«ШИРКА» ДЛЯ ШЛУНКА

Що не кажіть, а пироги з маком — добра штука! Споконвіку пекли їх українці. То на свята, то на іменини, то на весілля, а то й просто так. А на Маковія головки маку прилаштовували до букетиків, зібраних із запашних лікарських рослин, і несли освячувати до церкви. Це — традиція!
Однак життя вносить свої корективи. Часи змінилися. На улюблену та оспівану в піснях сизу рослину накладене жорстоке табу. Хто б міг колись подумати, що мак, який так цінували й шанували наші батьки та прадіди, стане небезпечною наркотичною сировиною! Сировиною, яка косою скосила тисячі й тисячі молодих життів. І, на жаль, продовжує косити, незважаючи на державні заборони щодо посіву та вирощування цього зілля.
Винуватців, певна річ, карають то штрафами, то позбавленням волі. Залежно від міри вчиненої шкоди.
Але найнебезпечнішими є ті індивіди, котрі розповсюджують наркотик, виготовлений із макової соломи.
Зазвичай, такі особи, впіймані на гарячому, щоб уникнути більш сурової відповідальності, вдаються до всіляких фантазій на кшталт: знайшов цю рідину на смітнику, на дорозі, під парканом... Чи виготовляв для себе.
Ось один із останніх прикладів. Нещодавно був затриманий мешканець Новограда-Волинського Олег К. Працівники міліції зупинили цього чоловіка, коли він вийшов із під’їзду, у якому проживав разом зі своїми батьками.
Олег привернув увагу правоохоронців своїм одягом, що мав підозрілий вигляд. Коли його оглянули, то виявили два пакети з маковою соломкою. На запитання, де взяв і куди йшов із цим багажем, відповів ось як: «Купив на базарі, а йду — до своєї баби».
А далі ціла проза. Олег сказав, що купив макові головки на ринку по вул.Шолом-Алейхема в бабусі, котру не пам’ятає і описати її прикмет не може. А наркотик виготовляв не для «ширяння» чи збуту, а для... лікування. Начебто, він страждає на хворобу шлунку і мав намір вживати цю рідину як знеболюючий засіб.
Звичайно, до подібних казок працівники міліції звичні. Тому й було складено протокол про затримання Олега і вилучення у нього макової соломки. А згодом — і порушення кримінальної справи.
Олега К. суд визнав винним у злочині, передбаченого ст.309 ч.1 КК України, і обрав йому покарання за цим законом у вигляді штрафу, розміром 850 грн.
Мабуть, ліки для «лікування» шлунка обійшлися б набагато дешевше...
Підготував Микола МАРУСЯК