком стає все менше і менше.
Декотрі чесні рибалки часом намагаються протистояти браконьєрській навалі. Так, 27 травня, група «сомятників», приїхавши на ловлю риби (донними спінінгами) в район Курчиці, була здивована нахабністю двох чоловіків, які перегородили сітками добрячий відрізок річки.
Сомятники довго не барилися. Подзвонили у міліцію і працівникам рибінспекції. Відповідні служби невдовзі прибули з Новограда-Волинського. На порушників рибної ловлі були складені протоколи.
А разом з тим, вище по Случі, де впадає Церем, виявили також ще кілька сіток, на які не знайшлося господаря.
13 червня автор цих рядків, спільно з рибінспекцією і працівниками міліції, брав участь у черговому рейді. Почали з Гульська. Одразу ж біля мосту була помічена група рибалок, котра саком ловила рибу.
Наш візит місцевим браконьєрам явно не сподобався. Один з них невдоволено пробурмотів:
— Радіація недоїла, то ви доїдаєте! За що жити?
Якоюсь мірою зрозуміти чоловіка можна. Але прибулі виконували свої обов’язки. І до чого тут радіація і таке інше? Однак протоколи були складені.
Трохи далі, за селом, було виявлено трьох рибалок, котрі у спеціальних костюмах і масках пічкурували раків, на вилов яких ще триває заборона. До речі, про це попереджалося в попередніх номерах «ЗІ».
В Івашківці на рибалку група місцевих хлопців і дівчат виїхала просто на вантажівці. Помітивши рейдову бригаду, вони одразу в річці втопили сачок. А один з парубків, з торбою, почав тікати до села. Але його наздогнали. Та хлопець ще на ходу зірвав із себе штани разом з трусами і, кинувшись у воду, поплив на інший берег.
Рибу та раків, які той викинув, рибінспектори випустили у водойму.
Далі наш шлях лежав до села Перемога, район «Лубчиці», і так далі, нижче по Случі. На браконьєрів натрапили лише в селі Олександрівка. Чоловіки рибу ловили на «екрани». На них також було складено протокол.
Загалом, за цей рік працівниками рибінспекції вже складено близько 60 протоколів. Вилучено більше 30 сіток, 50 екранів, знищено 14 ятерів. Проте, незважаючи на постійні рейди, участь у яких активно почали брати працівники міліції, браконьєрів на водоймищах, на жаль, не меншає. Неначе, як та саранча, заповзялися винищити все живе. Дедалі нахабнішають. Нещодавно (розповідали очевидці) в районі «Лубчиця» браконьєр дав ляпаса немолодому рибалці. Тільки за те, що той кудись зателефонував. Сіткар же подумав, що старий чоловік викликає рибінспекцію. А насправді бідолага дзвонив лише додому.
Не знаю, чи звертався чоловік до міліції, але браконьєри вже переходять всяку межу. І цим крайнощам, мабуть, уже час покласти край.
Микола МАРУСЯК