МОРЕ, МОРЕ — СВІТ БЕЗДОННИЙ

Практично кожен з нас мріє побувати влітку на морі. Хоч на кілька днів, але таки знайти можливість і поніжитися в теплих лагідних хвилях, позагорати під сонечком, покуштувати смачних південних фруктів та солодощів, попити пивка з таранею і у відповідь на дзвінок друга видихнути: «Ти де? А я — на морі…».
Хтось уже традиційно їздить щороку у той куточок морського узбережжя, який йому найбільше припав до вподоби, а хтось все ще вагається — куди ж його краще податися, щоб відпочинок приніс і очікувані позитивні емоції, і для родинного бюджету занадто обтяжливим не виявився.
Що ж цього року можуть запропонувати відпочиваючим на морських узбережжях різних міст та країн? Далі ми пропонуємо нашим читачам невеликий огляд найпопулярніших пропозицій 2009 року, а ви вже обирайте — що саме вам найбільше до душі та, що не менш важливо, — що буде нині вам по кишені.
СКАДОВСЬК — ДЛЯ СІМЕЙНОГО ВІДПОЧИНКУ
Для сімейного відпочинку з дітьми вам підійде Скадовськ — Херсонська область.
Це невелике курортне містечко на півдні України (від Новограда-Волинського — 720 км), якому нещодавно виповнилося сто років. Місто має прекрасну репутацію завдяки лікувальному повітрю (високий вміст йоду), сприятливому клімату і зручній гавані. Місцеві жителі, на відміну від кримчан, не такі вибагливі, а тому завжди доброзичливо ставляться до відпочиваючих. Тут багато пансіонатів, будинків відпочинку і дитячих таборів.
За вісім кілометрів від Скадовська є унікальний острів Джарилгач, де майже у первісному вигляді збереглася унікальна флора і фауна. Привабливий острів своєю заповідною красою і чистими пляжами.
Температура води в заливі влітку сягає 30 градусів. Береги — піщані, каміння і гальки немає.
Олена: відпочивали в Скадовську в 2008 році, маємо досвід відпочинку в різних містах України. Відпочили — СУПЕР! Ціна та якість дуже відповідні. Якщо не подобається міський пляж і трохи мутна вода, то береш квиток на пароплав і пливеш на острів Джарилгач — там кришталево чиста вода та пісок. Це — дійсно суперове місце! Цього року знову туди поїдемо. Де ж найкраще зупинитися? День проживання в готелях, пансіонатах і будинках відпочинку обійдеться в середньому від 30 і більше гривень. До прикладу, ми взяли кілька пропозицій:
Приватне будинковолодіння «Данат» — 100 метрів до моря, недалеко до базару. Пропонуються 1, 2, 3, 4-місні кімнати, серед яких ви зможете обрати рівень комфорту на свій смак:
Кімната на двох з душовою кабіною та туалетом коштуватиме 350 грн. на добу. А ось кімнати зі зручностями у блоці коштуватимуть 50-70 грн з людини.
Приватний готель «Арго», що знаходиться на міській набережній, пропонує 2, 3, 4-місні номери зі всіма зручностями відповідно по 200,240 та 300 гривень. У номерах є холодильники та телевізори. Харчуватися можна в кафе готелю, комплексний обід коштує 25 гривень.
Пансіонат з лікуванням «Хвиля» знаходиться на міській набережній і розрахований на 180 місць, що розташовані в чотирьохповерховому корпусі. В пансіонаті є кафе, автостоянка, дитячий майданчик. У кафе — можливе трьохразове харчування.
Ціна за одне місце в кімнатах пансіонату — від 198 до 276 гривень. Номери зі всіма зручностями, телевізором, холодильником та кондиціонером. Номери без кондиціонера та зі зручностями у блоці — вдвічі дешевші.
Такий же лікувальний пансіонат «Південний» пропонує номери зі всіма зручностями, телевізором, холодильником та кондиціонером + чотириразове харчування, масаж, фіточаї та фітотерапія за 530 гривень на день.
А ЯКЕ ВОНО — АЗОВСЬКЕ?
Останнім часом особливо зростає зацікавленість Азовськими курортами. І нічого дивного в цьому немає. Чисте повітря, особливо тепле море, прекрасні краєвиди — все це приваблює до себе все більше туристів.
А перлиною Приазов’я по праву вважається Бердянськ. Бердянська коса — унікальне явище природи, наче 20-кілометрове вудлище, закинуте в море, захищає місто. Її ширина — від декількох десятків метрів до двох кілометрів. Вся територія, площа якої порівняно невелика — сім квадратних кілометрів, поділяється на три частини: Ближню, Середню і Дальню косу. Найбільш популярний на сьогодні пляж «Лазурний», що знаходиться на східний околиці міста. Біля пляжу є автостоянка, кафе, бари, магазини.
За проживання в кімнатах санаторію зі всіма зручностями вам доведеться заплатити близько ста гривень за людину.
До речі, ціни на проживання та за харчування на курортах Азовського моря значно нижчі, ніж на Чорному морі, а клімат особливо підходить для відпочинку з дітьми — тут дуже тепле і мілке море. В місцевих їдальнях також можна пообідати за 20-30 гривень.
Тож, якщо вам до душі морські прогулянки на яхтах і катамаранах, якщо ви полюбляєте пірнати з аквалангом і літати на дельтаплані, якщо вас нервують занадто багатолюдні пляжі і якщо ви не хочете стояти за пиріжком та соком кілометрові черги, а бажаєте облаштуватися на відпочинок з видом на море, якщо ви просто бажаєте спокійного сімейного відпочинку, — без роздумів можете вирушати саме на Азовське море.
ЗАТОКА — НАЙПОПУЛЯРНІШИЙ КУРОРТ ОДЕЩИНИ
Селище міського типу «Затока» — один з наймолодших курортів Одеського регіону, що знаходиться за 65 км від Одеси, на піщаній косі довжиною 22 кілометри і шириною від 300 до 900 м, що її омиває Чорне море з одного і Дністровський лиман з іншого боку. Це унікальне місце з особливим мікрокліматом. Через селище пролягає державна траса, що з’єднує Україну і Молдову, а також залізниця, тут розвинена інфраструктура відпочинку. Затока на сьогодні є одним із найпопулярніших курортів України.
Відпочинок у Затоці особливий величезною кількістю баз відпочинку, пансіонатів і комплексів для відпочинку.
Приватний сектор пропонує кімнати з холодильниками та кондиціонерами, зі зручностями на території і верандою з видом на море по 70 грн. на добу з людини.
Готель «Вікторія» пропонує одно — і двокімнатні номери зі всіма зручностями та кондиціонером від 200 гривень за добу.
«Десять зірок» — це пансіонат сімейного типу, в центрі Затоки, пропонує кімнати зі всіма зручностями, з басейном з дельфіном — від 140 до 410 гривень на добу.
Комплекс відпочинку «Фієста» знаходиться в курортному районі Затоки на косі, що омивається Чорним морем, Дністровським та Будакськими лиманами, пропонує комфортабельні номери від 400 гривень на добу.
(Далі буде)
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА