ЧИ ПОДОРОЖЧАЄ ГАЗ?

Уже не перший день у ЗМІ поширюються відомості про підняття цін на газ для населення з 1 вересня.
Перші чутки про це з’явилися ще 9 липня, коли говорилося про наявність у журналістів копій відповідних постанов Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), які чиновники всіляко спростовували і піддавали сумніву. Але, як не дивно, 24 липня, о 17:00, на сайті НКРЕ з’явилося повідомлення, яке підтверджувало дані ЗМІ (Прийнято рішення щодо підвищення цін на природний газ для населення та для підприємств, які виробляють теплоенергію населенню):
«Національною комісією регулювання електроенергетики України прийнято рішення щодо підвищення:

  • з 1 вересня 2009 року на 20% роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення;

  • з 1 жовтня 2009 року на 20% граничних рівнів цін на природний газ для суб’єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання;

  • з 1 січня 2010 року щоквартально здійснювати їх підвищення на 20% з метою поступової конвергенції до ціни на імпортований природний газ».


Але ще це рішення не набуло чинності, бо не затверджено Міністерством юстиції України.
Що стосується газового управління нашого міста, то тут про якусь конкретну постанову, яка б змусила перераховувати тарифи, нічого не говорять.
В інтернет-виданнях уже з’являються коментарі представників влади, деякі з них вважають, що це просто крок уряду для вирішення питання по кредиту з Міжнародним валютним фондом, адже саме він наполягав на підвищенні тарифів. А ближче до 1 вересня це рішення відмінять.
Проте слід звернути увагу і на те, що, наприклад, в ЄС вартість газу для населення вища, ніж для промисловості на 40-50%. Тут діє закон ринку — хто більше купує, той менше платить. А той принцип, який лишився в Україні і Росії, — для населення дешевше — залишився ще з часів Радянського Союзу і пагубний для економіки країни. Тому рано чи пізно підняття цін має відбутися, незважаючи на обіцянку Юлії Тимошенко.
А поки рішення не ухвалене і нові ціни не уточнені, — чекати можна чого завгодно.
Людмила САВОНЬКІНА