СЕРГІЙ КОЛОТОВ: «СИТУАЦІЯ НА ВОДОКАНАЛІ НЕПРОСТА»

Новоград-Волинський — практично єдиний серед невеликих міст України — хоче позмагатися за отримання кредитних ресурсів Міжнародного банку на модернізацію водоканалу. Прокоментувати цей факт ми попросили заступника міського голови з економічних питань С.Ю.КОЛОТОВА:
— Ситуація на водоканалі, дійсно, непроста — це і застарілі мережі, і затратне виробництво, і часті аварії і ще багато інших проблем. Нині, як ніколи гостро, відчувається потреба у будівництві нової станції очистки води. До речі, ще в минулому році ми активно проводили пошук новітніх технологій із широким залученням громадськості та фахівців.
Провели чотири раунди різних тендерів у виборі найкращого варіанту, тобто — визначили, що ми хочемо бачити. Тепер постає питання — за які кошти впроваджувати в життя ці плани?
Розпочали пошук інвестора. Адже сподіватися лише на бюджетне фінансування марно, бо місцевий бюджет і так ледве кінці з кінцями зводить, нам не вистачає коштів навіть на найнеобхідніші поточні питання. Якщо ж «вирвати» якісь бюджетні кошти, то їх вже не вистачатиме на вирішення питань в інших галузях, де виникне відчутне загострення ситуації.
— А як з коштами міжнародних грантів?
— Гранти — або міжнародна технічна безповоротна допомога — цілком можлива, але це фінансування обмежене. Максимум, що можна залучити, — це кілька сотень тисяч гривень. Цього занадто мало. Тож один з прийнятних варіантів, на нашу думку, — це кредит.
Працювати з українськими банками в цьому плані практично неможливо — і відсотки захмарні, і умови кредитування нас не влаштовують.
Розуміючи важливість та необхідність вирішення в Україні цих питань, Уряд видав Постанову від 17.12.08 року №1088 «Про затвердження порядку забезпечення виконання комунальними підприємствами, що надають житлово-комунальні послуги, боргових зобов’язань в рамках реалізації «відкритого компонента» спільного з міжнародним банком реконструкції та розвитку Проекту «Розвиток міської інфраструктури».
У відповідності до цієї Постанови світовий банк зобов’язався надати кредитних коштів у сумі близько 80 мільйонів євро на модернізацію водопровідно-каналізаційного господарства України.
— Тож, Новоград-Волинський має шанси отримати частину цих коштів?
— Ми, до речі, єдині серед малих міст України, беремо участь у цьому конкурсі, бо маємо всі необхідні напрацювання. Тобто — визначилися з варіантом станції, замовили в спеціалізованому інституті техніко-економічне обґрунтування Проекту, а також розробили бізнес-план за всіма вимогами МБРР.
На даний час вже подали документи і сподіваємося, що отримаємо необхідні кошти.
— Наскільки вигідним буде реалізація цього Проекту для нашого міста?
— Вважаємо, що для міста це вигідно, бо кредит дається на 17 років під 4,2% річних. Перші п’ять років кредит сплачувати не потрібно, бо за цей період відбудеться реалізація Проекту, почнемо отримувати економічну вигоду — і за її рахунок будемо повертати кошти.
— Яка ж економія очікується в разі впровадження Проекту в життя?
— Після реалізації цих заходів очікуємо економію коштів на суму понад 1 мільйон гривень на рік.
— Що має виступити гарантом цього кредиту, — застава якогось комунального майна?
— Ні, по кредиту ми не маємо давати в заставу комунальне майно. Гарантом перед МБРР виступає держава, а ми несемо зобов’язання перед Міністерством фінансів і маємо гарантувати в непередбачуваних випадках погашення кредитних зобов’язань за рахунок коштів бюджету розвитку.
— Наскільки реальними можуть бути ці «непередбачувані обставини»?
— Фахівці Міністерства ЖКГ провели незалежну експертизу нашого проекту, і показники виявилися позитивними: була обстежена фінансово-господарська діяльність водоканалу, наша платоспроможність, вивчено бізнес-план. Тож відсоток виникнення «непередбачуваних обставин» незначний.
— За який період місту окупиться цей Проект?
— За розрахунками період окупності складає 11 років. Хочу зазначити, що запропонований Проект забезпечує досягнення високих економічних показників водоканалу і дозволить модернізувати міську систему водопостачання та водовідведення, застосовуючи сучасні енергозберігаючі технології. Разом з тим це стане значним прогресивним кроком у розвитку комунального підприємства «Виробничого управління водоканалізаційного господарства».
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА