НАСТАВ ЧАС РЕАНІМУВАТИ ВОДОКАНАЛ?

НАСТАВ ЧАС РЕАНІМУВАТИ ВОДОКАНАЛ?

\"НАСТАВВАСИЛЬ МАТВІЙЧУК: «УНІКАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ВОДОКАНАЛУ ЗА КОШТИ МБРР СУТТЄВО ПОЛІПШИТИ ЯКІСТЬ НАДАНИХ ПОСЛУГ»
Питання житлово-комунального господарства наразі є одними з найактуальніших у забезпеченні життєдіяльності Новограда-Волинського. І наша наступна розмова – з головою постійної комісії міської ради з питань ЖКГ та екології В.М.МАТВІЙЧУКОМ:
— Василю Миколайовичу, які події, на ваш погляд, стали найбільш знаковими у розвитку ЖКГ нашого міста?
— Знаковими подіями минулого року в галузі житлово-комунального господарства міста стали, на мій погляд, три вирішених питання великої значимості для територіальної громади.
Перше з них — це остаточне реформування умов утримання і обслуговування багатоквартирного житлового фонду міста, передбачене відповідним рішенням міської ради. За рік було створено на базі колишніх ОП «Житло сервіс» і «Комунальник» та БУ-1 КЕЧ десятки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
Таким чином, на сьогодні основною формою житлово-експлуатаційних організацій (ЖЕО) в місті є ОСББ. Навіть колишній житлово-будівельний кооператив №1 реформувався в ОСББ. Все це беззаперечний успіх в реформі міського ЖКГ.
Другим питанням життєзабезпечення міста, котре не вирішувалось протягом десятиліть, є розпочате будівництво полігону твердих побутових відходів (ТПВ). Без перебільшення, «пробивна» здатність міського голови дозволила в кінці 2008 року «вирвати» в держави 2,5млн.грн., що дало змогу при співфінансуванні з міського бюджету за короткий термін збудувати і здати в експлуатацію перший етап першої черги полігону ТПВ. Він розпочав приймати відходи з міста з 01.07.2009 року.
Третім питанням, вирішення якого розпочато в минулому році і, маємо велику надію, що успішно вирішиться до 2012 року, є багатоплановий проект водоканалу під назвою «Реконструкція енергоємного обладнання системи водопостачання та водовідведення».
— Без сумніву, такі проекти потребують значних коштів, яких у міському бюджеті немає. То хто ж профінансує цю реконструкцію і в скільки, власне, обійдуться такі роботи?
— Обрахована вартість, необхідна для реалізації проекту, складає 36960,0 тис.грн. Такі величезні для міста кошти, позичальником яких виступатиме водоканал, планується залучити з кредитних коштів Міжнародного банку Реконструкції та Розвитку (МБРР) по програмі розвитку водопровідно-каналізаційного господарства.
Цю велику суму банк надає на досить вигідних для нас умовах: строком на 204 місяці, під 4% річних, на умовах відстрочки погашення кредиту на 60 місяців (пільговий період).
— Яка головна мета цього проекту?
— Головною метою Проекту є забезпечення в повному обсязі потреб споживачів міста якісними послугами з водопостачання та зниження виробничих витрат.
Для досягнення мети Проект передбачає:

  • модернізацію водопровідно-каналізаційного господарства шляхом впровадження енергозберігаючих технологій, а саме, заміни морально застарілого та фізично зношеного енергоємного насосного обладнання на сучасне насосне устаткування;

  • зменшення обсягів споживання електроенергії за рахунок використання енергозберігаючого обладнання до 28,4% — 1,629124 МВт, що при ціні електроенергії 720,0 грн/МВт становить 1172969,28 грн. за весь строк Проекту; — покращення якості питної води до 2012 року;

  • зменшення виробничих видатків на 15% за рахунок економії електроенергії до 2012 року;

  • зменшення кількості неврахованої води до 30,0% — з 2012 року;

  • покращення стану водосховища та якості води в ньому шляхом очистки ложа водосховища від багаторічних донних наносів;

  • покращення фінансового стану підприємства;

  • зменшення негативного впливу на довкілля шляхом відновлення водопровідних та каналізаційних трубопроводів.


— На що будуть направлені першочергові затрати?
— Виходячи з пріоритетних потреб водоканалу, найбільші суми позички будуть використані для модернізації станції підготовки води (29,22%), заміни мереж водопроводу та каналізації (10,82%), очистки ложа водосховища (11%).
Проект передбачає принципово нову схему водопідготовки на очисній станції на вул.Водопровідній. Там буде змонтовано найсучаснішу установку, де очищення води відбуватиметься на швидкісних закритих фільтрах американської компанії. Це ексклюзивна технологія водоочистки, що на муніципальному водопостачанні в Україні ще не застосовувалася, в той час, як на багатьох великих промислових об’єктах вона вже широко впроваджується.
У проекті закладені екологічні норми, котры дозволять пом’якшити вплив на навколишнє середовище, а також буде застосовано багато заходів з енергозбереження в будівельній і технологічній частині.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА