РОБОТА З ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗАРПЛАТИ ТРИВАЄ

Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення та «чорною плямою» суспільства є виплата заробітної плати «у конвертах». Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) заробітну плату. Трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня «прозора» зарплата значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Ця різниця з’ясовується згодом, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання кредиту чи для пред’явлення у пенсійний фонд при оформленні пенсії.
Працівники Новоград-Волинської ОДПІ проводять належну роботу з мобілізації податку з доходів фізичних осіб до бюджету, виявлення порушень податкового законодавства при виплаті заробітної плати.
Так станом на 1 липня цього року до зведеного бюджету надійшло 28,5 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб. З них по м.Новоград-Волинський —19,4 млн. грн. та по Новоград-Волинському району — 9,1 млн. грн. Це є свідченням того, що число підприємств, які обліковують своїх працівників, відповідно до чинного трудового законодавства, почали виплачувати офіційну заробітну плату, постійно збільшується.
З початку поточного року працівниками Новоград-Волинської ОДПІ проведено 45 рейдів по обстеженню робочих місць суб’єктів підприємницької діяльності, в ході яких було виявлено 77 випадків використання фізичними особами — суб’єктами господарювання найманої праці без належної реєстрації згідно з чинним законодавством. У результаті до бюджету додатково нараховано 7,7 тис. грн. податків.
Зі свого боку на факти таких порушень працівники інспекції реагують відповідним чином: направляють листи — повідомлення щодо роз’яснення законодавства про оплату праці, проводять співбесіди з керівництвом таких підприємств. Списки суб’єктів господарювання, які порушують законодавство, передають до Новоград-Волинської міської та районної рад, центру зайнятості, управління міського та районного пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, територіальну державну інспекцію праці.
Проблема виплати заробітної плати у «конвертах» — це своєрідний трикутник: працедавець — робітник — держава. Тому боротися із даною проблемою потрібно об’єднавши зусилля. Новоград-Волинською ОДПІ проводиться цілеспрямована роз’яснювальна робота щодо повноти та правильності виплати заробітної плати, сплати податку і обов’язкових платежів у відповідні фонди. Проте, значна частина громадян не чітко знає чинне законодавство про працю. Важко руйнувати стереотипи, коли працівники вважають, що, як і раніше, відмітка у трудовій книжці дасть їм можливість одержувати пенсію в повному обсязі, та це не так. Адже пенсійним фондом проводиться персоніфікація, ведуться особові рахунки по сплаті пенсійних внесків по кожному платнику, від суми яких буде нараховуватись відповідний розмір пенсії.
Приємно, що є роботодавці, які усвідомлюють свою відповідальність перед працівниками, перед державою і виплачують заробітну плату прозоро та сплачують із неї належні податки та платежі. Принагідно хочемо звернутися до керівників, які надають перевагу виплаті зарплати в так званих «конвертах», із закликом проявити свою громадську позицію і легалізувати реальну заробітну плату працівників, не визначаючи їх сумного майбутнього. Адже в результаті одержання зарплати «в конвертах», вони позбавлені належного захисту на випадок непрацездатності та приречені на мізерну пенсію.
Нагадуємо, що в Новоград-Волинській ОДПІ працює телефон довіри 5-23-91, за яким ви можете проінформувати нас про відомі вам факти порушення діючого законодавства при виплаті заробітної плати.
Тож Новоград-Волинська ОДПІ ще раз звертається до громадян із застереженням отримання нелегальної заробітної плати за свою роботу. Шановні громадяни! Не позбавляйте себе належного захисту у випадку непрацездатності і не прирікайте на мізерну пенсію. Не перекладайте у майбутньому соціальну турботу про себе на сім’ю та рідних.
Сектор МРР та звернень громадян Новоград-Волинської ОДПІ